Οικονομία

Στο στόχαστρο οι οφειλέτες του δημοσίου από το 2018

Ακούστε το άρθρο

Αυτόματες κατασχέσεις, ρυθμίσεις οφειλών το πολύ μέχρι 12 δόσεις και στο βάθος ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα κάνουν πολύ δύσκολή τη ζωή όσων δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς η ΑΑΔΕ έχει δεσμευτεί κατ αρχήν να μην «ξεχνάει» χρέη έστω και αν αυτά αφορούν ποσά λίγων ευρώ. Θα πρέπει δηλαδή να συνεχίσει να ενημερώνει τους φορολογούμενους ακόμη και για μικρές οφειλές και να ενθαρρύνει την εξόφλησή τους.

Επίσης με βάση την συμφωνία με τους θεσμούς η ΑΑΔΕ έχει δεσμευτεί :

– Μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου να έχει εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό το οποίο θα εξασφαλίζει ότι με μια κίνηση κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από 500 ευρώ.

– Να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση η αμνήστευση χρεών προς την εφορία και να μην δώσει παράταση των ήδη υφιστάμενων μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων (π.χ των 100 δόσεων που ξεκίνησε το 2015). Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική διέξοδος που θα έχει κάποιος αν έχει αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις θα είναι η λεγόμενη «πάγια» ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων από 1/1/2018 θα χάνεται ακόμη και για μια μέρα καθυστέρησης πληρωμής κάποιας δόσης χωρίς το δικαίωμα επανένταξης αφού η ρύθμιση έχει καταργηθεί με νόμο.

Αντιστοίχως, οι ρυθμίσεις των 12 έως 24 δόσεων χάνονται εάν ο φορολογούμενος δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, ή δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης

– Από τον Μάρτιο του 2018 να περνά από ακτινογραφία σε τακτά χρονικά διαστήματα φυσικά πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται ως κατά το νόμο υπεύθυνα για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οφειλές στις εφορία.

Στα όπλα της ΑΑΔΕ θα προστεθεί σύντομα μέσα στο 2018 και η πλατφόρμα για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αντίστοιχη αυτής που έχει συσταθεί και λειτουργεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και άλλους ιδιώτες. Σε περίπτωση πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας είναι σαφές από το 2016 ότι θα λαμβάνεται υπόψιν η εμπορική του αξία και το τίμημα θα αφαιρείται από τις οφειλές του υπόχρεου

Εισπράξεις 4,47 δις ευρώ από κατασχέσεις

Την ίδια ώρα ήδη 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή είναι στην διαδικασία κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής από τις κατασχέσεις το δημόσιο έχει συγκεντρώσει έσοδα συνολικού ύψους 4,47 δις ευρώ μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Πιθανοί … επόμενοι θα είναι το 1,7 εκατομμύριο που η οφειλή τους στην εφορία είναι πάνω από 500 ευρώ και άρα, με βάση το νόμο, η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα σε βάρος τους.

Την ίδια ώρα όμως η φορολογική κόπωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι πλέον φανερή: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τραβούν την ανηφόρα έχοντας φτάσει για το 10μηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου τα 10,44 δις ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι συνεχίζουν να αυξάνονται με ένα μέσο ρυθμό περίπου 1 δις ευρώ μήνα από την αρχή του χρόνου ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να σπάσει το ψυχολογικό όριο των 100 δις ευρώ με τα στοιχεία του Νοεμβρίου και θα είναι λίγο παραπάνω στο τέλος του χρόνου.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα