Αθλητισμός

Στον Ανδρεάδη η υπόθεση Γκαγκάτση για τα χρήματα της UEFA στους πυρόπληκτους της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Η νέα υπόθεση της ποινικής δίωξης στον Βασίλη Γκαγκάτση για τα χρήματα που κατέληξαν σε λογαριασμό του Ότο Ρεχάγκελ έχει δοθεί στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεάδη.

Πρόκειται για τον δικαστικό ο οποίος είχε παραλάβει την υπόθεση της εγκληματική οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και με τη σειρά του την είχε παραδώσει στον Δασκαλόπουλο.

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει έγγραφα που αποδεικνύεται ότι έχει ολοκληρωθεί και είχε εγκαινιασθεί παρουσία στελέχους της UEFA και μάλιστα έχει στα χέρια του και σχετικό έγγραφο από αυτή.

Στον Γιώργο Ανδρέαδη θα πάει ο κ.Γκαγκάτσης και θα καταθέσει τις δύο συμβάσεις που είχε με τον Ότο Ρεχάγκελ για τα αποδεικτικά στοιχεία για το πού πήγαν οι 600.000 ευρώ της UEFA , ξεκαθαρίζοντας ότι υπήρχε όρος για πριμ για τον Γερμανό τεχνικό στα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί.

Γκαγκάτσης: «Η δίωξη μου δεν αφορά το γήπεδο!»

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης μιλώντας στον συντάκτη του «Έθνους», Γιάννη Σκόκα, τόνισε ότι του ασκήθηκε δίωξη μόνο για τα χρήματα που δόθηκαν στον Ότο Ρεχάγκελ και όχι για το θέμα του γηπέδου στην πυρόπληκτη Ηλεία.

Ο Γκαγκάτσης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη διάσταση που πήρε το θέμα και μιλώντας στο Sport24.gr ξεκαθάρισε πως για άλλο λόγο του ασκήθηκε η ποινική δίωξη.

“Η ανάκριση ψάχνει ένα συγκεκριμένο πράγμα, κι όχι αυτό που έγραψαν τα σάιτ ότι δεν δόθηκαν τα χρήματα για το έργο. Η ανάκριση ψάχνει αν τα χρήματα δόθηκαν χωρίς αιτία στον Ρεχάγκελ” ανέφερε και πρόσθεσε: “Τα λεφτά τα πήρε ο Ρεχάγκελ ως μπόνους πρόκρισης στο Euro 2008. Τα πήρε νομίμως γιατί υπήρχε η σχετική σύμβαση όπου προβλεπόταν μπόνους πρόκρισης 600.000 ευρώ. Η Εθνική ομάδα προκρίθηκε στο Euro του 2008 ως πρώτη σε όλη την Ευρώπη με τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών. Ήταν συμβατική υποχρέωσή μας να πληρώσουμε μπόνους πρόκρισης στον Ρεχάγκελ. Αυτό συνέβη και το 2004 και το 2008 και το 2010 όταν προκριθήκαμε. Και σε κάθε σύμβαση, όπως καλά γνωρίζετε, ο προπονητής δικαιούται μπόνους πρόκρισης σε μια μεγάλη διοργάνωση”.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να προέκυψε η ποινική δίωξη από την Εισαγγελία με δεδομένο ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως το μπόνους πρόκρισης προβλεπόταν ρητά στο συμβόλαιο του Ρεχάγκελ, απάντησε:

Η πρόκριση στο Euro του 2008 ήρθε τον Νοέμβριο του 2007 και τα χρήματα δόθηκαν στον Ρεχάγκελ τον Μάρτιο του 2008. Η σύμβαση για το Euro του 2008 προέβλετε σε όλους τους όρους ό,τι και η σύμβαση για το Μουντιάλ του 2006. Εκτιμώ ότι δεν το έχουν δει. Δεν μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο. Το ζήτημα είναι πολύ απλό”.

Όσο για την ανακατασκευή του γηπέδου στην Ηλεία, το οποίο επλήγη από τις πυρκαγιές του 2007, ο Γκαγκάτσης είπε:

Εγινε και το γήπεδο, έγιναν και τα εγκαίνια, ήρθε και ο εκπρόσωπος της UEFA, πήρε και η εταιρεία που το έφτιαξε τα χρήματά της. Όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν. Η εισαγγελία αποδέχθηκε ότι το γήπεδο φτιάχτηκε και ότι πληρώθηκαν οι εμπλεκόμενοι. Δεν ψάχνουν αυτό. Ψάχνουν αν τα χρήματα που δόθηκαν στον Ρεχάγκελ δόθηκαν χωρίς αιτία. Αν είναι χωρίς αιτία η πρόκριση στο Euro, τι να πω;

Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κάποιος ότι κακώς δώσαμε μπόνους πρόκρισης 600.000 ευρώ στον Ρεχάγκελ όταν πήραμε 8 εκατ. ευρώ για την πρόκριση; Επίσης, για εκείνη την πρόκριση η Ομοσπονδία είχε εισπράξει 2 εκατ. ευρώ μόνο από τους χορηγούς. Αυτές οι συμφωνίες που είχε κάνει ο Γκαγκάτσης ήταν καλές τότε;”. Και πρόσθεσε: “Αν ήταν λεφτά της πολιτείας θα έλεγα ότι δικαίως το ψάχνουν. ‘Οταν όμως αυτά τα χρήματα είναι εξ ιδίων πόρων της Ομοσπονδίας δεν καταλαβαίνω το γιατί. Βρήκαμε τον Γκαγκάτση και βγάζουμε συνέχεια σκανδαλάκια. Έχω χάσει το μυαλό μου…”.

Κουλούρης: «Γήπεδο έχουμε αλλά να δούμε με ποια λεφτά…»

Θέση για την ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση για τα χρήματα της ΟΥΕΦΑ για την πυρόπληκτη Ηλεία και την κατασκευή γηπέδου, πήρε χθες και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηλείας Άρης Κουλούρης, μιλώντας στην ΕΡΤ Πύργου.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η διαδικασία της εκταμίευσης των χρημάτων καθυστέρησε και τα χρήματα χορηγήθηκαν προσωρινά για τον Ρεχάγκελ και κατόπιν για την Ένωση. Εμείς πάντως γήπεδο έχουμε», είπε ο κ. Κουλούρης, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες έγιναν από την τότε διοίκηση της ΕΠΣ Ηλείας με πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Παπαγεωργίου. «Θεωρώ ότι η ΕΠΣ Ηλείας θα μπορούσε τότε να διεκδικήσει αυτό που γινόταν στις άλλες Ενώσεις. Να πάρει το 1.200 εκ. ευρώ που έδινε η ΕΠΟ και έφτιαχναν γήπεδα οι άλλες ΕΠΣ συν τις 600 χιλ. ευρώ της ΟΥΕΦΑ. Αν τελικά όμως βγει απόφαση ότι τα χρήματα δεν έχουν δοθεί στην ΕΠΣ Ηλείας είμαι υποχρεωμένος να τα διεκδικήσω από την ΕΠΟ ακόμα και δικαστικά », κατέληξε ο κ. Κουλούρης.

Aπό την πλευρά του, ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΠΣΗ, Χρίστος Πλευριάς, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» αλλά και στην εκπομπή της OΡΤ «Μεσημέρι Μαζί» τόνισε τα εξής:

«Η ΕΠΣ Ηλείας πίεζε για το Ενωσιακό γήπεδο που δεν είχε και τότε ο κ. Γκαγκάτσης ήρθε στο Δ.Σ. για να προτείνει την κατασκευή του με χρήματα που έδινε η UEFA για την ενίσχυση των πυρόπληκτων. Προηγουμένως ωστόσο, είχε ανακοινώσει ότι επειδή η διαδικασία στην Ένωση για εξεύρεση κατάλληλου χώρου είχε καθυστερήσει, δεν θα μπορούσε να γίνει χρηματοδότηση του γηπέδου από πίστωση της ΕΠΟ. Σε αυτήν την ανακοίνωση αντιδράσαμε ορισμένοι στην τότε αντιπολίτευση  του ΔΣ ζητώντας  να μην αποσυρθούν  τα χρήματα της ΕΠΟ και παράλληλα να υπάρξει και ενίσχυση με τα χρήματα της UEFA,  κάτι που θεωρούσαμε αυτονόητο.

Πάντως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το γήπεδο πράγματι σε υποδομές που παραχώρησε ο Δήμος Πύργου διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία, ενώ η  ΕΠΣ Ηλείας δεν είχε εμπλοκή στο οικονομικό σκέλος το οποίο ήταν θέμα της οικονομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ και του ανάδοχου».

Για το ίδιο θέμα μίλησε χθες στην ΕΡΤ Πύργου και ο πρώην Γ.Γ. της ΕΠΣ Ηλείας Κώστας Φωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με αυτά που είχε πει και ο Πλατινί, τα χρήματα της ΟΥΕΦΑ επρόκειτο να δοθούν στην ΕΠΟ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα αποφάσιζε την επιλογή της περιοχής που θα τα έδινε. Υπενθύμισε ότι τότε αρκετά μέλη από την αντιπολίτευση στην ΕΠΣΗ είχαν διαφωνήσει με την διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Γκαγκάτσης, αντιπροτείνοντας να δοθούν μεν τα χρήματα της ΟΥΕΦΑ για τους πυρόπληκτους, αλλά να μην χαθούν και τα χρήματα της ΕΠΟ για την κατασκευή του Ενωσιακού γηπέδου.

Όλη η επικαιρότητα