Ζώα Μεσσηνία

Στο Navarino Pet Community θα βρεις ένα τετράποδο φίλο που θα σου κλέψει την καρδιά

i_zoi_kai_o_thanatos_enos_anekpaideytoy_skyloy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Navarino Pet Community. Πρόκειται για την κοινότητα που συγκρότησαν στελέχη και συνεργάτες της εταιρίας, το 2015 και μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια, έχει βρει μόνιμη κατοικία σε 30 σκύλους και 4 γάτες. Φυσικά και δεν θα σταματήσει εκεί.

Η Roberta Davanzo, Complex Hotel Manager του Navarino Dunes ήταν εκείνη που προβληματίστηκε με όσα είδε να συμβαίνουν στην περιοχή γύρω από το θέρετρο της Μεσσηνίας, όταν αφίχθη από το Μιλάνο, το 2015. ”Είχα έλθει με τον σκύλο μου, τον οποίον ‘έχασα’ ένα μήνα αργότερα -ήταν μεγάλος, σε ηλικία- και θυμάμαι είχα σοκαριστεί από όσα έβλεπα γύρω από την Costa Navarino. Στην πόλη, την οποία ζούσα έως τότε, δεν βλέπεις αδέσποτα στο δρόμο και εδώ παρατήρησα να γίνεται ένα μικρός χαμός. Δεν κρύβω πως προβληματίστηκα. Η στιγμή όμως, που αποφάσισα να κάνω κάτι για αυτό, ήταν όταν ένα θηλυκό γέννησε μέσα στο resort. Δεν ξέραμε πού να βάλουμε τα κουτάβια. Με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών, οι οποίοι ανέκαθεν είχαν υπηρεσίες φιλοξενίας ζώων (αφενός δέχονται τα κατοικίδια στους χώρους, αφετέρου υπάρχει ολόκληρο πρόγραμμα που τα αφορά) βρήκαμε ένα χώρο και φτιάξαμε ένα σπιτάκι. Κάθε μέρα που περνούσε, προστέθηκαν και άλλοι στην προσπάθεια” και σύντομα οι εθελοντές έφτασαν τα 30 άτομα, τα οποία μόνο το 2016 αφιέρωσαν 1.500 ώρες εθελοντικής εργασίας.

Όταν βρίσκουμε σπίτι σε ένα σκυλάκι, φέρνουμε άλλο στη θέση του.

”Στην αρχή αφοσιωθήκαμε στα κουτάβια και σε όσα ζώα ήταν τραυματισμένα. Πολύ γρήγορα προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ενός καταφυγίου. Μας παραχωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες ένα στρέμμα και με τη βοήθεια των χορηγιών που έκαναν οι ίδιοι, το περιφράξαμε και φτιάξαμε πέντε σπιτάκια. Μετά, χωριστήκαμε σε βάρδιες, για να ταΐζουμε τα ζώα, να τα πηγαίνουμε βόλτες, να ασχολούμαστε με την κοινωνικοποίηση και τη βασική τους εκπαίδευση, τα 5 ζώα έγιναν 20 και τότε ξεκινήσαμε τις υιοθεσίες”.

Η πρώτη έγινε από συνεργάτη της Costa Navarino ”και το ζώο που δόθηκε, αντικαταστάθηκε αμέσως από άλλο. Αυτή έγινε και η τακτική μας: με το που βρίσκει σπίτι ένα σκυλάκι, ένα άλλο παίρνει αμέσως τη θέση του. Μετά σκεφτήκαμε πως θα ήταν χρήσιμο να βάλουμε φωτογραφίες των σκύλων που φιλοξενούσαμε, σε κάποια σημεία του ξενοδοχείου. Επειδή έχουμε πολλούς επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη, είχαμε σκεφτεί ότι μπορεί να ενδιαφέρονταν να υιοθετήσουν κάποιο. Σιγά, σιγά αναπτύξαμε τη δραστηριότητα και εμφανίστηκε και το money box στην είσοδο του ξενοδοχείου”.

