Εκπαίδευση

Στο εδώλιο φοιτητές του πρώην τμήματος ΤΕΙ Αμαλιάδας

teiamaliadas.jpg
Ακούστε το άρθρο

Διεκδικούσαν το δικαίωμά τους στη μόρφωση, διεκδικούσαν ένα καλύτερο μέλλον, διεκδικούσαν το δικαίωμα να έχουν άποψη για ό,τι τους αφορά, διεκδικούσαν απαντήσεις…  Για όλα τα παραπάνω όμως αυτό που εισπράττουν σήμερα είναι η «τιμωρία», αφού θα βρεθούν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια.

Ο λόγος, για επτά φοιτητές του πρώην τμήματος «Εφαρμογών Πληροφορικής στη διοίκηση και την οικονομία» του ΤΕΙ Αμαλιάδας, που θα δικαστούν στις 21 Νοεμβρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, με τις κατηγορίες της παράνομης κατακράτησης και της διατάραξης της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίες, γιατί στις 16 Ιανουαρίου του 2011 μαζί με άλλους 150 συμφοιτητές τους έκαναν κατάληψη στο ΤΕΙ της Πάτρας.

Ήθελα να σώσουν το εξάμηνο

Ήταν ουσιαστικά μία κίνηση απελπισίας από τους φοιτητές, μία τελευταία προσπάθεια για να μην χάσουν το εξάμηνο, ωστόσο οι καθηγητές του ΤΕΙ θεώρησαν ότι η ενέργεια των φοιτητών έπρεπε να τιμωρηθεί γι’ αυτό και τώρα, σε αυτή τη φάση της ζωής τους που προσπαθούν να σταδιοδρομήσουν στον επαγγελματικό στίβο τους στέλνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Τον Ιανουάριο του 2011 ο Σύλλογος σπουδαστών του ΤΕΙ Αμαλιάδας αποφάσισε να μεταβούν όλοι οι φοιτητές στην Πάτρα για να διαμαρτυρηθούν στο Δ.Σ. του ΤΕΙ Πατρών για την απώλεια ενός εξαμήνου, εξαιτίας της μη συμπλήρωσης των προβλεπόμενων εβδομάδων διδασκαλίας, κάτι για το οποίο οι σπουδαστές δεν είχαν καμία ευθύνη.

Και μπορεί οι φοιτητές να κατέλαβαν για λίγο το χώρο του ΤΕΙ, στόχος τους όμως ήταν να εισακουσθεί η φωνή τους από τους καθηγητές και προσπάθησαν να κάνουν διάλογο μαζί τους.

«Δεν κάναμε κάτι παράνομο»

Η κίνησή τους αυτή όμως, που έγινε συλλογικά από τους φοιτητές, σήμερα ποινικοποιείται στο πρόσωπο επτά φοιτητών, οι οποίοι δεν φαντάστηκαν ποτέ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αφού η κινητοποίηση έληξε χωρίς παρατράγουδα.

Στην πορεία όμως, οι καθηγητές στράφηκαν στη δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για παράνομη παρακράτηση και οι φοιτητές έπεσαν από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκαν ότι είναι κατηγορούμενοι.

Ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου σπουδαστών του ΤΕΙ Αμαλιάδας Σοκόλ- Δημήτρης Γκιόκα, μίλησε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ για την περιπέτεια του ίδιου, αφού είναι κατηγορούμενος, και των άλλων έξι συμφοιτητών του: «Όπως όλα δείχνουν το κάνουν για εκδίκηση, επειδή πήγαμε να διεκδικήσουμε πέντε πράγματα. Ήμασταν 300 άτομα που πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε και απομονώνουν εμάς τους επτά για να δώσουν το «παράδειγμα». Εμείς δεν κάναμε κάτι παράνομο, εμείς το μόνο που θέλαμε ήταν να κερδίσουμε το εξάμηνο. Και μετά πήγαν κάποιοι καθηγητές στον Εισαγγελέα και μας κατονόμασαν χωρίς να τους ξέρουμε και χωρίς να μας ξέρουν. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Βέβαια, οι επτά φοιτητές έχοντας στο πλευρό τους και άλλους συμφοιτητές τους, θα επιδιώξουν να αποδείξουν το δίκιο τους στο Δικαστήριο. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr) 

Όλη η επικαιρότητα