Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτισμός

Στις 14 Μαΐου ο 1ος Αγώνας Δρόμου Ειρήνης 20 χλμ “Γρηγόρης Λαμπράκης”

Ακούστε το άρθρο

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου – ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη), οργανώνουν στις 14 Μαΐου αγώνα δρόμου προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του, στο πλαίσιο των ετήσιων αγωνιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν την καθιερωμένη πλέον πορεία ειρήνης στη διαδρομή Κερασίτσα – Τρίπολη.

Με την πρωτοβουλία αυτή οι διοργανωτές απευθύνονται σε εργαζόμενους και άλλους λαϊκούς φορείς, και ιδιαίτερα σε αθλητικούς συλλόγους της Πελοποννήσου που τους καλούν να συνδιοργανώσουν από κοινού τη δραστηριότητα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.  Όλοι όσοι τερματίσουν θα παραλάβουν αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής. Θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι άνδρες και γυναίκες της γενικής σειράς. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στο e-mail agiannop1972@gmail.com έως την Πέμπτη 11 Μαΐου. Περιορισμένες συμμετοχές την ημέρα του αγώνα. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 6973 210954 (Ανδρέας Γιαννόπουλος).

Λίγα λόγια για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν γιατρός, πρωταθλητής στίβου (βαλκανιονίκης), αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής της ΕΔΑ. Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποιήθηκε η 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Παρά την κρατική απαγόρευση, ξεκίνησε η πορεία με χιλιάδες οδοιπόρους. Στη διάρκειά της έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις και προπηλακισμοί με δεκάδες τραυματίες. Ο Λαμπράκης με μερικούς άλλους αγωνιστές ολοκλήρωσαν την πορεία. Έναν μήνα μετά (στις 27 Μαΐου 1963) δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς μηχανισμούς με τη στήριξη και την ανοχή του κράτους.

Όλη η επικαιρότητα