Πολιτική

Στήριξη στην κυβέρνηση με 5 «όχι» και 3 «λευκά»

stirixi_stin_kyvernisi_me_5_ohi_kai_3_leyka.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών που επικράτησε στην χθεσινή δωδεκάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ με μία ενδεικτική ψηφοφορία με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκριναν την συμφωνία του Eurogroup και την λίστα των μεταρρυθμίσεων. 

Με σημαντικές όμως «απώλειες» καθώς κατά του κειμένου τάχθηκε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε το λευκό. Οι διαφοροποιήσεις ξεπέρασαν τους 20, στους 18 από όσους μίλησαν προσδιόρισε τους διαφωνούντες ο Αλέκος Φλαμπουράρης. 

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο από την αρχή και να εξασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών του για το δύσκολο τετράμηνο που έχει μπροστά του. Γι αυτό και στην τοποθέτησή του ανέφερε: “Θελω να ξερω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπαρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θελω να το πει εδώ”. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την καθολική στήριξη ωστόσο ακούστηκαν διαφορετικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από το ότι οι διαφωνίες ήταν πέντε “όχι” και τρία λευκά μέχρι και το ότι όσοι δεν συμφώνησαν ήταν περί τους 15-20. Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του απηχεί και το κλείσιμο του κ. Τσίπρα ο οποίος ανέφερε: “Η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί απο τον τροπο που θα λειτουργήσουμε εμεις ως κυβέρνηση, με γοργό βήμα προωθούμε το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής. Θα περιμένουμε να δουμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία και μετά θα δουμε ενα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες”.

Στις τοποθετήσεις τους ακόμη και οι βουλευτές που ψήφισαν την συμφωνία εξέφρασαν προβληματισμό, ανησυχίες και επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της ωστόσο αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλα περιθώρια και δεν έπρεπε να οδηγηθεί σε ρήξη. “Δεν είμαστε χαρούμενοι από αυτή την συμφωνία, φυσικά και έχουμε τις επιφυλάξεις μας και ξέρουμε τί σημαίνει” έλεγε βουλευτής αργά το βράδυ μετά την ψηφοφορία. Φράσεις όπως “επώδυνος συμβιβασμός, υποχώρηση, γκρίζες ζώνες στην συμφωνία” ακούστηκαν αρκετές φορές στην αίθουσα Γερουσίας που γινόταν η συνεδρίαση. Παράλληλα όμως οι περισσότεροι βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να ασκήσει την πολιτική της ενώ αισιοδοξούν ότι οι θεσμοί με τους οποίους θα είναι σε συνεχή επαφή δεν θα βάλλουν προσκόμματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.  Το κλίμα δίνεται από την αναφορά βουλευτή: “μέχρι τώρα διαπραγματευόμαστε τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε. Πετύχαμε μία συμφωνία συμβιβασμό η ευστάθεια της οποίας θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο”. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τα δικά της νομοθετήματα και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν θα είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην συνέχεια για τις 100 δόσεις. Πάντως μεταξύ των βουλευτών είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η ρήξη με τους δανειστές δεν έχει αποκλειστεί και ότι θα εξαρτηθεί από την έκταση των απαιτήσεών τους και την τελική συμφωνία στο τέλος τους τετραμήνου. 

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν κατέληξε στο αν η συμφωνία με τους εταίρους θα έλθει προς κύρωση στην Βουλή.  Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και από το αν το απαιτήσουν οι εταίροι και δανειστές. Θεωρεί ότι καλύπτεται από την κύρωση της προηγούμενης δανειακής συμφωνίας που περιείχε και το μνημόνιο παρόλο που τώρα οι όροι θα είναι διαφορετικοί.

Τοποθέτηση πρωθυπουργού

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να διαπραγματεύεται τώρα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να κυβερνά. Μίλησε εκτεταμένα για τις επαφές που είχε ο ίδιος και ο υπουργός των Οικονομικών του κ. Γιάννης Βαρουφάκης με ομολόγους τους  και από την επομένη των εκλογών μέχρι το κρίσιμο Eurogroup, για το αρνητικό κλίμα που αντιμετώπισαν, για τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων.  Περιέγραψε τα “επιτεύγματα της κυβέρνησης” ως εξής: 

-διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

-απεμπλοκή από το μνημόνιο ως πλαίσιο πολιτικής της λιτότητας

-επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας που δίνει ανάσσα στον λαό και επιτρέπει να αποφύγουμε το σχέδιο πρόκλησης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ώστε να γίνει σύντομη παρένθεση η αντιμνημονιακή αριστερή κυβέρνηση

-τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα

-εξασφαλίστηκε η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ο κ . Τσίπρας αναφέρθηκε στην λίστα των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι “καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τις απαιτήσεις με μία σειρά μεταρρυθμισείς και στόχους που είναι και στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστούν εν μέρει υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η λίστα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η οικοδόμηση της αξιοπιστίας έναντι του ελληνικού λαού που διατηρήθηκε με τις πρώτες μετεκλογικές ενέργειες. Επίσης είπε ότι είναι σημαντική η οικοδόμηση της αξιοπιστίας και έναντι των ευρωπαίων εταίρων με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης  ο οποίος σημείωσε: “Δεν υπήρξε συζήτηση στο υπουργικο συμβούλιο για τους χειρισμούς πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις.  Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζουν γλώσσα δίκη μας αλλά των δανειστών”. Έθεσε ως κόκκινη γραμμή τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Ακόμη και ο κ. Λαφαζάνης όμως ανέφερε ότι το κείμενο της συμφωνίας έφυγε τώρα πρέπει να προχωρήσουμε η κυβέρνηση θα κριθεί από το κατά πόσο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της. 

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υποστήριξε ότι  η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στην σύνοδο κορυφής και στα Eurogroup και πρόσθεσε ότι “Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το προγραμμα μας και χρειάζεται γι αυτο αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβερνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό”. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι έως τώρα πετύχαμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση από δω και πέρα θα κριθούμε στην αποτελεσματικότητα μας στη διακυβέρνηση και αυτο είναι που θα μας ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα”.

Μακρή: Θα ψήφιζα «παρών» γα τη συμφωνία 

Την άποψή της ότι το κείμενο της συμφωνίας πρέπει να έρθει στη Βουλή, διατύπωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, σημειώνοντας ότι αν ήταν στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος την Τετάρττη θα ψήφιζε  «παρών», καθώς δεν έχει μελετήσει ακόμα τη λίστα  Βαρουφάκη.

«Εγώ δεν ψήφισα χθες για είχα αποχωρίσει από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήμουν εκεί θα ψήφιζα «παρών», γιατί θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε έμενα χρόνος να μελετήσω το κείμενο», ανέφερε συγκεκριμένα η βουλευτής. 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν υπήρχαν περίπου 30 διαφοροποιήσεις κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κ. Μακρή ανέφερε:  «Ναι είναι κοντά στην πραγματικότητα, έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση στην ΚΟ στην οποία εγείραν οι βουλευτές τους προβληματισμούς τους μήπως  με αυτή τη συμφωνία δεν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε δεσμευτεί». 

«Δεν έχει αποφασιστεί αν θα περάσει από την ολομέλεια. Για ψηφοφορία κρίνεται ότι μπορεί να μην έρθει και στην ολομέλεια γιατί αποτελεί μια στην ουσία παράταση, δεν αποτελεί τελικό κείμενο», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας η συμφωνία να συζητηθεί στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα