Στο δρόμο της ανάπτυξης το λιμάνι του Κατακόλου

Mε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, προς το πρόσωπο του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδα Βαρουξή, για τα επόμενα τρία χρόνια, ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος, Γ. Λιατσής και ο πρόεδρος του Λ.Τ., Λεωνίδας Βαρουξής, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Χαρακτηριστική στιγμή της συνέντευξης, που δόθηκε με σκοπό να παρουσιασθεί ο απολογισμός της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου για τη χρονιά που πέρασε, ήταν η επίσημη δήλωση του δημάρχου, Γαβρίλη Λιατσή, για την εμπιστοσύνη που δείχνει στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που προέρχονται από την παράταξη του με μοναδικό κριτήριο την απόκτηση της πλειοψηφίας των αποφάσεων του ώστε να απογειωθεί αναπτυξιακά το επίνειο του Δήμου.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, Σάκης Αντωνόπουλος, ο τεχνικός σύμβουλος, Κώστας Μυλωνάς και ο υπεύθυνος ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων Άγγελος Παναγιωτακόπουλος, ενώ στον σύντομο απολογισμό που έγινε, παρουσιάσθηκαν από τον κ. Βαρουξή, όλες οι ενέργειες και οι δράσεις της νέας διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, που έχει θέσει ως βασικό στόχο από την πρώτη μέρα της θητείας της την ανάπτυξη του λιμανιού.

Οι στόχοι και οι παρεμβάσεις

Αρχικά ο κ. Βαρουξής, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, στάθηκε στο σοβαρό ζήτημα του Brand Name που, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε το Κατάκολο ούτε ο Νομός μας. «Υπήρξε απόπειρα σε σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα να επιλεγεί το όνομα, Go West. Ως Λιμενικό Ταμείο εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας και προς τιμή του ο Περιφερειάρχης κάλεσε σύσκεψη φορέων της Ηλείας και καταθέσαμε επίσημα ως πρόταση στην περιφέρεια το Brand Name ’’Olympia Land’’».

Επίσης ο κ. Βαρουξής σημείωσε ότι: «Διατηρηθήκαμε το 2016 στα λιμάνια τα τουριστικά που επιλέγονται ως τοπ τουριστικοί προορισμοί και μάλιστα το Λιμάνι Κατακόλου είναι το μοναδικό τουριστικό λιμάνι που δεν είναι σε νησί. Ένα πολύ σημαντικό που συνετέλεσε στο γεγονός να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι αφίξεις του 2016 είναι η επιστροφή της Costa», κατέληξε.

Το μεγάλο έργο

Μιλώντας στη συνέχεια για το μεγάλο έργο που «σημάδεψε» την περιοχή ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής, σημείωσε ότι: «Το 2016, σημαδεύτηκε με ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο ξεκίνησε η προηγούμενη διοίκηση του Λ.Τ. αλλά νομίζω ότι και εμείς, στο κομμάτι που μας αφορούσε κατορθώσαμε μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο ποσό για την εταιρία που μέχρι τότε δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ και είχε ολοκληρώσει το 70%. Μετά την ολοκλήρωση των έργων το δεύτερο κομμάτι προβλέπει υποδομές. Η γκρίζα αλάνα του λιμανιού πρέπει να αλλάξει και να έχει νέα εικόνα. Οι μελέτες, που ολοκληρώνονται το επόμενο δίμηνο, μας οδηγούν στα τεύχη προκήρυξης και την υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσουν έργα υποδομών».

Επίσης ο κ. Βαρουξής, συνέχισε: «Υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της κυκλοφοριακής συνθήκης που επικρατεί στο Κατάκολο. Ασφαλώς πρέπει να γίνει εφαρμογή της μελέτης, αλλά πλήρης εφαρμογή μπορεί να γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του συνόλου των κτιριακών υποδομών. Εμείς πιστεύουμε ότι το πρώτο που έπρεπε να εξασφαλίσουμε ήταν η ασφαλής διέλευση πεζών μέσω συγκεκριμένων δρόμων. Φτιάξαμε «κόκκινο χαλί», κολωνάκια, σχοινιά, ταμπέλες για υποχρεωτική διέλευση πεζών, στείλαμε στο Λιμεναρχείο ότι αυτό πρέπει να τηρείται, και τους ναυτιλιακούς πράκτορες και στις εταιρίες. Και αρχίσαμε δειλά-δειλά να τακτοποιούμε κάποιους επαγγελματίες στη μαρίνα. Ασφαλτοστρώσαμε το χώρο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας και ήδη έχουμε τακτοποιήσει εκεί τους επαγγελματίες. Μέσα στο 2017 πιστεύουμε ότι θα εγκριθούν τα κονδύλια για τις διαγραμμίσεις οπότε θα μπει μια απόλυτη τάξη».

