Ελλάδα

Στις φυλακές Κορυδαλλού κρατείται νεαρός τζιχαντιστής

Ακούστε το άρθρο

Εδώ και 3 εβδομάδες ένας νεαρός Σύριος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού με την κατηγορία της συμμετοχής στο ISIS.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής την Πέμπτη 5/9, πρόκειται για 22χρονο ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε ομάδα που πραγματοποιούσε βομβιστικές επιθέσεις κατά συμμαχικών δυνάμεων με drones.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο 22χρονος βρέθηκε αρχές Αυγούστου στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Τότε Με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή, ο νεαρός Σύριος κρίθηκε προφυλακιστέος και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού. Συγκαταλέγεται στους επτά κατηγορούμενους τζιχαντιστές που, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2017 – 2019.

Ο νεαρός είχε συλληφθεί το δεύτερο μισό του 2018, κατά την άφιξή του στη Χίο, μέσα σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες. Τα στοιχεία του ελέγχθηκαν στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. και προέκυψε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία τού είχαν επιβάλει απαγόρευση εισόδου επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας και είχαν καταχωρίσει το σχετικό «σήμα» στις βάσεις δεδομένων της Interpol και στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Προτού συμπληρωθεί το ανώτατο χρονικό όριο κράτησής του και ενώ η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του, η Εισαγγελία της Αθήνας τού άσκησε δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δυνάμει της οποίας, αρχές Αυγούστου, προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Στις έρευνες για την υπόθεση του 22χρονου συμμετείχαν η Αντιτρομοκρατική, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και η αμερικανική CIA.

Τέλος και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο νεαρός Σύριος παραδέχθηκε σε Έλληνες αξιωματικούς που τον ανέκριναν ότι υπήρξε μέλος του «χαλιφάτου». Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι εννέα μήνες μετά την ένταξή του αποχώρησε επικαλούμενος «λανθασμένες αντιλήψεις» της οργάνωσης.

Όλη η επικαιρότητα