Αγροτικά

Στο 45% η ζημιά της ακαρπίας στις ελιές της Ηλείας!

elies_zimies.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε ποσοστό έως και 45%, που αποτελεί μόνο τον μέσο όρο των συνολικών εκτάσεων, ανέρχεται η ζημιά της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα ολόκληρου του Νομού Ηλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και απέστειλε στον ΕΛΓΑ η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, την Πέμπτη το πρωί.

Το παραπάνω ποσοστό ωστόσο αποτελεί τον μέσο όρο της ζημιάς των ελαιοδέντρων, καθώς όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (12/9) συνάντησης που έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Χαράλαμπου Καφύρα, ο οποίος διέθετε και τα στοιχεία για τον ΕΛΓΑ, υπάρχουν περιοχές στο Νομό που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό που αγγίζει και το 60%.

Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Ενώσεων του Νομού καθώς και εκπρόσωποι των ελαιοτριβέων που κι εκείνοι από την πλευρά τους πλήττονται άμεσα από την ακαρπία στα ελαιόδεντρα, τονίστηκε για ακόμα μια φορά η ανάγκη των αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν από τα ΠΣΕΑ, καθώς η φετινή παραγωγή, λόγω των καιρικών συνθηκών που υπήρξαν την περίοδο του Πάσχα, έχει υποστεί τεράστια μείωση.

Εστάλησαν τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ

Έτσι χθες Πέμπτη απεστάλησαν τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας προς τον ΕΛΓΑ, ο οποίος με τη σειρά του θα τα στείλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε αυτό να υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας ζητώντας την ένταξη των εκτάσεων στη διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Μεγάλο πλήγμα για τον Νομό

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη, με δεδομένο πως η μέση παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία τριετία στο Νομό Ηλείας ήταν περίπου 19,5 χιλ. τόνοι και η φετινή παραγωγή θα άγγιζε τους 18 χιλ. τόνους, οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Ενώσεων που βρέθηκαν το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, ο Νομός Ηλείας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα στην παραγωγή του.

«Το ποσοστό της ζημιάς που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα, ανέρχεται για όλο το Νομό Ηλείας στο 40% με 45%. Αυτά είναι στοιχεία που κατατέθηκαν στον ΕΛΓΑ βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχαμε ώστε να προωθηθούν αποζημιώσεις. Βέβαια υπάρχουν μεγάλες ανομοιομορφίες και ανοσομέριες σε όλη την Ηλεία, καθώς παρατηρείται τα περιφερειακά δέντρα να έχουν πλούσια ελαιοπαραγωγή και τα εσωτερικά να μην έχουν καθόλου παραγωγή», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Αγροτικών Ενώσεων πως θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην ένταξη προγράμματος ΠΣΕΑ ώστε να αποζημιωθούν έγκαιρα.

Όλη η επικαιρότητα