Στο μάτι του κυκλώνα τα Σταφιδοχώρια του Δήμου Ωλένης από τη σφοδρή χαλαζόπτωση

Σοβαρές καταστροφές άφησε πίσω του το προχθεσινό χαλάζι που έπληξε για ακόμα μια φορά κοινότητες της δημοτικής ενότητας Ωλένης.

Τα χωριά Χειμαδιό και Σόπι, μετρούν τις πληγές τους, καθώς οι καλλιέργειες έχουν ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά από την ισχυρή χαλαζόπτωση. Η επόμενη ημέρα έδειξε το σοβαρό πρόβλημα, με τους αγρότες της περιοχής να ζητούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ να εκτιμηθούν οι καταστροφές ώστε να προλάβουν να αποζημιωθούν. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες τοπικές κοινότητες της δημοτικής ενότητας Ωλένης, όπως το Γούμερο και το Καράτουλα ενώ την περασμένη Δευτέρα, η χαλαζόπτωση έπληξε την κοινότητα του Λαντζοΐου, προκαλώντας κι εκεί σοβαρές καταστροφές. Μισή ώρα χαλαζόπτωσης ήταν όπως φαίνεται αρκετή για να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες με τους αγρότες ακόμα μια χρονιά να βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται.

Εκείνο που εξήγησαν οι αγρότες του Χειμαδιού και του Σοπίου στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» χθες το πρωί, από τα κτήματά τους, είναι πως η φετινή παραγωγή της σταφίδας, έχει ήδη χαθεί, καθώς τα βλαστάρια των φυτών έσπασαν από το έντονο χαλάζι και πλέον ο καρπός εξαφανίσθηκε. Παράλληλα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ελιές, που κι εκείνες χτυπήθηκαν έντονα από την ισχυρή χαλαζόπτωση και, παρότι ακόμα η ζημιά δεν φαίνεται, το επόμενο διάστημα η εικόνα θα είναι αποκαρδιωτική καθώς ήδη και τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στην ανθοφορία τους.

Χθες το πρωί, οι αγρότες των τοπικών κοινοτήτων Χειμαδιού και Σοπίου, τόνισαν πως από τις περασμένες καταστροφές που συνέβησαν από τις πλημμύρες του Αυγούστου 2016 στα αλώνια, οι ίδιοι δεν έχουν αποζημιωθεί και ζητούν άμεσα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε και στις δύο περιπτώσεις (χαλάζι και πλημμύρες) να έλθουν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής και στις δύο κοινότητες βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Ωλένης, Σωτήρης Γεωργόπουλος, ο οποίος μεταξύ των άλλων δήλωσε, ότι ο δήμος του Πύργου θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες και να έλθουν γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές ώστε να εκτιμήσουν τις ζημιές και να ξεκινήσει η διαδικασία των αναγγελιών.