Πολιτική

Στο Eurogroup παραπέμπει για χρηματοδότηση η Μέρκελ

merkel.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Ισχύει αυτό το οποίο σας είπα σήμερα το βράδυ, σήμερα το πρωί» απάντησε η Άνγκελα Μέρκελ σε ερώτηση πότε θα εκταμιευθεί η εναπομείνασα δόση προς την Ελλάδα και επανέλαβε με έμφαση ότι ισχύει απόλυτα η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. 

 

Εκταμίευση δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, ακόμη και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από το πρόγραμμα των ελληνικών ομολόγων, θα γίνει μόνο όταν αξιολογηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, επισήμανε με καθαρότητα η κυρία Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγη ώρα στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θεωρούμε ότι βάση αναφοράς είναι η 20ή Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει εκταμίευση αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν γίνει μέτρα. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εμφανιστούν και να εγκριθούν από το Eurogroup Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αυτό λέει, αυτό είπα εγώ κι αυτό ισχύει» τόνισε η κυρία Μέρκελ. 

«Όχι. Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός και να σας πω ότι έχουμε ένα έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου, είναι μέσα στην πέμπτη αναθεώρηση του πακέτου προσαρμογής» συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος απαντώντας στο ερώτημα αν ισχύει αυτό που αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε τα ξημερώματα ή οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Είπαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών της 20ης Φεβρουαρίου και αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στο δεύτερο πρόγραμμα» επισήμανε η κυρία Μέρκελ. 

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όπως συνομολογήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, η κυρία Μέρκελ είπε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης αν θα αντικαταστήσει τα μέτρα που προεβλέπονταν μέχρι σήμερα από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας που αντικατέστησε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις με άλλες. 

«Θα πρέπει να αντικαταστήσει με άλλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες. Αν έχουν το ίδιο αποτέλέσμα αυτό θα το δουν οι θεσμοί και θα το κρίνει το Eurogroup» δήλωσε με σαφήνεια η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Το ουσιαστικό είναι ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το ίδιο». 

Περισσότερα στο protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα