Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Περιβάλλον

Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα

Ακούστε το άρθρο

«Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα» επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος Vella απαντώντας σε Γραπτή Ερώτηση του Προέδρου του Κόμματος «Ελλάδα – Ο Άλλος Δρόμος», Ευρωβουλευτή, Καθηγητή, Νότη Μαριά για την συντελούμενη οικολογική καταστροφή στην προστατευόμενη από το Δίκτυο NATURA Νότια Καρυστία λόγω εγκατάστασης αιολικών πάρκων.

Ο Νότης Μαριάς στις 29/9/2017 στην Γραπτή του Ερώτηση είχε επισημάνει ότι στην Νότια Καρυστία η οποία είναι περιοχή προστατευόμενη από το Δίκτυο NATURA σχεδιάζονται να εγκατασταθούν 42 αιολικά πάρκα ισχύος 700MW, ήτοι αριθμός αιολικών σταθμών που είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας με την ίδια έκταση κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ και καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα τόσο για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το ζήτημα των αιολικών πηγών ενέργειας απάντησή του ο Επίτροπος Vella επισημαίνει ότι μέρος της Νότιας Καρυστίας στον νομό Εύβοιας περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 δυνάμει τόσο της οδηγίας 2009/147/ΕΚ περί αγρίων πτηνών όσο και της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους.

«Ως εκ τούτου», συνεχίζει «η προστασία και η διαχείριση της περιοχής πρέπει να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους. Ειδικότερα, οποιαδήποτε σχέδια για νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή θα πρέπει να υποβληθούν σε κατάλληλη εκτίμηση, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης του τόπου, ιδίως των σημαντικών πληθυσμών μεγάλων αρπακτικών πτηνών, και θα μπορέσουν να εγκριθούν μόνο εφόσον δεν επηρεάζουν την ακεραιότητά του. Μια τέτοια εκτίμηση πρέπει να εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις όλων των πτυχών του σχεδιαζόμενου έργου, συμπεριλαμβανομένων των οδών πρόσβασης, καθώς και τις σωρευτικές επιπτώσεις με άλλα έργα».

Καταλήγοντας ο Επίτροπος επισημαίνει με νόημα ότι «είναι πρωτίστως ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στα οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις προαναφερθείσες διατάξεις.

Η Επιτροπή έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι τα έργα ανάπτυξης αιολικής ενέργειας είναι συμβατά με τις διατάξεις της οδηγίας για τους οικοτόπους και της οδηγίας περί αγρίων πτηνών και ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν τις εν λόγω ορθές πρακτικές, για παράδειγμα μέσω ειδικών σεμιναρίων».

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της Κομισιόν ο κ. Vella  κλείνει  παρατηρώντας: «Επιπλέον, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα».

Δείτε την ερώτηση του Ν. Μαριά και την απάντηση του επιτρόπου Vella

Erotisi N. Maria_Apantisi Epitropou

Όλη η επικαιρότητα