Τα τεστ του υποψήφιου κηδεμόνα

Η Μαρίνα Παπατσώνη, Marketing & Business Development Director στην TEΜΕΣ, τον φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino και εξ αυτών που ανήκουν στο πρόγραμμα, προσθέτει ότι ”υπάρχει ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα ζώα, τους δυο μήνες που το ξενοδοχείο είναι κλειστό, ενώ έχουμε μόνιμη συνεργασία και με κτηνίατρο. Ουσιαστικά, αυτό που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια λίγων ανθρώπων, μεγαλώνει συνεχώς μήνα με το μήνα. Πλέον υπάρχει χώρος και για να τρέχουν τα ζώα και γενικά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, χωρίς να ενοχλούμε τους πελάτες μας, ώστε να γίνει πιο εμφανής η δραστηριότητα μας και να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για υιοθεσίες”.

Εξυπακούεται πως τα ζώα δεν δίνονται σε όποιον λέει ότι τα θέλει, χωρίς πριν να γίνει ένα τεστ. ”Ξεκινάμε με μια βόλτα, μετά οι υποψήφιοι αναλαμβάνουν την καθημερινή φροντίδα και έπειτα γίνεται η υιοθεσία”. Κάπως έτσι, ένας σκύλος που μεγάλωσε στη Navarino Pet Community βρέθηκε στη Σουηδία, άλλος στην Ελβετία, ένας τρίτος στο Λονδίνο, 3 στη Γαλλία ”και πολλά ζώα υιοθετήθηκαν από συνεργάτες”.

Τα δηλητηριάζουν, γιατί ενοχλούν

Όσοι ασχολούνται με την Navarino Pet Community, έχουν καταλάβει πως αυτό που ζουν, δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Κυρίως, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ισχυρό νομικό πλαίσιο που να αποθαρρύνει τον κόσμο από το να αποκτά κάποιο ζώο και στη συνέχεια, να το παρατά γιατί γαβγίζει ή μαδάει ή, ή. Η Roberta λέει πως ”στην περιοχή που βρισκόμαστε, στους Γαργαλιάνους είναι πολύ συχνό φαινόμενο και οι φόλες. Υπάρχουν κάποια ιδιωτικά καταφύγια που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν και προχωρούν σε καταγγελίες, στην αστυνομία, για τις δηλητηριάσεις των ζώων. Αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα”, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τη Μεσσηνία να λαμβάνει επιδοτήσεις από την ΕΕ, που προορίζονται σε στειρώσεις και τη φροντίδα των αδέσποτων. ”Αυτό που ισχύει είναι ότι τα σκοτώνουν γιατί ενοχλούν ή τα δηλητηριάζουν. Ομολογώ πως αυτό που συμβαίνει στην περιοχή, είναι πολύ άσχημο”.

Μολονότι οι δραστηριότητες της Navarino Pet Community είναι έντονες (αναζητήστε την στο Facebook και θα διαπιστώσετε αμέσως τι εννοούμε) ”δεν έχουμε επικοινωνήσει πού βρίσκεται ακριβώς το καταφύγιο, μέσα στην Costa Navarino”. Αυτό δεν αποτρέπει διάφορους από το να εγκαταλείπουν κουτάβια ”μπροστά στο δωμάτιο μου ή σε κάδους απορριμάτων, κοντά στο καταφύγιο”, όπου στην παρούσα φάση φιλοξενούνται 19 σκύλοι ”ενώ ταΐζουμε άλλα τρία κουτάβια που είναι στην παραλία και δεν έχουμε χώρο να τα βάλουμε στις εγκαταστάσεις”.

Κάπως έτσι, έφτασε η ώρα για το επόμενο βήμα: το Navarino Dunes θα αφιερώσει το σαββατοκύριακο 19-21/5 στους τετράποδους φίλους μας. Με σύνθημα (και hashtagh) το #WeareBetterwithPets Weekend, και τη συνεργασία της Purina@, όσοι βρεθείτε το συγκεκριμένο διήμερο στην Costa Navarino με τους φίλους ή την οικογένεια σας, πέραν της επαφής που θα έχετε με τη μεσσηνιακή φύση και τις παραλίες του Ιονίου, σίγουρα θα νιώσετε τη ψυχή σας να γεμίζει από συναισθήματα αγάπης.

Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα που θα απολαύσεις παρέα με τους φίλους (δίποδους ή τετράποδους). Όχι δες.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 19/5

Άφιξη στο The Westin Resort Costa Navarino

Δώρο καλωσορίσματος #WeareBetterwithPets από την Purina@

Κοκτέιλ γνωριμίας

Σάββατο 20/5

10:00-12:00 Βασική υπακοή: συμβουλές και μυστικά για ”αρχάριους” σκυλογονείς, για μια αρμονική συμβίωση, από τον διακεκριμένο εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη (Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων)

Aν δεν έχετε ακόμα το δικό σας τετράποδο φίλο, αλλά θέλετε να φύγετε με φουντωτή παρέα, σας περιμένουμε στις 10.00 π.μ. στο BarkYardPark, για να γνωρίσετε τα σκυλάκια του Navarino Pet Community. Σίγουρα κάποια κουνιστή ουρίτσα θα σας σαγηνεύσει.

15:00-17:00 Εκπαίδευση, τεχνικές και συμβουλές για ”προχωρημένους”, για να κάνουμε τη ζωή με το σκύλο μας ακόμα καλύτερη – αξιοποιείστε την πολύτιμη εμπειρία του εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη (Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων)

17:30 Η ώρα της υιοθεσίας

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

10:00-12:00 Καλλωπισμός και συμβουλές ομορφιάς για τους τριχωτούς φίλους μας, από την ομάδα της κινητής μονάδας Aussie Pet Mobile GR

12:00-14:00 Η ώρα της υιοθεσίας

Αναχώρηση από το The Westin Resort Costa Navarino

Αν τυχόν αποχωρήσετε με ένα ακόμα μέλος στην οικογένεια σας, θα λάβετε ένα δώρο από την Purina@: έξι μήνες δωρεάν τροφή, ενώ η AussiePetMobileGR θα αναλάβει επιτόπου το κούρεμα και την περιποίηση του νέου φίλου που μόλις υιοθετήσατε, για να τον παραλάβετε καθαρό και φροντισμένο.

Μην ξεχάσετε να κάνετε την κράτησή σας.

Η Μαρίνα λέει ότι ”δημιουργήσαμε ένα ελκυστικό πακέτο για τους ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά και για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν έναν πιστό φίλο. Θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολήσουν τα ζώα, μέσα από σειρά events που έχουμε ετοιμάσει και παράλληλα να γνωρίσουν την Pet Navarino Community και τα ζώα μας, με στόχο φυσικά, να τα υιοθετήσουν. Μας ενδιαφέρει να αφυπνίσουμε και την τοπική κοινωνία και να ενισχύσουμε τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες, ενώ ιδεατά θα θέλαμε να δώσουμε το παράδειγμα, μήπως και αποκτήσουν αντίστοιχες δράσεις και άλλα ξενοδοχεία”.

”Προσδοκούμε πως θα υπάρξει ανταπόκριση και θα γίνουν υιοθεσίες, ώστε να μπορούμε να φέρουμε και άλλα ζώα στο χώρο” συμπληρώνει η Roberta, πριν τη ρωτήσω από πού αντλεί δύναμη ώστε να δίνει μια μάχη που δεν θα κερδίσει ποτέ. ”Προσπαθώ να μην κοιτώ πολύ τι συμβαίνει γύρω μου. Να επικεντρώνω στο ότι αν μπορώ να βοηθήσω κάπου, ευχαρίστως θα το κάνω. Σαφέστατα έχω δει καταστάσεις που μου έχουν προκαλέσει στενοχώρια, αλλά όταν σκέφτομαι πως μπορούμε να βοηθήσουμε 25 σκύλους, για εμένα είναι αρκετό. Μακάρι βέβαια, να ήξερε όλος ο κόσμος πώς μπορεί να αλλάξει, άρδην προς το καλύτερο, η ζωή του με ένα τετράποδο δίπλα του. Ίσως τότε να μην υπήρχαν αδέσποτα. Σίγουρα δεν θα υπήρχε κακοποίηση ή δολοφονίες”.


Πηγή:  Ladylike

Όλη η επικαιρότητα