Αγροτικά

Στον «αέρα» το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας!

Ακούστε το άρθρο

«Θύμα» της ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας και απέκδυσης ευθυνών κινδυνεύει να πέσει το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, καθώς ο Φλεβάρης φτάνει στο τέλος του και δεν έχει υλοποιηθεί καμία διαδικασία για την έναρξή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», στις 14 Φεβρουαρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε εγγράφως το υπουργείο Εσωτερικών ότι η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει σε αυτό, δηλαδή στο Υπ.Εσωτερικών!

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), το πρόγραμμα είναι στον αέρα και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ελαιοπαραγωγή και κατ’ επέκταση το αγροτικό εισόδημα.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΝΠΕ ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας το συντομότερο δυνατόν, παράλληλα να αυξηθούν οι πιστώσεις προς τις Περιφέρειες με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και να δημοσιοποιηθούν τα ποσά που εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από τα ανταποδοτικά τέλη εισφοράς δακοκτονίας, τα οποία καταβάλλουν οι παραγωγοί.

Παράλληλα, η ΕΝΠΕ στηλιτεύει την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταφέρει την τελευταία στιγμή την ευθύνη σε άλλο υπουργείο αντί να έχει ήδη προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των φυτοφαρμάκων.

Άμεσες ενέργειες ζητά ο Μητρόπουλος

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Μητρόπουλος, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για έναν από τους κυριότερους πυλώνες της ελληνικής παραγωγής και θα πρέπει να αποτραπεί το συντομότερο το ενδεχόμενο υποβάθμισής, πόσο μάλλον μετά τη φετινή καταστροφική χρονιά.

«Θεωρούμε άμεσα ότι πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια από για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό  του προγράμματος δακοκτονία, ειδάλλως θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην προστασία της ελαιοπαραγωγής. Η Περιφέρεια έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία επισημαίνει ότι ο χρόνος που απομένει ως την έναρξη του προγράμματος, δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να εκτελεστεί έγκαιρα και χωρίς προβλήματα η δακοκτονία», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχει αδυναμία προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εξαιτίας της μη ύπαρξης αντίστοιχης κατανομής ποσού από τους ΚΑΠ.

«Ζητάμε την άμεση κατανομή των πιστώσεων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, την έγκαιρη προμήθεια των προϊόντων και να συντομευθεί ο χρόνος των διαγωνισμών με την συνεργασία της περιφέρειας και των υπουργείων», τόνισε ο κ.Μητρόπουλος.

Ερώτηση από Κουτσούκο στη Βουλή

Τη σοβαρότητα του θέματος επισημαίνει με ερώτησή του στη Βουλή, την οποία υπογράφουν συνολικά 17 βουλευτές, ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα δακοκτονίας και η φετινή ελαιοπαραγωγή λόγω της εγκληματικης αδιαφορίας του υπουργείο για τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια των απαραίτητων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων».

Στην ερώτηση στηλιτεύεται η προσπάθεια του υπουργείου να καλύψει το εγκληματικό του λάθος με τη μεταφορά της ευθύνης στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία χαρακτηρίζεται ως «πρόχειρη και υπονομευτική για τη φετινή ελαιοπαραγωγή», τονίζεται ότι αν ξεκινήσει τώρα ο διαγωνισμός, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, για αυτό και ο κ.Αποστόλου ερωτάται:

«Τι προτίθεται να πράξει άμεσα για την προμήθεια των σκευασμάτων φυτοπροστασίας για την διενέργεια της δακοκτονίας; Τι θα πράξει για να διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και τις προϋποθέσεις για να σωθεί το συλλογικό πρόγραμμα δακοκτονίας και το φετινό εισόδημα από την ελαιοπαραγωγή;»

Όλη η επικαιρότητα