Αγροτικά Ηλεία

Στο σημείο μηδέν ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Στο σημείο μηδέν έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στο υπόμνημά της η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και απαιτεί απαντήσεις και λύσεις εδώ και τώρα.

Το υπόμνημα εστάλη στον υπουργό, τον αν. υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποιείται στον πρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό επικρατείας, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης και τους βουλευτές του νομού.

Σε δυσχερή θέση

Όπως περιγράφεται στο υπόμνημα, ο αγροτικός τομέας της Ηλείας βρίσκεται σε δυσχερή θέση με τους αγρότες τα τελευταία χρόνια να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξαφανίζονται.

Επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στην τούρτα σε ένα Νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά μάταια όπως αποδεικνύεται να βρει το βηματισμό του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Σημειώνεται δε ότι μετά τους σεισμούς και τις φωτιές και στην προσπάθειά του αγροτικού κόσμου να ανασυνταχθεί πλήττεται πλέον από ακραία καιρικά φαινόμενα με πολλές καταστροφές, όπως συνέβη τον Ιούνιο με τις βροχοπτώσεις που οδήγησε σε καταστροφή κυρίως την βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα.

«Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος χάνεται από τον χάρτη. Το πλήγμα για τον Νομό Ηλείας είναι τεράστιο» αναφέρεται στο υπόμνημα και ζητούνται λύσεις και απαντήσεις από τον Υπουργό.

Τα ζητήματα

Στα θέματα που τίθενται συμπεριλαμβάνεται η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας για να μην χαθεί το προϊόν, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές αλλαγές, τα χωράφια των λιμνών για τα οποία ζητείται να ληφθούν πρωτοβουλίες και να καλλιεργούνται από πραγματικούς αγρότες, η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, η αξιοποίηση και λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου, η εκκαθάριση του μητρώου αγροτικών συνεταιρισμών, η αυστηροποίηση των ελέγχων για τα εισαγόμενα προϊόντα, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η υπογραφή συμβάσεων βιομηχανικής τομάτας μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Αναφορικά με την βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος ανέφερε:

«Τα δύο βασικά προϊόντα του Νομού Ηλείας, Βιομηχανική Τομάτα και Κορινθιακή Σταφίδα, έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Τα δύο αυτά προϊόντα τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Άμεσα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις και να δούμε εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει δυνατότητα μερικής πληρωμής των αποζημιώσεων. Οι παραγωγοί είναι σε δραματική κατάσταση και τίθεται θέμα επιβίωσης» και ζητά απαντήσεις και λύσεις τώρα από τον Υπουργό.

Όλη η επικαιρότητα