Εκπαίδευση

Στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό «Science in School» η εργασία των μαθητών του 1ου Λυκείου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό «Science in School» δημοσιεύτηκε η εργασία των μαθητών του 1ου Λυκείου Πύργου με θέμα «Αέρας και βροχή: Η μετεωρολογία στην τάξη», αποτέλεσμα της προσπάθειας για βιωματική προσέγγισης της γνώσης με επιστημονικό τρόπο, για τους μαθητές της Β΄ τάξης του 2016-17, με πρωτοβουλία και τον συντονισμό της Καθηγήτριας Φυσικής Μαρίας Μπίρμπα.

Κατά τη διάρκειας της περσινής σχολικής χρονιάς 2016 – 2017, οι μαθητές της Β΄ τάξης, είχαν την ευκαιρία να γίνουν για λίγο «μετεωρολόγοι» και να ανακαλύψουν – με έκπληξη – πόσο ενδιαφέρουσα και απλή μπορεί να γίνει η επεξεργασία μετεωρολογικών δεδομένων, ώστε να καταφέρουν να περιγράψουν τον καιρό αλλά και να κάνουν προγνώσεις. Για τον σκοπό αυτό, οι μαθητές, μίλησαν με τον – μέχρι πρότινος – συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ηλεία, Θοδωρή Κονδύλη, ο οποίος και τους μίλησε για την Μετεωρολογία και τους παρουσίασε τους βασικούς μετεωρολογικούς όρους. Στην συνέχεια, έγινε συλλογή των μετεωρολογικών δεδομένων (άνεμος, θερμοκρασία, πίεση) από τον Σταθμό της Ζαχάρως τα οποία δόθηκαν στους μαθητές και προσπάθησαν να καταλάβουν τις μετεωρολογικές παραμέτρους και να διαπιστώσουν τι καιρός επικράτησε στην περιοχή της Ζαχάρως.

Όλη αυτή προσπάθεια, τα δεδομένα και τα αποτελέσματα, με τη συνεργασία των μαθητών, συμπεριλήφθησαν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασίας, την οποία παρουσίασε η ομάδα του 1ου Λυκείου Πύργου, με επικεφαλής την κα Μπίρμπα και τη συμμετοχή και του κ.Κονδύλη, στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης με θέμα «Διδακτικές Προσεγγίσεις στις Φυσικές Επιστήμες» που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καταφέρνοντας να εντυπωσιάσουν με την επιλογή του θέματος και την αρτιότητα της εργασίας.

Η εργασία – η μοναδική Ελληνικού Σχολείου – δημοσιεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό «Science in School» και από χθες παραδόθηκε από την κα Μπίρμπα και τον κ.Κονδύλη στον Διευθυντή του 1ου Λυκείου Πύργου Νίκο Μάστορα, για την Βιβλιοθήκη του Σχολείου.

Όλη η επικαιρότητα