Στο επίκεντρο ο Καϊάφας και η αξιοποίησή του

limni_kaiaga-tempo24.gr_.jpg

Με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη αναδείχθηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα της Λίμνης του Καϊάφα, τα οποία οφείλονται και από τη μη υλοποίηση έστω μερικώς της Πράξης «Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων τουρισμού Διημέρευσης» στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα»  του ΕΣΠΑ 2007-2013, ύψους 8.055.20,00 € με τελική προθεσμία επιλεξιμότητας την 31/12/2015.


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτολογία της ανέφερε ότι είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί για ποιον λόγο δεν υλοποιείται η εν λόγω Πράξη με την οποία θα απορροφηθούν εθνικοί και – κοινοτικοί πόροι και θα διασφαλίζεται παράλληλα και ο δημόσιος χαρακτήρας του ακινήτου.

Να αποσαφηνιστεί με ποιο τρόπο δεν θα παραμείνει η περιοχή στο έλεος των καταπατητών και των πάσης φύσεως συμφερόντων που λυμαίνονται την περιοχή.

Υπενθύμισε ότι την περιοχή της λίμνης του Καϊάφα ως τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου εκκρεμεί η έκδοση ΠΔ που ευελπιστεί ότι θα καθορίζει ρητά την προστασία της περιοχής. Άλλωστε πρόσφατα το ΣτΕ έκρινε το σχέδιο ΠΔ της προηγούμενης κυβέρνησης ως μη νόμιμο «για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας». Επιπλέον η χώρα μας ήδη έχει οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ορθή περιβαλλοντικά προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος.

Η βουλευτής υπενθύμισε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός έχει δεσμευθεί ότι το ταχύτερο δυνατό θα συνταχθεί νέο σχέδιο ΠΔ που θα λαμβάνει υπόψη τις επισημάνσεις του ΣτΕ αλλά και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ώστε να διαμορφωθεί σαφές θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην πραγματική προστασία και ανάδειξη της περιοχής και χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι: «Πάντως σίγουρα δεν θέλω καν να σκέφτομαι ότι θα επιτραπεί να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ ή στο Ταμείο των 50 δισ. €  και να δοθεί για εκποίηση ή άλλου τύπου αξιοποίηση».

 

Δύο Επιτροπές

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ξεκίνησε την απάντησή του λέγοντας ότι μέσα από αυτή την ερώτηση αναδεικνύεται το καυτό θέμα και όλη η παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης. Χαρακτήρισε ως παραλογισμό το γεγονός ότι στα έγγραφα των αδειοδοτήσεων που έρχονται από την Αποκεντρωμένη αναφέρεται ρητά ότι το έργο δεν αδειοδοτήθηκε επειδή εκκρεμεί το ΠΔ και όχι εξαιτίας άλλων προβλημάτων μιας και το προηγούμενο ΠΔ απορρίφθηκε από το ΣτΕ.

Επισήμανε ότι το ΣτΕ θέλει να γίνει Εθνικό Πάρκο. Αυτό σημαίνει επιβολή αυστηρών όρων εντός του πάρκου για δόμηση και οικιστική ανάπτυξη. Με βάση αυτό το δεδομένο έχει αναθέσει σε δύο παράλληλες επιτροπές την επεξεργασία ενός πιο ορθού ΠΔ. Η πρώτη επιτροπή εργάζεται για να διευκολυνθεί  η ανάπτυξη εφόσον χαρακτηριστεί από το ΣτΕ ως Περιφερειακό Πάρκο και η δεύτερη κινείται για να ορίσει ζώνες Εθνικού Πάρκου ώστε στην πιο δύσκολη περίπτωση απόφασης του ΣτΕ για Εθνικό Πάρκο να επιτρέπεται μία ικανοποιητική και βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη που να μην προσβάλει  τα προστατευμένα αντικείμενα αλλά να είναι και όρος ανάπτυξης της περιοχής.

Δεν ήταν δυνατόν και ορθά κατά τη γνώμη του κ. Αναπληρωτή δεν δόθηκε έγκριση από την Αποκεντρωμένη για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς ενδεικτικά προβλέπει χώρο στάθμευσης 6.000 τμ., κτίρια υποστήριξης 265 και 320 τ.μ. στο νότιο τμήμα της λίμνης, δύο γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5 και οδοποιία στη λίμνη επισημαίνοντας ότι δεν διαφωνεί εκ προοιμίου με αυτά αλλά μέχρι την έκδοση του σχετικού ΠΔ δεν δύναται να υλοποιηθούν.

