Οικονομία

Στον «πάγο» η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων

forologikes-diloseis-eurokinissi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στον «πάγο» έβαλαν οι θεσμοί τα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων σε όσους φορολογουμένους αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής οι πιστωτές είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε αφενός τη χορήγηση κινήτρων για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί, αφετέρου τα κεφάλαια αυτά να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ, ήτοι εάν τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε κάποια χώρα της ΕΕ να μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, ενώ εάν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο ή την Ελβετία να επιστρέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση απορρίφθηκε από τους θεσμούς που θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει κίνητρα στους φοροφυγάδες και μάλιστα με τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο να εντοπισθούν Έλληνες φορολογούμενοι με κεφάλαια στο εξωτερικό.

Το μόνο που δέχονται οι θεσμοί είναι να δοθούν μικρά κίνητρα όπως η μη επιβολή προσαυξήσεων με διατήρηση ωστόσο των ποινικών κυρώσεων. Ο αντίλογος από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ότι δεν θα εμφανισθεί ουδείς εάν κληθεί να καταβάλει φόρους που θα ανέρχονται στο 50% των εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά ανέφικτη τη δημιουργία του περιουσιολογίου, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει μία ουσιαστικά βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχείων των φορολογουμένων.

Επί της ουσίας, το περιουσιολόγιο που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2016 αναβάλλεται για το 2017, καθώς θα πρέπει να σχεδιασθεί από την αρχή.

 

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα