Αγροτικά Ηλεία Οικονομία

Στο χωράφι με τον… λογιστή τους – Αντιδρά ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας στα ΠΕΚΑ

Ακούστε το άρθρο

Τα πάνω- κάτω φέρνουν για τους αγρότες οι αλλαγές στην λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που δημοσιεύθηκαν ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπεται μεταξύ άλλων η λειτουργία Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας στα χωράφια.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για εξόντωση του κλάδου και αφανισμό των μικρών οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επισημαίνοντας ότι αντί να καλλιεργούν τα χωράφια τους θα πρέπει να βρίσκονται ανά χείρας με ένα laptop ή να έχουν μαζί τους και τους λογιστές τους! Και επιπλέον, ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύουν με την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Με τα νέα δεδομένα προβλέπεται η πλήρης λειτουργία από τον Ιούλιο των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), σε ολόκληρη την χώρα.

Τι προβλέπεται

Τα ΠΕΚΑ, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με κατάλληλη εναλλαγή του προσωπικού τους, το οποίο υποχρεούται σε τακτική ή και υπερωριακή εργασία και κατά τις ημέρες αργιών και τις νυχτερινές ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες. Θα έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων την «μαύρη» εργασία στα χωράφια και στους στάβλους. Οι ελεγκτές των Κέντρων, θα πραγματοποιούν επιτόπιους, τακτικούς, έκτακτους και ειδικούς ελέγχους για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τον καταλογισμό των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων σε βάρος ασφαλισμένων, εργοδοτών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Ελέγχων Ασφάλισης είναι:

α. Η διενέργεια ουσιαστικών, επιτόπιων, τακτικών, εκτάκτων και ειδικών ελέγχων για την ορθή εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

β. Ο καταλογισμός και η βεβαίωση των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος των υπόχρεων και η επιβολή εν γένει κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβατικότητας.

γ. Η διοικητική ή/και επιτόπια επαλήθευση της τήρησης των συστάσεων των ελέγχων.

δ. Η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων που απαιτούν επιτόπιο ή ουσιαστικό έλεγχο και που ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα του ΠΕΚΑ.

Οι ελεγκτές από κάθε ΠΕΚΑ, με εντολή του διοικητή του ΕΦΚΑ. μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους σε οποιοδήποτε μέρος της Επικράτειας, ενώ θα οργανώνονται κοινές επιχειρησιακές δράσεις με την συμμετοχή περισσοτέρων από ένα Περιφερειακό Κέντρο.

Ανέφικτη η εφαρμογή

Οι αγρότες άρχισαν από χθες να πληροφορούνται τα νέα δεδομένα και αρκετοί μετέβησαν στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας για εκφράσουν την δυσφορία τους. Και η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας τάσσεται κατά του νέου μέτρου και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος ανέφερε:

«Με την νέα νομοθεσία για τον ΕΦΚΑ οι αγρότες θα κληθούν να επιβαρυνθούν με παραπάνω έξοδα, γιατί θα χρειάζονται δίπλα τους έναν λογιστή. Αντί για την καλλιέργεια θα σκέφτονται το πρόστιμο των 10.500 ευρώ. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί αυτό που ψηφίστηκε».

Όπως εξήγησε ο κ. Βαλιανάτος, με τα νέα δεδομένα οι αγρότες από την προηγούμενη ημέρα θα πρέπει να δηλώνουν με πίνακα στην επιθεώρηση εργασίας τους εργάτες που θα απασχολήσουν την επόμενη ημέρα στις καλλιέργειές τους. Με τη διαφορά όμως ότι πολλοί αγρότες βρίσκουν εργάτες την τελευταία στιγμή, κυρίως τις πρωινές ώρες όταν πηγαίνουν στο χωράφι τους και εν συνεχεία τους καταβάλλουν τα εργόσημα. Κατά συνέπεια, υποστηρίζει ότι είναι ανέφικτο να μπορέσουν να λειτουργήσουν με το νέο τρόπο και επιπλέον οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν από λογιστικά κατά συνέπεια θα πρέπει να έχουν δίπλα τους τον λογιστή τους, το οποίο συνεπάγεται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

«Δεν μπορούν οι αγρότες να γνωρίζουν από την προηγούμενη ημέρα ποιον θα έχουν για εργάτη. Τις περισσότερες φορές είναι ανέφικτο, γι’ αυτό και υπάρχουν τα εργόσημα. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό που ζητούν, είναι ένα επιπλέον ‘χτύπημα’ για τον αγροτικό κλάδο» συμπλήρωσε ο κ. Βαλιανάτος.

Δημήτρης Μπερούκας

«Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό, γιατί δεν μπορεί να ξέρεις από την προηγούμενη ημέρα ποιον εργάτη θα έχεις στο χωράφι. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν γραφεία εργασίας και να παίρνει από εκεί εργάτες ο κάθε αγρότης. Με τα νέα δεδομένα πρέπει να έχουμε και ένα λογιστή στο χωράφι να μας φτιάχνει τα χαρτιά για να μην πάρουμε πρόστιμο. Και επιπλέον, δεν θα μπορούν ούτε τα μέλη της οικογένειάς μας να έρθουν στο κτήμα για να βοηθήσουν, γιατί θα τους χαρακτηρίσουν εργάτες και θα έχουμε πρόστιμο. Διαλύουν την οικογενειακή αγροτική επιχείρηση έτσι. Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, είναι ένα φοροεισπρακτικό μέτρο, τίποτα περισσότερο».

Γιώργος Μπούρας

«Θέλουν να μας εξοντώσουν, θέλουν να μας εξαφανίσουν. Δεν μπορεί με τίποτα να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Θέλουν να διαλύσουν τους μικρούς αγρότες, τις οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις. Νομίζουν ότι οι αγρότες κυκλοφορούν στα χωράφια με υπολογιστές για να διεκπεραιώνουν τα λογιστικά ή θα πρέπει να έχουμε καθημερινά και ένα λογιστή δίπλα μας να τον πληρώνουμε για να μας φτιάχνει τα χαρτιά; Δεν γίνονται αυτά».

Όλη η επικαιρότητα