Ηλεία

Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και η μόνιμη αντιπλημμυρική λύση – Αυτοψία Μπαξεβανάκη στο αντλιοστάσιο Μακρισίων

Ακούστε το άρθρο

Τη δρομολόγηση άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων λύσεων για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στον κάμπο των Μακρισίων επισήμανε χθες το πρωί από το αντλιοστάσιο της περιοχής ο Ηλείος υφυπουργός Παιδείας, Δημ. Μπαξεβανάκης, στο πλαίσιο της αυτοψίας που έκανε μαζί με τη διοίκηση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και αυτοδιοικητικούς της περιοχής.

Ο κ. Mπαξεβανάκης τόνισε ότι θα συμβάλει στις συντονισμένες προσπάθεις για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, για την άμεση αποσυμφόρηση από το νερό και για την υλοποίηση μιας διώρυγας που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα με φυσική ροή και ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας του αντλιοστασίου.

«Επειδή είναι ζήτημα δεκαετιών, και επειδή όταν κοπάζει η καταιγίδα δεν ασχολείται κανένας, είμαστε εδώ με τους κατοίκους της περιοχής και όσους έχουν αρμοδιότητα το αντλιοστάσιο, να δούμε τι θα κάνουμε με τις οριστικές λύσεις. Το κύριο ζήτημα είναι να υλοποιηθεί η διώρυγα, που με φυσική ροή θα οδηγεί την υπερχείλιση στο ποτάμι. Σε αυτό να δούμε πώς θα συνταχθεί το συντομότερο δυνατόν μια αξιόπιστη μελέτη και μετά να δούμε τη χρηματοδότηση», είπε αρχικά ο κ. Μπαξεβανάκης και στάθηκε στη ζημιά του αγροτικού εισοδήματος των ντόπιων παραγωγών.

«Ως τότε, πρέπει να δούμε τις άμεσες λύσεις για να μην ξαναπάθουμε τη ζημιά, τη συντήρηση του αντλιοστασίου και την κατασκευή της σήραγγας κάτω από τον δρόμο για την απορροή τω υδάτων, και βεβαίως να δούμε και το μεγάλο θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών που έχουν πάθει αρκετοί από αυτούς σοβαρή ζημιά, μια και τα νερά είναι εδώ πάρα πολλές μέρες και κάποιες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί. Είναι μια ευκαιρία να δούμε όλο το πλαίσιο συνολικά, δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε κάθε φορά με τις αποζημιώσεις αλλά να μην υπάρχουν καταστροφές και να μη χρειαζόμαστε αποζημιώσεις»

Αναγκαιότητα η τάφρος και οι αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Παν.Γριβάκης, ανέλυσε στον κ. Μπαξεβανάκη όλες τις παραμέτρους του προβλήματος και επανέλαβε την άποψή του για την ταχύτερη δυνατή διάνοιξη τάφρου στον δρόμο Μακρίσια-Φράγμα Αλφειού, για να φύγει το νερό από τους αγρούς.

«Είχαμε την τιμή να μας επισκεφθεί ο Κ. Μπαξεβανάκης, ο μοναδικός που έχει έρθει ως τώρα εδώ και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Του εξηγήσαμε από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει αυτές τις 45 ημέρες δυστυχώς, τι έχει συμβεί και τι σκεφτόμαστε να κάνουμε τις επόμενες μέρες, ώστε να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τα νερά που βρίσκονται στη λεκάνη της λίμνης. Θεωρώ ότι θα μας το επιτρέψει ο καιρός ώστε να δώσουμε μια προσωρινή λύση με τη διάνοιξη τάφρου, ώστε να μπει σε εφαρμογή η πρώτη αντλία», είπε κ. Γριβάκης και αναφέρθηκε ακολούθως στα προβλήματα του φράγματος και στις καλλιέργειες.

«Του δείξαμε και την κατάσταση που επικρατεί στο φράγμα, κάποιες υποσχέσεις που στο παρελθόν μας είχαν δοθεί αλλά δεν υλοποιήθηκαν, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και για το φράγμα, διότι είναι συμπληρωματικό στοιχείο του προβλήματος. Οι καταστροφές στις  μονοετείς καλλιέργειες είναι τελειωτικές, σε λίγο καιρό δεν θα συζητάμε για αποζημιώσεις γιατί δεν θα υπάρχουν καλλιέργειες», συμπήρωσε ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψία, από τα στελέχη του ΓΟΕΒ τονίστηκε ότι πιθανότατα ως την Παρασκευή θα έχει επισκευαστεί η μία αντλία και θα έχει τοποθετηθεί στο αντλιοστάσιο.

Τον υφυπουργό Παιδείας συνόδευσε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφείου, Ν.Φάμελος, η δ/ντρια του οργανισμού, Μ.Μουσταφέρη, ενώ το «παρών» έδωσαν η επικ. Της μείζονος μειοψηφίας Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αθαν. Κουσκουρή, ο αντιπρόεδρος του δημοτ. Συμβουλίου, Γ. Δελέγκος, ο δημοτ. Σύμβουλος Γ. Χατζόπουλος, ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Τ. Γεωργόπουλος, και πλήθος παραγωγών της περιοχής.

Όλη η επικαιρότητα