Περιβάλλον

«Στον αέρα» όλα τα περιβαλλοντικά έργα της χώρας

perivallontika_erga_tis_horas.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε παύση πληρωμών, αλλά και στον κίνδυνο απένταξης, οδηγούνται σημαντικά έργα του επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ), καθώς οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν για το τρέχον έτος και για τα εκτελούμενα έργα του προγράμματος περιορίστηκαν μόλις στο 30% του προηγούμενου έτους (400 εκατ. ευρώ). Συνέπεια τούτου είναι να μην πληρώνονται εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες πέρα του εγκεκριμένου για κάθε έργο ποσού.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Ανώτατων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη δεδομένου ότι και για το 2015, που είναι το τελευταίο έτος ισχύος του ΕΠΠΕΡΑΑ, προβλέπεται να εγκριθούν ίδιου ύψους πιστώσεις, προκύπτει, με μαθηματική ακρίβεια, κίνδυνος απένταξης έργων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις, όπως, επίσης, και η διακοπή εκτέλεσης πολλών άλλων, λόγω αδυναμίας πληρωμής των δεδουλευμένων.

Όπως σημειώνουν τα έργα του προγράμματος είναι μικρά, αλλά σημαντικά στην επίλυση τοπικών προβλημάτων καθώς στο πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ περιλαμβάνονται αποχετεύσεις, βιολογικοί καθαρισμοί, προστασία ευαίσθητων περιοχών, διαχείριση αστικών λυμάτων, έργα ύδρευσης, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση νερού, διαχείριση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων, υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας μεγάλης κλίμακας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιοκλιματικές αναπλάσεις και ενεργειακή αποδοτικότητα, κλπ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα