Αγροτικά

Στις 22/12 το τσεκ, στις 29/12 η εξισωτική

eniaia_enishysi.png
Ακούστε το άρθρο

Tη ∆ευτέρα 22 ∆εκεµβρίου µπαίνουν τα χρήµατα της εξόφλησης του τσεκ, και την επόµενη εβδοµάδα 29 και 30 του µήνα πιστώνονται οι λογαριασµοί των δικαιούχων µε την εξισωτική του 2013 και 2014 αντίστοιχα.


Σε τροχιά πληρωμών μπαίνουν και οι βιοκαλλιεργητές, αφού όσες ΔΑΟΚ στέλνουν φακέλους έτοιμους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρώνονται.


Εν τω µεταξύ, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαµπασίδης, όποια ∆ΑΟΚ στέλνει καταστάσεις πληρωµών για τη βιολογική γεωργία, θα ξεκινά άµεσα και η πληρωµή των δικαιούχων, καθώς το σύστηµα έχει ανοίξει.


Την ίδια ώρα, άγνωστο παραµένει το τι πρόκειται να γίνει µε τη δεύτερη δόση του αγροτικού πετρελαίου και την επιστροφή του ΦΠΑ, που βρίσκοναι «παγιδευµένα» στο θέµα των συµψηφισµών, παρά τις δεσµεύσεις της πολιτικής ηγεσίας από τον Νοέµβριο για «άµεση» πληρωµή. Ωστόσο, το γεγονός ότι µπαίνουµε σε εκλογική περίοδο φαίνεται ότι επιταχύνει τις διαδικασίες.


Αντίστοιχα, σε τροχιά πληρωµών βάζει –επιτέλους- τους βιοκαλλιεργητές η πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε την οποία καλούνται οι ∆ΑΟΚ που έχουν ολοκληρώσει τους φακέλους των δικαιούχων, να τις αποστείλουν στον Οργανισµό, καθώς το πληροφοριακό σύστηµα έχει ανοίξει, προκειµένου να προχωρήσει η διαδικασία πίστωσης των λογαριασµών των παραγωγών.


Τις τελευταίες ηµέρες του έτους τοποθετούν οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωµή της εξισωτικής του 2013 και του 2014. Πιο συγκεκριµένα, µα βάση τις δηλώσεις Μπαµπασίδη στην Agrenda, η πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων για την εξισωτική του 2013 θα ξεκινήσει τη ∆ευτέρα 29 ∆εκεµβρίου, ενώ ενδέχεται η µεταφορά των χρηµάτων να πραγµατοποιηθεί και από το Σάββατο 27 του µήνα, εάν αυτό είναι εφικτό λόγω των αργιών.


Αντίστοιχα, µία µέρα µετά, στις 30 ∆εκεµβρίου, ο γενικός του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετεί την πληρωµή της εξισωτικής του 2014, στους δικαιούχους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι προβλήµατα ενδέχεται να έχει, εξαιτίας του ζητήµατος των επιλέξιµων βοσκοτόπων.



Πηγή: agronews.gr

Όλη η επικαιρότητα