WEB tv Ηλεία

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι κάτοικοι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας – Αποκλείστηκαν χωριά [PHOTOS-VIDEO]

Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της κακοκαιρίας και της αδυναμίας – ή και αδιαφορίας – της πολιτείας να προχωρήσει σε έργα και παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των φορολογούμενων πολιτών, που βλέπουν τις τσέπες τους να αδειάζουν από την αδιάκοπη φορολογία, σε ότι μπορούν και…δε μπορούν να φανταστούν, βρέθηκαν για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας τη νύχτα της Δευτέρας.

Το ξημέρωμα της Τρίτης βρήκε τους κατοίκους της Νεράιδας αποκλεισμένους λόγω σοβαρής καθίζησης, την Καυκωνία κομμένη στα δυο, λόγω της εξέλιξης του φαινομένου της κατολίσθησης που έχει  ξεκινήσει από το 2012, τους κατοίκους του Πελοπίου να αγωνιούν για την στιγμή που ο  Κηθυρέας ποταμός θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσει τις περιουσίες τους, ενώ οι κάτοικοι του Στρεφίου και του οικισμού Καρούτες, είδαν και πάλι τις περιουσίες τους να «πνίγονται» και να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του Αλφειού και του Ενιπέα ποταμού.

Αποκλεισμένη η Νεράιδα

Μια σοβαρή καθίζηση του δρόμου, λίγα χιλιόμετρα από την είσοδο του χωριού, «εγκλώβισε» τους κατοίκους της Νεράιδας για μια ακόμα φορά. Και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, σε μήκος μεγαλύτερο των 30 μέτρων, «χάθηκε» ενώ οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις θα «βοηθήσουν» στην εξέλιξη του φαινομένου. Ο δρόμος «πήρε» μαζί του και το δίκτυο ύδρευσης του Χελιδονίου ενώ σοβαρός κίνδυνος υπήρχε και για το δίκτυο ύδρευσης του Πύργου από την Αύρα.

«Ασχολούμαι με τα δημοτικά πράγματα 14-15 χρόνια, και όλα αυτά τα χρόνια ¨φωνάζουμε¨ για τον δρόμο. Αν γίνονταν μικρές παρεμβάσεις και καθαρισμοί συνεχώς, δε θα είχαμε σήμερα αυτό το φαινόμενο», λέει ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Δημακόπουλος, εκφράζοντας και ένα ακόμα παράπονο προς τον Δήμο Πύργου, που ενώ «παίρνει» το νερό της Αύρας δωρεάν, κι ενώ θα μπορούσε κάθε καλοκαίρι να κάνει κάποιες συντηρήσεις για να μην κινδυνεύει ο δρόμος και συνεπώς το δίκτυο του, δεν το έχει κάνει ποτέ.

Από χθες το πρωί ο μόνος δρόμος διαφυγής για τους κατοίκους είναι πια ο δρόμος Νεράιδα – Μηλιές – Λάλα, στον οποίο επίσημα καθημερινά σημειώνονται κατολισθήσεις, μικρότερης κλίμακας, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και μέσα στο χωριό, στις πηγές «Κρυοβασίλη» όπου και στο παρελθόν είχε σημειωθεί μεγάλη κατολίσθηση, με τους κατοίκους να έχουν χάσει τον ύπνο τους, φοβούμενοι για τις ζωές και τα σπίτια τους.

Άμεσες παρεμβάσεις

Στο σημείο από νωρίς το πρωί βρέθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Νίκος Μαρούντας με συνεργάτες του μηχανικούς, αλλά και ο προϊστάμενος τη ΔΕΥΑ Α.Ο Γιώργος Σκούτας, προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς και να εξετάσουν τις δυνατότητες παρέμβασης, προκειμένου να αποκατασταθεί η βατότητα και να λύσουν το πρόβλημα της υδροδότησης του Χελιδονίου.

Λίγο πριν το μεσημέρι, στο σημείο έφτασε ο εργολάβος Κώστας Δηλάρης που εξήγησε τεχνικά, στον Δήμαρχο κ.Κοτζιά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, το δυνατό συντομότερα. «Θα κάνει εκσκαφή στο σημείο για να κατεβάσει το δρόμο στο ύψος της καθίζησης και θα το μπαζώσει όσο χρειάζεται για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Ακόμα και με βροχή οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν γιατί δε μπορούμε να αφήσουμε το χωριό χωρίς δρόμο», είπε ο κ.Κοτζιάς. Όσον αφορά το πρόβλημα υδροδότησης του Χελιδονίου, λόγω της παράσυρσης του αγωγού ύδρευσης, εξήγησε πως το χωριό δε θα μείνει χωρίς νερό, αφού οι δεξαμενές θα τροφοδοτηθούν ακόμα και με υδροφόρες αν χρειαστούν, και πολύ σύντομα θα γίνει και πάλι νέα σύνδεση του δικτύου.

Τέλος, στο σημείο βρέθηκε και ο κ.Λαδάς από τη ΔΕΥΑ Πύργου, για να προχωρήσει στη διακοπή υδροδότησης από τον αγωγό της Αύρας, προκειμένου, κατά τη διάρκεια των χωματουργικών εργασιών, να μη δημιουργηθεί κάποιο νέο πρόβλημα.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Νίκος Μαρούντας, με έγγραφό του ζήτησε από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας κ.Μαρτζάκλη, να απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τον οικισμό Γραμματικού μέχρι την είσοδο της Νεράιδας, λόγω της επικινδυνότητας από την καθίζηση και τις κατολισθήσεις που σημειώνονται σε όλο το μήκος του δρόμου.

Ο Ενιπέας «τρώει»
την περιουσία του

«Εγκλωβισμένοι» ανάμεσα στον Αλφειό και τον Ενιπέα ποταμό, και στα πολλά προβλήματα που αυτά έχουν προκαλέσει σε έργα υποδομών και περιουσίες, βρίσκονται οι κάτοικοι του Στρεφίου, ενώ και στις Καρούτες οι κάτοικοι που έχουν εκεί ιδιοκτησίες, τις βρήκαν και πάλι «πνιγμένες» στα νερά του ποταμού.

Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μουζής, από το 2016 βλέπει τον Ενιπέα να «καταπίνει» το χωράφι του, απειλώντας το στάβλο με τα ζώα του, από το οποία εξασφαλίζει το μοναδικό του εισόδημα για να ζήσει την οικογένειά του. «Συνέχεια διαμαρτυρόμαστε, έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες, και στον Δήμο και στην Περιφέρεια, ζητάμε βοήθεια και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Κάθε χρόνο χάνω την περιουσία μου. Το ποτάμι έχει παρασύρει 5 στρέμματα γης. Τι να την κάνω την αποζημίωση; Να αλλάξω επάγγελμα; Φτιάχνεται η περιουσία από την αρχή; Πληρώνουμε του κόσμου τους φόρους, έρχονται χαρτιά να πληρώνουμε, πληρώνουμε και δεν έχουμε προστασία. Έχω απογοητευτεί. Όλο λόγια, λόγια, λόγια. Και μας λένε δεν έχουν λεφτά να κάνουν έργα. Ε, τι κάθονται στα γραφεία; Ας πάνε σπίτια τους αφού δεν έχουν αντικείμενο», λέει αγανακτισμένος στην εφημ. «Πατρίς» ο Γιώργος Μουζής.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του χωριού Θοδωρής Τζούβαλης και ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μουζής που για πολλοστή φορά τόνισαν την ανάγκη για την υλοποίηση ενός σοβαρού έργου διευθέτησης της κοίτης του ποταμού. Έχουμε κάνει ένα σωρό ενέργειες με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και τον Αντιδήμαρχο κ.Μαρούντα αλλά δεν έχει γίνει ουσιαστική παρέμβαση. «Έστειλαν δυο μηχανήματα κι έκαναν μια μικρή παρέμβαση αλλά η δουλειά δεν έγινε σωστά με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να χάνει την περιουσία του», σημείωσε ο κ.Τζούβαλης ενώ ο δημ. σύμβουλος κ.Μουζής επεσήμανε την σημαντική παρέμβαση των μηχανημάτων του ΤΟΕΒ, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Νίκο Μπακοβασίλη για την άμεση ανταπόκριση για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων στο χωριό.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαρούντας που βρέθηκε στην περιοχή και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με την βελτίωση του καιρού θα γίνει μια σοβαρή παρέμβαση στο ποτάμι, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ.Κοτζιά έχουν μεριμνήσει για κάποιες άμεσες παρεμβάσεις για να προφυλάξουν τις περιουσίες και τις υποδομές από μεγαλύτερες ζημιές.

«Φουσκώνει» ο Κηθυρέας

   Με το φόβο τους υπερχείλισης του ποταμού Κηθυρέα ζουν οι κάτοικοι του Πελοπίου αυτές τις ημέρες, φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα του Μαϊου του 2018. Τότε, το ποτάμι ξεχείλισε γιατί δεν είχε καθαριστεί η κοίτη του, αλλά τώρα θα φουσκώσει γιατί δεν έχει καθαριστεί το σημείο σύνδεσης με τον Αλφειό, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή απορροή. Ο πρόεδρος της Τ.Κ Δημήτρης Στασινόπουλος, εξέφρασε την αγανάκτησή του, γιατί από τον περασμένο Οκτώβρη, γνωρίζοντας πια την «συμπεριφορά» του ποταμού σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, είχε επισημάνει το πρόβλημα στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, αλλά τα αιτήματα και οι συνεχείς οχλήσεις του, προκειμένου να προφυλαχθούν οι κατοικίες που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι, δεν εισακούστηκαν ποτέ. Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε και το παράπονο του, βλέποντας να γίνονται παρεμβάσεις σε περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν το ίδιο κίνδυνο με το Πελόπιο.

Η…κατολισθαίνουσα Καυκωνία

   Όσο για την Καυκωνία, οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών «ξύπνησαν» και πάλι το φαινόμενο της κατολίσθησης. Πλέον, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόχειρης αποκατάστασης, με τον πρόεδρο Γιώργο Ρηγόπουλο να καλεί τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας να «τρέξει» τις διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών.

Όλη η επικαιρότητα