Καθοριστικής σημασίας θεωρείται το σημερινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, κυρίως λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία λαμβάνει χώρα, αλλά και των επιδιώξεων της ελληνικής πλευράς. Αντικειμενικός στόχος της Αθήνας είναι μια καθαρή δήλωση στήριξης απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα, αλλά και η αναγνώριση της Ελλάδας ως του βασικού στρατηγικού συμμάχου των ΗΠΑ και εγγυητή της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Με αυτές τις θέσεις, άλλωστε, προσέρχεται στο ραντεβού στο Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας επίσης στην οικονομική σταθερότητα, τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την ανάπτυξη που διασφαλίζει αντίστοιχα η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές. Άλλωστε, η ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και γενικότερα των σημερινών και αυριανών επαφών του κ. Μητσοτάκη και των διευρυμένων συζητήσεων με το υπουργικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό και τους Αμερικανούς ομολόγους τους είναι ευρύτερη και χαρακτηρίζεται από την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς οι εξελίξεις με το Ιράν και γενικότερα στη Μέση Ανατολή και η όποια εμπλοκή των ΗΠΑ αφενός μεταφέρει το κέντρο βάρους από τα ελληνοτουρκικά και τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναβαθμίζοντας αντιθέτως το ρόλο της Τουρκίας – όχι ασφαλώς προς όφελος της ελληνικής πλευράς.

Αφετέρου βάζει στο τραπέζι ζητήματα όπως π.χ. η χρήση βάσεων από τις ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια, όπως προβλέπει και η επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα. Αλλά και ζητήματα εξοπλισμών, καθώς, εκτός της ήδη δρομολογηθείσας αναβάθμισης των F-16, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς F-35 ή ακόμη και εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη γραμμή παραγωγής τους ή τη συμπαραγωγή και τον εξοπλισμό αμερικανικών drones.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, στην κυβέρνηση αναμένουν από την αμερικανική πλευρά την καταδίκη του «μνημονίου» Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και την καθαρή στήριξη των ΗΠΑ στο έργο του αγωγού EastMed, για το οποίο οι υπογραφές έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Μιλώντας σε ομογενείς στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία ήδη είναι «απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά» και ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, ισχυρούς συμμάχους, αλλά και σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες με τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

«Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε να “συρθούμε” σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες που είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή συνάντησή τους οι κύριοι Τραμπ και Μητσοτάκης δεν θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Μετά από την on camera υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο, θ’ ακολουθήσει ένα γραπτό ανακοινωθέν από το Λευκό Οίκο και μια δήλωση του κ. Μητσοτάκη στους Έλληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο κ. Τραμπ δεν θέλει ν’ απαντήσει σε τυχόν «ενοχλητικές» ερωτήσεις για το Ιράν ή τη διαδικασία παραπομπής του και η ελληνική πλευρά είχε κάθε λόγο να συμφωνήσει σε αυτό, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ακύρωνε επικοινωνιακά τη σημασία του ραντεβού στο Λευκό Οίκο.

Πριν τον Λευκό Οίκο

Σήμερα, πριν από την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Atlantic Council, το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα think tank των ΗΠΑ, με συντηρητική μεν κατεύθυνση, αλλά μεγάλη επιρροή. Επίσης, θα συναντήσει τη νέα διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, από την οποία αναμένει εξίσου μια καθαρή δήλωση στήριξης για την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται να γίνει και μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για την οικονομία και τις επενδύσεις, οι σχετικές επαφές του πρωθυπουργού θα κορυφωθούν αύριο και η αυλαία της επίσκεψης θα πέσει με τη δεξίωση που θα παραθέσουν προς τιμήν του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς και ο ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο, στην οποία θα δώσουν το παρών περισσότερες από 300 προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού κι επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

via