Ελλάδα

Στο κίνητρο «ψάχνουν» τους δράστες της εκτέλεσης στον Γέρακα

Ακούστε το άρθρο

Τις τηλεφωνικές επαφές του 59χρονου Μανούσου Ριτζάκη και ενδεχόμενες απειλές που είχε δεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξετάζουν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, προκειμένου να εντοπίσουν τα άτομα που είδαν ή μίλησαν τελευταίοι με το θύμα και άλλα που θα μπορούσαν να είχαν κίνητρο να τον δολοφονήσουν. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να συλλέγουν υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής με την ελπίδα να εντοπίσουν αξιοποιήσιμο, που θα απεικονίζει τον δράστη πριν ή μετά την δολοφονία.

Από το βίντεο του καταστήματος, που ψώνιζε το θύμα, οι αστυνομικοί τον βλέπουν να μπαίνει σε αυτό και λίγο αργότερα να βγαίνει με τα ψώνια στα χέρια, ωστόσο η «στόχευση» των καμερών δεν δείχνουν προς το παρόν το σημείο της άγριας δολοφονίας. Χθες στο αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής, κατέθεσαν η σύζυγος και η κόρη του θύματος, με σκοπό να ανασύρουν από την μνήμη τους περιστατικά και λεπτομέρειες πίσω από τα οποία θα μπορούσε να κρύβεται κίνητρο για την εξόντωση του δικού τους ανθρώπου.

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τα ενδεχόμενα των προσωπικών διαφορών, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και αυτό της αντεκδίκησης, ενώ δεν αποκλείουν να πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο, ο οποίος ενδέχεται να χρησιμοποίησε όπλο με σιγαστήρα (!). Εξετάζουν επίσης, αν η δολοφονία του σχετίζεται με τη σύλληψη του 23χρονου γιου του, για την ανθρωποκτονία του 20χρονου φοιτητή Θοδωρή Γαλαζούλα, τον Μάιο του 2016 στην Πεντέλη. Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση συνεκτιμούν και κάποιες προσπάθειες του 23χρονου γιου του θύματος, έγκλειστου στις φυλακές για την δολοφονία του φοιτητή, να μειώσει την ποινή του με κάποιες ιατρικές γνωματεύσεις για «ψυχολογικά προβλήματα» που είχαν ανακύψει από την χρήση ναρκωτικών ουσιών.  Εξετάζεται δηλαδή αν αυτές οι προσπάθειες για ευνοϊκότερη δικαστική μεταχείριση, στις οποίες συμμετείχε και ο 59χρονος πατέρας του, προκάλεσαν τριβές που σχετίζονται με την υπόθεση της δολοφονίας του 20χρονου φοιτητή Θοδωρή Γαλαζούλα στην Πεντέλη. Η ανάκριση για την υπόθεση αυτή έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έκδοση βουλεύματος.

Ο 59χρονος δεν έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, ενώ ασχολείτο με τα κοινά και υπήρξε υποψήφιος βουλευτής κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Κρήτη. Πριν από λίγο καιρό, το θύμα είχε καταθέσει τα χαρτιά του για να πάρει σύνταξη. Εργαζόταν σαν οικοδόμος και σε διαφημιστική εταιρεία συγγενούς του. Αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, επισημαίνουν ότι η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο με τον εντοπισμό αυτοπτών μαρτύρων, λήψεις καταθέσεων και συγκέντρωση υλικού από κάμερες ασφαλείας της περιοχής βάσει του δρομολογίου που φαίνεται να είχε ακολουθήσει το θύμα. Από εκεί και έπειτα θα εξεταστούν όλοι οι παράμετροι που σχετίζονται με το κίνητρο των ηθικών και φυσικών αυτουργών.

Στο παρελθόν του 59χρονου προς το παρόν δεν εντοπίζεται στοιχείο που θα μπορούσε να εξηγήσει το κίνητρο της δολοφονίας του, με τους αστυνομικούς να το αναζητούν ακόμη και σε κάτι σχετικά πρόσφατο.

Το θύμα λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στη Λ. Μαραθώνος και Σπάτων, και φέρεται να πήγε σε απέναντι κρεοπωλείο για να ψωνίσει. Επιστρέφοντας στο όχημά του και όταν μπήκε σε αυτό, φαίνεται να δέχθηκε την επίθεση του δολοφόνου του, ο οποίος είτε άνοιξε την πόρτα και πυροβόλησε τέσσερις φορές το θύμα, είτε βρισκόταν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που ήταν ανοικτό. Οι βολίδες βρήκαν τον 59χρονο, στο λαιμό, τη μασχάλη και δύο την ωμοπλάτη, από την αριστερή πλευρά του σώματός του. Κανείς δεν άκουσε τους πυροβολισμούς, με τους αστυνομικούς να εικάζουν πως ο δολοφόνος χρησιμοποίησε όπλο με σιγαστήρα ή άλλο μετασκευασμένο όπλο. Ενδεικτικό είναι πως το θύμα εντοπίστηκε σχεδόν 3 ώρες αργότερα, από έναν περαστικό, που είδε τον 59χρονο να έχει γύρει στο κάθισμα του συνοδηγού και ειδοποίησε την αστυνομία. Όταν έφθασαν εκεί οι αστυνομικοί, βρήκαν το αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή και ανοικτό τον κλιματισμό, ενώ δεν βρήκαν κάλυκες πυροβόλου όπλου, τους οποίους είτε πήρε μαζί του ο δράστης, είτε χρησιμοποίησε περίστροφο.

Ο 59χρονος το 2012 και το 2015, ήταν υποψήφιος στα Χανιά με το ΚΚΕ(μ-λ). Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΜΛ ΚΚΕ εκφράζεται η θλίψη για τη δολοφονία του 59χρονου και συμπληρώνεται «Γεννήθηκε το 1958, στα Χανιά. Σε πολύ μικρή ηλικία, ήρθε στην Αθήνα όπου δούλευε σε οικοδομές σπουδάζοντας παράλληλα σε νυχτερινό σχολείο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Στα δέκα τέσσερά του χρόνια, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, συνδέθηκε με το κομμουνιστικό, μαρξιστικό- λενινιστικό κίνημα. Στον πρώτο πυρήνα του μαθητικού τμήματος της ΠΠΣΠ το 1974, μέλος της ΠΜΣΠ λίγο αργότερα, των εργατικών παρατάξεων της ΠΕΣΠ και της ΕΡΓΑΠ. Μέλος του Μ-ΛΚΚΕ, από το 1976, υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια, τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης, της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, μέσα από τις γραμμές του κόμματός μας, του Μ-ΛΚΚΕ. Εκτός από την συνδικαλιστική του δράση στο σωματείο των οικοδόμων της Αθήνας και αργότερα στο σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων και στην τοπική κοινωνία του Γέρακα, ήταν υποψήφιος των εκλογικών συνδυασμών του Μ-Λ ΚΚΕ από το 1989 και μετά. Στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2012 και το 2015, ήταν υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του, την εκλογική περιφέρεια του νομού Χανίων, με την Εκλογική Συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ. Ο σύντροφός μας Μανούσος, που έφυγε με τον πιο βίαιο, βάναυσο και άδικο τρόπο, ήταν ένας λαϊκός αγωνιστής που σε όλη του τη ζωή πάλεψε για την αλήθεια, το δίκιο, την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για τα μεγάλα ιδανικά του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό ακριβώς κάνει το χαμό του διπλά τραγικό και οδυνηρό».

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα