Ηλεία

Στην τελική ευθεία το έργο της Παναγίας Φραγκαβίλλας

fragavila-1.jpg
Ακούστε το άρθρο
Ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση, μετά από αναμονή δύο ετών περίπου, βρίσκεται το έργο της αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Παναγίας της Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα, καθώς οι εργασίες έχουν εισέλθει πλέον στην τελική ευθεία και αναμένεται να παραδοθεί εντός του καλοκαιριού. 
 
Το έργο, σύμφωνα με την τελευταία παράταση πρέπει να παραδοθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2015 και σύμφωνα με την κα Αναστασία Κουμούση προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας που έχει στην εποπτεία της το συγκεκριμένο έργο, αυτή ήταν και η τελευταία παράταση, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη και το έργο θα παραδοθεί κανονικά. 
 
Βέβαια, ο στόχος είναι να είναι έτοιμο και να παραδοθεί εντός του καλοκαιριού, ωστόσο επειδή η περίοδος είναι κρίσιμη η υπηρεσία δεν μπορεί να δώσει κάποια άλλη ημερομηνία γιατί σε περίπτωση που δεν παραδοθεί νωρίτερα θα θεωρηθεί ανακόλουθη, κατά συνέπεια θεωρείται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου. 
 
 
Ολοκληρώνεται ο περιβάλλον χώρος 
 
«Πρόκειται για μία εργολαβία που ολοκληρώνεται και το έργο τελειώνει στις 31 Αυγούστου. Εάν ολοκληρωθεί νωρίτερα θα παραδοθεί νωρίτερα» ανέφερε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ η κα Κουμούση, η οποία ξεκαθάρισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο έργο δεν οφείλονταν στην υπηρεσία, καθώς κατά την εξέλιξή του απαιτήθηκε τροποποίηση της μελέτης για την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και οι διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν ήταν συγκεκριμένες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως συμβαίνει με τα έργα που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ. 
Ήδη η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη, το μεγαλύτερο τμήμα έχει πλακοστρωθεί και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το κομμάτι του έργου, ενώ παράλληλα προχωρά και η τοποθέτηση του φωτισμού, καθώς επίσης η περίφραξη περιμετρικά και η κατασκευή ράμπας ασφαλείας.
Να σημειωθεί ότι κατεδαφίστηκε τμήμα του εντευκτηρίου και εκεί διαμορφωθεί χώρος για το άναμμα των κεριών, ενώ η τέλεση των μνημοσυνών και λοιπών συνεστιάσεων έχει αναφερθεί ότι θα γίνεται στην αίθουσα του οικοτροφείου. 
Το βασικό έργο αναστήλωσης του Ναού έχει ολοκληρωθεί και όπως είπε η κα Κουμούση υπολείπονται κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, οι οποίες θα εξελιχθούν χωρίς προβλήματα, ώστε το έργο να παραδοθεί άρτιο. 
Με δεδομένο βέβαια ότι επισήμως το έργο ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, δεν είναι εφικτό μέχρι τότε να προγραμματιστούν γάμοι και βαπτίσεις, ακόμη και εάν παραδοθεί νωρίτερα. 
 
 
Το μνημείο
 
Η Ιερά Μονή Φραγκαβίλλας είναι το σημαντικότερο μνημείο της Αμαλιάδας και το καθολικό της, κτίσμα της μεσοβυζαντινής περιόδου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ναούς της Ηλείας. 
Το έργο αναστήλωσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΠΑΝ τον Οκτώβριο του 2012 με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. 
Ο ναός της Θεοτόκου είναι του 11ου αιώνα με σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορία και τοιχογραφίες του 10ου αιώνα. 
Οι παρεμβάσεις που προβλέπονταν και έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αφορούσαν στη θολοδομία του Ναού, γι’ αυτό άλλωστε και κατέστη εφικτή η απομάκρυνση των υποστυλωμάτων που είχαν τοποθετηθεί πριν από το σεισμό του 2008. 
 

Όλη η επικαιρότητα