Ο κ. Αναπληρωτής σημείωσε ότι όλα αυτά πρέπει και οφείλουν να περιμένουν γιατί γίνεται διαπραγμάτευση μετά από σχετικό αίτημα της αρμόδιας Γενικής Γραμματέας του Υπ. Οικονομίας κ. Φωτονιάτα ώστε το έργο να ενταχθεί στο καινούργιο ΕΣΠΑ.

 

Μεγάλη καθυστέρηση

 

Στη δευτερολογία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε είναι αρκετά προβληματισμένη καθώς πρέπει να προχωρήσουν τα έργα που συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής. Επισήμανε ότι αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί πάρα πολλές ανομίες στην περιοχή οι οποίες έχουν γίνει καθεστώς. Συγκεκριμένα η έλλειψη ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας έχουν οδηγήσει στο να χαθεί χορηγία από τα ΕΛΠΕ για τον βιολογικό της Ζαχάρως που είναι προϋπόθεση ώστε να μην επιβαρύνονται τα νερά στην περιοχή.


Η βουλευτής κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής πρόσφατες φωτογραφίες που καταδεικνύουν την παράνομη σύνδεση του βιολογικού καθαρισμού της Ζαχάρως με τη λίμνη και έχουν φέρει αποτέλεσμα τη ρύπανση που έχει προξενηθεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «κ. Υπουργέ, σας θυμίζω ότι δεσμευτήκατε να προχωρήσει το Υπουργείο σας στον έλεγχο των νερών της λίμνης και περιμένουμε όλοι απάντηση επ’ αυτού». 


Κλείνοντας η βουλευτής σημείωσε ότι οι πολίτες στην Ηλεία έχουν χορτάσει παχιά λόγια για τη μοναδικότητα και την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή, η οποία σημειωτέον μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις την καταδίκασαν στον μαρασμό και την απαξίωση.


Η περιοχή που έσφυζε από ζωή με επισκέπτες και λουόμενους πριν δεκαετίες, σήμερα έχει καταντήσει φάντασμα του εαυτού της με μια πισίνα και λιγοστές μπανιέρες με ιαματικό νερό που λειτουργούν για ένα μήνα περίπου. Τα περισσότερα κτίρια είναι ερειπωμένα χαλάσματα.

 

Έργα – γέφυρα

 

Στη δευτερολογία του ο Αναπληρωτής Υπουργός συμφώνησε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι τελικά οι καθυστερήσεις διευκολύνουν την αναρχία, αλλά δεν είναι στο χέρι του να υποδείξει στους μελετητές ποια από εκείνα τα έργα της επεξεργασίας των λυμάτων και της σύνδεσης των αγωγών είναι έργα πρώτης προτεραιότητας.


Επομένως θα μπορούσαν να έχουν χωριστεί από τους μελετητές και να κατατεθούν χωριστά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να γίνουν αυτά αποδεκτά και όχι τα άλλα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός στηλίτευσε το απαράδεκτο καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας βάση του οποίου με ευθύνη των μελετητών και των τοπικών συμφερόντων επιλέγεται να εντάσσονται προς έγκριση από την Αποκεντρωμένη αναγκαία έργα μαζί με κάποια άλλα που δεν συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Επισήμανε ότι πρέπει να αποτυπωθούν ποια είναι εκείνα τα κατεπείγοντα έργα για να ενταχθούν στο καινούργιο ΕΣΠΑ ως γέφυρα εφόσον είναι εφικτό κατά προτεραιότητα.

Όσον αφορά το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο τόνισε ότι είναι σε απόλυτη προτεραιότητα γιατί επίκειται η παράβαση που η χώρα μας εγκαλείται για μη προστασία του αντικειμένου που είναι οι αμμοθίνες  και η καρέτα καρέτα.

Πρέπει στους επόμενους δύο μήνες να έχει τελειώσει το ΠΔ και να έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα.

Κατά τη γνώμη του Αναπληρωτή Υπουργού πρέπει να βγει το ΠΔ, όλες οι NATURA της Ελλάδας να αποκτήσουν ΠΔ, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Διαχειριστικά Σχέδια. Είναι ο μόνος τρόπος να αναπτυχθεί η χώρα μας και όχι αποσπασματικά να γίνονται εργασίες χωρίς να έχουν εγκριθεί τα ΠΔ.