Ελλάδα

Strawberry moon: Η πανσέληνος του Ιουνίου αναμένεται εντυπωσιακή

Ακούστε το άρθρο

Στις 28 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά τοθερινό ηλιοστάσιο, η πανσέληνος του Ιουνίου, γνωστή ως «strawberry moon» θα φωτίσει τον ουρανό.

Η πανσέληνος, παρατηρείται κάθε 29,5 μέρες και είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Τα διαφορετικά ονόματα που χρησιμοποιούνται για την πανσέληνο ανάλογα με τον μήνα που εμφανίζεται, προέρχονται από τους Ινδιάνους, οι οποίοι φαίνεται να χρησιμοποιούσαν το φεγγάρι προκειμένου να καθορίσουν τις εποχές.

Τα περισσότερα από τα ονόματα χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των διαφορετικών φάσεων του φεγγαριού, που σχετίζονται με κάποια δραστηριότητα ή κάποιο γεγονός που συμβαίνει κατά την διάρκεια του μήνα, ένα “σύστημα” που έχει επιβιώσει ως τις μέρες μας.

Το strawberry moon, φεγγάρι «φράουλα» στα ελληνικά, παίρνει το όνομά του από το γεγονός ότι τον Ιούνιο ξεκινά η εποχή της συγκομιδής της φράουλας. Η πανσέληνος αυτή συμπίπτει με τον μήνα του θερινού ηλιοστασίου, το οποίο ήταν στις 21 Ιουνίου και αποτελεί την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου καθώς, την ημέρα αυτή, έχουμε 17 ώρες φωτός.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα