Ηλεία Οικονομία

Στις «ράγες» το τουριστικό τρένο Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξη της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής της Ελλάδας Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία σε διεθνές μπραντ νέιμ (brand name) τουριστικού τρένου είναι η κοινή επιδίωξη της ΓΑΙΑΟΣΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Πύργου, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιου Σχίζα, στον Πύργο.

Ο κ. Σχίζας συναντήθηκε κατά σειρά με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλο, τον δήμαρχο Πύργου, Γ.Λιατσή, και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδα Βαρουξή, προκειμένου να συζητήσουν παραμέτρους της αναβάθμισης του τρένου στο πλαίσιο της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο αλλά και των δράσεων που θα υλοποιηθούν στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.

Με τον δήμαρχο Πύργου. Γ.Λιατσή, συναντήθηκε ο δ/νων σύμβ. της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθ.Σχίζας

Ο πρόεδρος της ΓΑΙΟΣΕ στάθηκε στην ανάγκη επανάκτησης της σιδηροδρομικής κουλτούρας που είχε η μεταπολεμική Ελλάδα και τόνισε ότι με νέες χαράξεις και γρήγορες διαδρομές μπορεί να υπάρχει τρένο ανταγωνιστικό, επομένως και ελκυστικό. Για τη γραμμή Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία  ο κ. Σχίζας επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού, ώστε να μετατραπεί σε διεθνώς αναγνωρίσιμη επωνυμία με παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.

«Έχουμε κοινή αντίληψη με τον δήμο Πύργου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είμαστε ήδη στα πρώτα βήματα, διότι είναι μια σημαντική γραμμή που μπορεί να γίνει διεθνές  μπραντ νέιμ. Μπορεί να είναι η Ολυμπία το κυρίαρχο τουριστικό αξιοθέατο αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές, όπως ο Πύργος, έχουν  να αναδείξουν και άλλα σημεία που θα κάνουν τον κόσμο να σταματάει.  Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί συνολικά η γραμμή και να εμπλουτιστεί με οπτικοακουστικά συστήματα, με ένα βαγόνι-κιόσκι ηλεκτρονικό όπου θα ενημερώνεται ο επιβάτης της κρουαζιέρας.  Πιστεύουμε ότι θα εντάξουμε αυτή τη δυνατότητα, ώστε ο επιβάτης να βλέπει καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής την ιστορία του σιδηροδρόμου και της περιοχής. Επιδιώκουμε τη συνολική αναβάθμιση, δίνουμε μεγάλο βάρος στην ασφάλεια που είναι το σημαντικότερο, στον σιδηρόδρομο, στις διασταυρώσεις και στους πολίτες, αλλά και στα κτιριακά, διότι έχουν ιστορική αξία και αναδεικνύουν το τρένο και την περιοχή», δήλωσε ο κ. Σχίζας.

«Σημαντική πύλη εισόδου ο ΟΣΕ»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρ. Λιατσής, υπογράμμισε τη σημασία του σιδηροδρόμου στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και σημείωσε πως είναι υπέρμαχος της επέκτασης της γραμμής ως τον κεντρικό προβλήτα, όπως ήταν και στο παρελθόν. Παράλληλα, δήλωσε πως σχεδιάζει την ανάπλαση του δρόμου που ενώνει τον σταθμό ΟΣΕ του Πύργου με το ιστορικό κέντρο της πόλης.

«Κοινός παρονομαστής είναι η τοπική και η εθνική ωφέλεια.. Παρακάλεσα σε όλους τους σχεδιασμούς να μην αμελείται ο σταθμός του Πύργου. Εμείς σχεδιάζουμε την ανάπλαση του δρόμου που οδηγεί από τον ΟΣΕ στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης που έχουμε ξεκινήσει. Για μας είναι πύλη εισόδου ο ΟΣΕ. Ο σταθμός θα γίνει ενεργός, θα λειτουργήσει και το πάρκινγκ , ενώ και ο περιβάλλων χώρος θέλει συγύρισμα και είναι στις προθέσεις της ΓΑΙΟΣΕ. Ο ρόλος μας είναι υποβοηθητικός σε όσα κάνει η ΓΑΙΑΟΣΕ»,
ανέφερε ο κ. Λιατσής, αφήνοντας αιχμές για «ύποπτά» εμπόδια:

«Συμφωνούμε με τη λογική ότι το τρένο, για να γίνει ανταγωνιστικό, θα πρέπει να ξεκινά σχεδόν από την πόρτα του πλοίου, στην προβλήτα και να μην ταλαιπωρείται κάποιος επισκέπτης για να επιβιβαστεί, αρκεί να μην κονιορτοποιεί ό,τι φτιάχνουμε στο Κατάκολο. Το τρένο δεν τέλειωνε εκεί που τελειώνει τώρα. Στην κατάλληλη οικονομική συγκυρία θα προχωρήσουμε κόντρα σε μικροσυμφέροντα. Απόψεις που δεν έχουν σχέση με το κοινό καλό αλλά με την εξυπηρέτηση μεμομονωμένων προσώπων, δεν μπορούν να αναστείλουν την πορεία των πραγμάτων».

Το κοινό όραμα για την τουριστική ανάπτυξη

Ο κ. Σχίζας επισκέφθηκε και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, όπου και συζήτησε με τον πρόεδρο Λεωνίδα Βαρουξή και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στο όραμα που υλοποιεί μέσω της ΟΧΕ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λέγοντας ότι στόχος είναι να ενταχθεί η σιδηδρομική γραμμή καθεαυτή και να ταυτιστεί με το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, καλύπτοντας το τουριστικό έλλειμμα του Πύργου και αναδεικνύοντας περαιτέρω την Αρχαία Ολυμπία.

«Όραμά μας είναι μια σύγχρονη τουριστική γραμμή, η οποία θα αποτελέσει τον άξονα ανάπτυξης του Πύργου και περαιτέρω ανάδειξης της Ολυμπίας. Είναι ένα ιστορικό τρένο 150 ετών και ήδη συνεργαζόμαστε με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και τον ΟΣΕ για να είμαστε έτοιμοι όσον αφορά τις μελέτες», σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Στόχος η αύξηση του τουριστικού πλούτου μέσω του τρένου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου, Λεων. Βαρουξής

Ο κ. Βαρουξής επικεντρώθηκε στην οικονομική διάσταση και στα πολλαπλά οφέλη που θα αποφέρει στην ευρύτερη περιοχή η υλοποίηση του οράματος της ολικής αναβάθμισης του λιμανιού του Κατακόλου.

«Θέλουμε να αυξήσουμε με τον σωστό και “υγιή” τρόπο τον τουριστικό πλούτο που παράγεται στο Κατάκολο μέσα από τις υποδομές που πραγματοποιούμε. Θέλουμε τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης να διαχυθούν προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Βαρουξής.

Ακολούθως, ο τεχνικός σύμβουλος του ταμείου, Χρήστος Μυλωνάς, αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις παρεμβάσεις στη χερσαία ζώνη, όπως η δημιουργία περιπατητικής διαδρομής, σύγχρονης παιδικής χαράς, αθλητικών εγκαταστάσεων, κλπ, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία ελκυστικού τουριστικού προορισμού.

Όλη η επικαιρότητα