Σαν Σήμερα

Στον Γερμανό Μαξ Μπορν πρωτοπόρο της κβαντομηχανικής αφιερωμένο το doodle της Google

Ακούστε το άρθρο

Στον βραβευμένο με το Νόμπελ Φυσικής, μαθηματικό και φυσικό Μαξ Μπορν (Max Born), είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Το σημερινό doodle της Google γιορτάζει τα 135α γενέθλια του Μαξ Μπορν, του Γερμανού φυσικού και μαθηματικού, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ το 1954 για τη συμβολή του στον τομέα της κβαντικής μηχανικής.

Ο Μαξ Μπορν (γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1882), απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, όπου αργότερα έγινε καθηγητής θεωρητικής φυσικής, καθοδηγώντας μερικούς από τους πιο διάσημους επιστήμονες της εποχής.

Ο Μαξ Μπορν υπήρξε από τους πρωτοπόρους της κβαντομηχανικής, του τομέα της Φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά της ύλης στο μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο.

Μαθητές του υπήρξαν μεγάλα ονόματα της Φυσικής, όπως ο «πατέρας της ατομικής βόμβας» Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο «πατέρας της υδρογονοβόμβας» Έντουαρντ Τέλερ και ο πρωτοπόρος της κβαντομηχανικής Βέρνερ Χάιζενμπεργκ.

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το 1933, ο Μπορν παύτηκε από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντά, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του και αναγκάστηκε να εκπατριστεί στην Αγγλία, όπου διορίστηκε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο τού Κέμπριτζ.

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα