Εκπαίδευση

Στο ΕΠΑΛ Κορωπίου ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης: 2.000 θέσεις μαθητείας για αποφοίτους των ΕΠΑΛ

Ακούστε το άρθρο
Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, από 24/2 έως 6/3, για συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας και την προκήρυξη 2.000 θέσεων για αποφοίτους ΕΠΑΛ, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισκέφτηκε το ΕΠΑΛ Κορωπίου, όπου λειτουργεί πιλοτικά τάξη μαθητείας για την ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κορωπίου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, οι Διευθυντές του ΕΠΑΛ και του Εργαστηριακού Κέντρου, αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ καθώς και εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υφυπουργός είχε εκτενή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και με τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της τάξης μαθητείας. Αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο Παιδείας στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμό του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας, το οποίο συναντά την καθολική αποδοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
Ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε ότι το Υπουργείο υλοποιεί το θεσμό της μαθητείας για να δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ εργασιακή εμπειρία και να έχουν μία ομαλή και ασφαλή διαδρομή εισόδου στην αγορά εργασίας.
Το μεταλυκειακό έτος είναι προαιρετικό, έχει διάρκεια 9 μηνών, αφορά ενήλικες αποφοίτους, προβλέπει αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Περιλαμβάνει εκπαίδευση στο χώρο εργασίας για 4 ημέρες την εβδομάδα και μία ημέρα εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο. Διεξάγεται υπό την εποπτεία του σχολείου και με βάση πρόγραμμα σπουδών ώστε να διασφαλίζεται η ποιοτική εφαρμογή του.
Οι μαθητές μετέφεραν πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα και αξιολογούν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο την εξέλιξη του προγράμματος. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη εργασιακή τους εμπειρία και για τις γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αναπτύξει με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Τα στελέχη της ΔΕΗ αναφέρθηκαν στην άριστη συνεργασία, προθυμία και υποδειγματική συμπεριφορά των μαθητευομένων και εξέφρασαν την πρόθεση της ΔΕΗ να συνεχίσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα με νέες θέσεις εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας.
Ο κ. Μπαξεβανάκης ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την αποδοχή και τη στήριξη του προγράμματος, που μαζί με τις άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας, έχουν στόχο να καταστεί το Επαγγελματικό Λύκειο συνειδητή επιλογή των μαθητών/-τριών και ισότιμος πυλώνας της δημόσιας εκπαίδευσης.

Όλη η επικαιρότητα