Ελλάδα

Στην Κρήτη η μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική άσκηση στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε ελλαδικό χώρο, θα  ξεκινήσει στην Κρήτη την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.

Η άσκηση διοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (U.S. Special Operations Command Europe – SOCEUR). Φέρει την κωδική ονομασία «Jackal Stone».

Επί της ουσίας, πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιεί συστηματικά η SOCEUR στην Ευρώπη και φέτος έχει συμφωνηθεί να γίνει στην Κρήτη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.

Η πραγματοποίηση της φετινής «Jackal Stone» στην Ελλάδα συμφωνήθηκε πριν από αρκετούς μήνες και οι λεπτομέρειες της καθορίστηκαν σε «κλειστές» συναντήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε ορισμένες από αυτές το «παρών» φέρεται να έδωσε ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. Ταξίαρχος Πέτρος Τζεφέρης, στον οποίο -κατά πληροφορίες- ανετέθη το τεχνικό σκέλος της άσκησης. Καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψε ότι βασικό σενάριο της άσκησης είναι η πειρατεία από τρομοκράτες του Ντά’ες (η αυτοαποκαλούμενη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες.

Όπως και οι προηγούμενες έτσι και η φετινή «Jackal Stone» θα ειναι διακλαδική. Θα συμμετάσχουν σε αυτή, εκτός των Αμερικανών κομάντος που συγκροτούν τη SOCEUR, στελέχη των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού καθώς και άνδρες των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Τα προηγούμενα χρόνια, την άσκηση φιλοξένησαν, μεταξύ άλλων, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Γερμανία.

Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι στην Γερμανία είχαν συμμετάσχει πάνω από 900 στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ε.Ε., καθώς και κομάντος από οχτώ ευρωπαϊκά κράτη. Προ ενός έτους ο διοικητής της SOCEUR είχε προγραμματίσει επίσης επίσκεψη στην Ελλάδα και είχε συναντήσει και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναυάρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Πηγή: flashnews.gr

Όλη η επικαιρότητα