Με στόχους και φέτος

Ένα εξίσου σημαντικό έργο που πέτυχε η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, όπως επεσήμανε ο κ. Βαρουξής, ήταν η ανταπόκριση της 6ης ΥΠΕ για την δημιουργία Περιφερειακού Υγειονομικού Σταθμού στο Κατάκολο. Μίλησε για ακόμα μια φορά για ενότητα που πρέπει να υπάρχει για την ανάπτυξη του λιμανιού και σχολίασε την αναγκαιότητα ενίσχυσης με προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου.

«Το 2016 αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που πλέον σιγά-σιγά όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το λιμάνι ανήκει σε όλους, ενώνει για αυτό και η ψήφιση των απολογισμών – προϋπολογισμών έγινε με ισχυρότατη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για μας είναι το προσωπικό. Δεν έχει γίνει κατανοητό το πόσος μεγάλος είναι ο όγκος δουλειάς του Λιμενικού Ταμείου σαν υπηρεσία. Όλοι πιστεύουν ότι με αυταπάρνηση προέδρου και συνεργατών μπορεί να υλοποιηθεί. Δεν είναι έτσι. Χρειάζεται ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό. Άτομα που έχουν σπουδάσει ναυτιλιακά και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία έχουμε βάλει κατά νου ως στόχους.

Είδαμε ότι εμπόδιο υπήρχε από έναν απαρχαιωμένο Οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας που δεν προέβλεπε καμία επάνδρωση θέσεως. Το δώσαμε σε έγκριτο νομικό, και θα υποβληθεί ένας νέος φάκελος στον κ. Μεσσαλά και πιστεύουμε ότι στην επόμενη συνεδρίαση αυτό θα ψηφιστεί. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να λύσουμε το πρόβλημα επάνδρωσης με δυνατότητα προσλήψεως απευθείας από το Λιμενικό Ταμείο που σημαίνει ότι θα επιλέξουμε τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά του καθενός ο οποίος θα υποβάλει αίτηση προκειμένου να προσληφθεί», ανέφερε ο κ. Βαρουξής.

Ανανέωσε την εμπιστοσύνη του

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, έσπευσε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Βαρουξή, για ακόμα τρία χρόνια θητείας.

«Το Κατάκολο είναι αναπόσπαστο στοιχείο του δήμου, άρρηκτα συνδεδεμένο, κομμάτι της πόλης και διοικείται από διοίκηση την οποία έχουμε ορίσει εμείς. Ο δήμαρχος για τα υπόλοιπα τρία χρόνια ανανεώνει την υποστήριξη του στον πρόεδρο και η ανανέωση αυτή δηλώνει ότι επιβεβαιώνει τις προσπάθειες του, επιβεβαιώνει το έργο του, συμμερίζεται τους οραματισμούς του. Ως δήμαρχος είμαι σε ένα έντονο προβληματισμό αλλαγής των μελών της διοίκησης του Λ.Τ. πλην του κ. Βαρουξή που ανανεώνεται η θέση του.

Στα 2,5 χρόνια αλλάζουν τα πάντα. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Τ. θα ανανεωθούν. Οι άλλες παρατάξεις μπορεί να προτείνουν τα ίδια αλλά τα μέλη της πλειοψηφίας δεν θα είναι όλοι οι ίδιοι. Και αυτό γιατί δεν μπορεί κάποιοι να μην πηγαίνουν στα συμβούλια του Λ.Τ., ή να μην συνεργαζόμαστε με τον πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας. Καταναγκαστικά έργα δε γίνονται από κανένα.

Στόχος μας είναι να κάνουμε συζήτηση με τα μέλη του Δ.Σ. και να εξηγηθούμε. Θέλω δυνατή διοίκηση στο λιμενικό ταμείο και θα το υποστηρίξω», επεσήμανε ο κ. Λιατσής.

 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com