Ομογένεια

Στόχος μας η επιστροφή στην Ελλάδα, είπαν οι Έλληνες της Ελβετίας στον Παπούλια

826eeeec723ef7ce2e005bf139b71abf.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή τους να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα αλλά και το ενδιαφέρον τους για την ανάκαμψη της χώρας μετέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, οι εκπρόσωποι ελληνικών συλλόγων στην Ελβετία σε συνάντηση που είχαν μαζί του το Σάββατο.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του CERN ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τους προέδρους τριών ελληνικών συλλόγων ρωτώντας τους να μάθει «για το πώς αντιμετωπίζετε τα προβλήματά σας και πώς βλέπετε την αυριανή μέρα».

Εκ μέρους του συλλόγου ΑΚΡΟΘΕΑΜΑ η κυρία Λιάνα Κωνσταντινίδη, η οποία, όπως είπε, ανήκει «στον ελληνισμό που αναγκάστηκε να έρθει εδώ τα τελευταία χρόνια» αφού αναφέρθηκε στο έργο του συλλόγου για τη διατήρηση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού με εκδηλώσεις που διεξάγονται και στα Ελληνικά και στα Γερμανικά, μετέφερε την αγωνία των Ελλήνων της Ελβετίας για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα γιατί «αυτό που θα θέλαμε είναι να γυρίσουμε».

Παρών στην ίδια συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Ζυρίχης Μάριος Γεωργιάδης ο οποίος έχει ιστορία σχεδόν 140 χρόνων, και οι ιδρυτές του ίδρυσαν αργότερα τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Ελβετικής πόλης φοιτούν 300 νέοι Έλληνες, «με πάνω από 100 να έρχονται καινούργιοι κάθε χρόνο», προσθέτοντας ότι «παρόλο που η ζωή μας είναι εδώ, οι εξελίξεις στην Ελλάδα μας αφορούν πάντα πολύ».

Στην Ελβετία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 140 Έλληνες επιστήμονες με δύο και τρία διπλώματα, ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αγαλιανή Fries-Μπομπου, η οποία εξέφρασε την ελπίδα της ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα βελτιωθούν.

 

Όλη η επικαιρότητα