Ελλάδα

Στην συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας για την προστασία της οικογενειακής στέγης

Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας θα βρεθεί σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προκειμένου να ενημερώσει για την κινηματική πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να προστατευθεί η οικογενειακή στέγη -ενόψει ηλεκτρονικών πλειστηριασμών- και να ζητήσει την στήριξη των Περιφερειαρχών της χώρας και την ενεργό συμμετοχή τους.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας αναμένεται να υπογραμμίσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για κάθε πολίτη και κάθε οικογένεια.  Γιατί, όπως έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει,  η οικογενειακή στέγη είναι ιερή και αποτελεί κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , ο Απόστολος Κατσιφάρας ξεκίνησε κύκλο επαφών ώστε να υπάρξει συνένωση δυνάμεων και συμπαραταχθούν όλοι στην προσπάθεια υπεράσπισης της οικογενειακής στέγης , που οσονούπω θα κινδυνεύσει άμεσα.

Ενεργός συμμετοχή στην κινηματική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα υπάρχει από τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας , μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, καθώς θα εισηγηθούν το σοβαρό ζήτημα στα δημοτικά τους συμβούλια, για να αναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Αρωγός θα είναι και η Μητρόπολη Πατρών, όπως σημείωσε στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Εξάλλου ήδη ξεκίνησε και η συλλογή υπογραφών των πολιτών σε κείμενο που ζητείται η άμεση νομοθετική αλλαγή από την Κυβέρνηση.

Μεταξύ των πρώτων υπογραφών είναι και τους μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Γιάννη Μαρκόπουλου.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αφορούν:

Α) Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη.

Απαραίτητη κρίνεται ειδικά ενόψει της αναθεωρητικής απόπειρας που έχει ήδη ξεκινήσει, η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης με διατήρηση της κατοικίας επιφανείας ανάλογης των οικογενειακών αναγκών εκάστου νοικοκυριού.

Β) Δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας

Απαραίτητη προκρίνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος, το οποίο:

Θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή.

Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται:

  1. i) Σαφής προσδιορισμός του ακινήτου που θα προστατευθεί ως κυρία κατοικία, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιλογών και ο οφειλέτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη θα αφορούν τις στεγαστικές ανάγκες του οφειλέτη βάσει :

Του αριθμού των προστατευόμενων μελών της οικογένειας που θα πρέπει να αποδεικνύεται σε ανύποπτο χρόνο και όχι εξ’ αφορμής της αίτησης προστασίας.

  1. ii) Σαφής προσδιορισμός οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη από κάθε αιτία (εργασία, μισθώματα από ακίνητα, κέρδη από επιχείρηση, συνεισφορά συζύγου, κλπ.) σε συνάρτηση με τις βιοτικές ανάγκες του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (ανήλικα παιδιά, ενήλικα παιδιά που σπουδάζουν, προβλήματα υγείας κάποιου μέλους).

iii) Επαρκής απόδειξη της αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να αποφύγει την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού εις βάρος του. του στην παρούσα κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (αριθμ. 128/17-07-2017) απόφαση:

Η πρωτοβουλία δικτύωσης φορέων αυτοδιοίκησης 2ου βαθμού πανελληνίως για την προστασία των στεγαστικών αναγκών κάθε οικογένειας από τους πλειστηριασμούς.

Η ενυπόγραφη έγκριση των πολιτών για την υποβολή πρότασης

α] Συνταγματικής κατοχύρωσης της προστασίας μίας στέγης σε κάθε πολίτη.

β] Την δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση.

Όλη η επικαιρότητα