Ελλάδα

Strawberry moon: Απόψε η εντυπωσιακή πανσέληνος του Ιουνίου

Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουνίου, μόλις επτά ημέρες μετά την επίσημη έναρξη του θερινού ηλιοστασίου έρχεται να φωτίσει τον ουρανό η πανσέληνος του Ιουνίου, γνωστή ως «strawberry moon».

Μπορεί να είναι λιγότερο εντυπωσιακή από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, ωστόσο σαν ουράνιο φαινόμενο έχει μεγάλη σημειολογική σημασία. Η ονομασία της («φεγγάρι φράουλα») της δόθηκε από τους Ινδιάνους της βόρειας Αμερικής οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον σεληνιακό κύκλο προκειμένου να καθορίσουν τις εποχές.

Τα περισσότερα από τα ονόματα που έδιναν οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούνταν για την περιγραφή των διαφορετικών φάσεων του φεγγαριού, που σχετίζονταν με κάποια δραστηριότητά τους ή κάποιο γεγονός που συμβαίνει κατά την διάρκεια του μήνα (σ.σ.: το εν λόγω “σύστημα” έχει επιβιώσει ως τις μέρες μας). Έτσι το strawberry moon παίρνει το όνομά του από το γεγονός ότι τον Ιούνιο ξεκινά η εποχή της συγκομιδής της άγριας φράουλας.

Στην Ευρώπη η Πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται επίσης “Honey Moon” («φεγγάρι μέλι»), “Mead Moon” («φεγγάρι υδρομέλι») και “Full Rose Moon” («πανσέληνος του ρόδου»). Στο νότιο ημισφαίριο είναι γνωστή ως “Oak Moon” («φεγγάρι του δρυ»), «Κρύο φεγγάρι» και «Φεγγάρι Μακράς Νύχτας».

Η πανσέληνος, παρατηρείται κάθε 29,5 μέρες και είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα