Media WEB tv Ψυχαγωγία

Survivor: Η ώρα ενός… προαναγγελθέντος τελικού, ανάμεσα σε Ντάνο και Μάριο (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και τα δύο θεωρούμενα εδώ και καιρό ως φαβορί, πέρασαν στον μεγάλο τελικό του Survivor! Ο Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Μάριος Ιωναννίδης, κέρδισαν χθες βράδυ, μετά από τρίωρη ψηφοφορία του κοινού το πολυπόθητο εισιτήριο, πετώντας εκτός τον συμπαθέστατο κατά τα άλλα Κωνσταντίνο Βασάλο, ο οποίος έδωσε μεν σκληρή μάχη, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση. Απόψε θα διεκδικήσουν λοιπόν το μεγάλο έπαθλο των 100.000 ευρώ και τη δόξα της νίκης, αν και φαίνεται πως σχεδόν όλοι που πήραν μέρος στο παιχνίδι έχουν να «γράψουν» κάποιο κέρδος.

Ωστόσο εκείνο που μένει στο φιλοθεάμον κοινό, που είχε εθιστεί σε ένα παιχνίδι επιβίωσης, με ακραίες στιγμές, δυναμικά αγωνίσματα και έντονες συγκρούσεις, είναι μάλλον μία πικρή γεύση, μία αδιόρατη απογοήτευση, μέσα στην προσμονή για την ανάδειξη του τελικού νικητή.

Το πιο άγριο (με την καλή έννοια, που θα έλεγε κι ο Ψινάκης) τηλεοπτικό παιχνίδι των τελευταίων ετών (πιο άγριο κι από τις κοινωνικοπολιτικές κόντρες επί μνημονίου ίσως ή ακόμα κι από τις οδομαχίες ποδοσφαιρόφιλων) εξελίσσεται στην τελική του φάση σαν ρομαντική κομεντί, με πολύ μελόδραμα και σιρόπια, μεταξύ των πρωταγωνιστών. Το μόνο που λείπει από τις τηλεοπτικές οθόνες σε αυτά τα δύο τελευταία επεισόδια (του λεγόμενου προημιτελικού και του ημιτελικού) είναι το σηματάκι πάνω δεξιά ότι δεν συνίσταται το θέαμα για διαβητικούς – πολύ… ζάχαρη μαζεύουν οι τηλεοπτικοί δείκτες αυτό το διήμερο.

Και μάλιστα αναμένεται να… χειροτερέψει η κατάσταση στον αποψινό τελικό, όπου θα διεξαχθεί μία ακόμη ψηφοφορία, χωρίς ουσιαστικά να έχει μεσολαβήσει τίποτα από χθες, που να αλλάζει τα δεδομένα που διαμόρφωσε το κοινό με τις προτιμήσεις του. Στην ουσία δηλαδή θα κληθούν οι τηλεθεατές, που ψήφισαν χθες, να κάνουν μία απλή επανάληψη της επιλογής τους, δίχως να έχει προστεθεί η παραμικρή εξέλιξη, το παραμικρό στοιχείο στο όλο σκηνικό. Τίποτα δηλαδή που να κάνει κάποιους να αλλάξουν στάση ή άλλους, που δεν συμμετείχαν χθες, να τους οδηγήσει στο πληκτρολόγιο του κινητού για να στείλουν SMS ή να τηλεφωνήσουν.

Λείπει ακόμη και ένα βασικό στοιχείο που θα έκανε τα πράγματα ενδιαφέροντα, εφόσον βέβαια η διαφορά μεταξύ των δύο φιναλίστ είναι μικρή και ανατρέψιμη (καθόλου βέβαια, αλλά λέμε τώρα): Η στήριξη του Βασάλου (άρα και των οπαδών του) προς έναν από τους δύο, μήπως και υπάρξει ανατροπή ή νέες τάσεις στο… «εκλογικό σώμα». Ο Κωνσταντίνος τήρησε ίσες αποστάσεις και αφού πρώτα διατυμπάνισε την ξεχωριστή προσωπική του σχέση με τον Μάριο, αμέσως μετά ισορρόπησε λέγοντας ότι ο Ντάνος είναι πολύ καλό παιδί – αγκαλιάστηκαν και θερμά προς επιβεβαίωση αυτού. Ο Βασάλος δηλαδή δεν έδωσε «γραμμή» που λένε, προς τον έναν ή τον άλλο, άρα οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν χθες βράδυ (όποιοι κι αν είναι αυτοί) μοιάζει απίθανο να αλλάξουν, από τη στιγμή που θα επαναληφθεί το ίδιο πανηγυρικό και χαζοχαρούμενο σκηνικό και σήμερα, χωρίς το παραμικρό στοιχείο ανταγωνισμού, που θα δώσει τη δυνατότητα στους δύο παίκτες να βελτιώσουν τη θέση τους ή να αμυνθούν. Νέο «αίμα» ψηφοφόρων δεν υπάρχει κανένας λόγος να εισρεύσει – οι οπαδοί των παικτών έτρεξαν και ψήφισαν όλοι χθες, ώστε να τους στείλουν στον τελικό, δεν έχει μείνει καμία «εφεδρεία»!

Νοσταλγία ανακατεμένη με ψηφοφορίες

Αυτή η έμπνευση της παραγωγής να μην βάλει κανένα (αντ)αγωνιστικό στοιχείο στο τελευταίο κρίσιμο τριήμερο, «γειώνει» ουσιαστικά τη δυναμική και το ρόλο της τελικής φάσης. Λίγο ακόμα το μελόδραμα και ο κόσμος θα φωνάζει «φέρτε πίσω το… Survivor»!

Γεννάται το ερώτημα «τι τους έφεραν στην Αθήνα» και δεν άφηναν τους παίκτες για κάνα διήμερο ακόμα στον Άγιο Δομίνικο να συνεχίσουν τους αγώνες. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχύσει και ένα «μικτό σύστημα», τουλάχιστον για τον προημιτελικό ή τον ημιτελικό, ώστε η διαμόρφωση της τελικής δυάδας να προκύψει και από τις επιδόσεις τους σε αγωνίσματα και από την επιλογή του κοινού. Φευ! Όλα τώρα μοιάζουν σαν μία διαδικασία νοσταλγίας, ανακατεμένη με συνεχείς ψηφοφορίες. Χθες το σκηνικό θύμισε και… reunion, όπου βρέθηκαν όλοι της τάξης του… Survivor 1 για να συζητήσουν τα παλιά και τα νέα!

Εμφανίσανε μέχρι και καρύδα, για να θυμηθούν τι πέρασαν και ειδικά εκεί που τους έκοβε η λόρδα και είχε γυρίσει το μάτι ανάποδα.

Δηλαδή, «τους βγάλανε καρύδα, τους βγάλανε και μέντα, μα για το φονικό, δεν είπανε κουβέντα». Όπου το «φονικό» είναι οτιδήποτε πικάντικο έκανε δημοφιλές το Survivor: από την ίντριγκα, έως τους αγώνες κι από τις παρασκηνιακές διεργασίες, έως τα υποτιθέμενα φλερτ ή και συμμαχίες (κλίκες κ.α).

Μάλιστα, φάνηκε σαν να ήθελε λίγο η παραγωγή και τέτοια στοιχεία, αλλά δεν της «κάθισε» – ούτε όμως επέμενε και ιδιαίτερα σ’ αυτό. Κάποιο στιγμή ο Τανιμανίδης κάλεσε τον Αγγελόπουλο να απευθυνθεί σε όποιον ή όποιους άλλους παίκτες θέλει και να πει οτιδήποτε. Η κάμερα έδωσε τότε πλάνο του Χανταμπάκη, προφανώς γιατί ο σκηνοθέτης ήθελε ή περίμενε από τον Ντάνο να αναφερθεί στη διαβόητη διαμάχη του με τον Στέλιο. Σαν καλός διπλωμάτης ο Σκιαθίτης και για να μην ξύσει παλιές πληγές, που ίσως του στερήσουν ψήφους απέφυγε οτιδήποτε σχετικό και μίλησε γενικά για τις ομάδες και τους παίκτες – κορόιδο είναι;

Πάντως και η επιμονή σε τόσες ψηφοφορίες – κάθε μέρα κι άλλη – μοιάζει να προέρχεται από την επιδίωξη για περισσότερα έσοδα, καθώς δεν είναι λίγα όσα μαζεύονται από τα τηλεφωνήματα και τα γραπτά μηνύματα!

Ώρες ώρες διαμορφώνεται η αίσθηση ότι δεν θα το λήξουν το παιχνίδι αν δεν ψηφίσουν και τα… δέντρα (αν όχι εκείνα του Καραμανλή και της ΕΡΕ το ’61, τουλάχιστον της ευρύτερης περιοχής του άλσους Βεΐκου, απ’ όπου μεταδίδεται το live).

Προσεγμένο θέαμα

Κατά τα άλλα βέβαια, από το όλο σκηνικό ειδικά χθες, αλλά και προχθές (και μάλλον και σήμερα) φαίνεται ότι οι άνθρωποι του Survivor είναι επιστήμονες σε αυτό που κάνουν – ανεξάρτητα εάν δεν ικανοποιούν πάντα τα αδηφάγα ένστικτα του κοινού.

Καλά προετοιμασμένο φαντασμαγορικό θέαμα, προσεγμένο κόνσεπτ (που λένε και στα καφενεία), εύπεπτο προϊόν, ένα τηλεοπτικό «κέντημα» που εστίαζε στο συναίσθημα και σε αρχέγονες αξίες, όπως η οικογένεια, η φιλία, η φιλοδοξία για νίκη, επιτυχία κλπ.

Ειδικά με τις οικογένειες το παράκαναν. Γονείς και αδέλφια ήταν στην εξέδρα και μίλησαν κιόλας. Σε βίντεο προβλήθηκαν και οι πρώτες συναντήσεις που είχαν νωρίτερα ο Ντάνος και ο Μάριος με τους δικούς του ο καθένας. Το γλυκανάλατο εκεί το τερμάτισαν: Τέτοια συγκίνηση δεν πρέπει να είχε ούτε ο Οδυσσέας όταν γύρισε στην Ιθάκη μετά από δέκα χρόνια τουρ στη Μεσόγειο (τα επτά χρονάκια στο νησί της Καλυψώς βέβαια, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία). Τι να κάνουν και κείνοι, που οι άνθρωποί τους μπαρκάρουν και κάνουν χρόνια να τους δουν – να κρεμαστούν ανάποδα;

Έτσι κι αλλιώς το συγκινησιακό στοιχείο, οι εξομολογήσεις, τα καλά λόγια έδωσαν και πήραν. Όλοι εξυμνούσαν όλους και όλοι μαζί το παιχνίδι. Παρόντες και οι 25 παίκτες που συμμετείχαν στο φετινό Survivor. Όλοι τους αναγνωρίσιμα πρόσωπα πλέον, προσέδιδαν επιπλέον οικειότητα στην όλη κατάσταση.  Ακόμη και η οδηγία να εμφανιστούν οι παίκτες με τα ρούχα που είχαν όλο αυτό τον καιρό στο νησί ήταν μέρος μίας καλοσχεδιασμένης εικόνας.

«Προεκλογικοί»… λόγοι

Οι δε παίκτες καλούνταν να βγάζουν συνεχώς… προεκλογικούς λόγους, ιδίως κάθε φορά που ο Σάκης έδινε τα τηλέφωνα στα οποία οι τηλεθεατές ψήφιζαν. Εκεί που το παράκανε ο Τανιμανίδης ήταν που ζητούσε κάθε λίγο και λιγάκι από τους τρεις παίκτες του ημιτελικού να πουν τι νιώθουν και τι σκέφτονται, καταφέρνοντας να τους βυθίσει κάποιες στιγμές στην απόγνωση, αφού τα είχαν πει όλα και με κάθε δυνατό τρόπο!

Στη διάρκεια του επεισοδίου προβλήθηκαν και ωραία βίντεο, με άγνωστες στιγμές από το παιχνίδι, ευχάριστα στιγμιότυπα για γέλιο από τα όσα έκαναν (ή έπαθαν) στο νησί της Δομινικανής Δημοκρατίας οι παίκτες, φάσεις που θύμισαν κομβικές εξελίξεις αυτό το πεντάμηνο, που μεταδίδεται το Survivor.

Το πολύ χιούμορ έλειψε βέβαια, προφανώς για να μην έλθουν σε αμηχανία οι παίκτες. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Τανιμανίδης, αντί να ρωτά την Λάουρα για τα κοτσιδάκια που έφτιαχνε στο παιχνίδι, να της ζητήσει να μας διαφωτίσει πώς καταφέρνει και είναι σε τόσο εξαιρετική αθλητική φόρμα (ή, αν ήθελε να το χοντρύνει, πώς κατάφερε και τρύπωσε στο Survivor, που απαιτεί αγωνιστικά προσόντα και όχι απλώς τουριστική διάθεση). Ανάλογη ερώτηση θα είχε νόημα και στον Σπαλιάρα, αλλά ο Γιάνναρος είναι πάντα ετοιμόλογος και αυτοσαρκαστικός και θα μπορούσε να την κάνει τη συζήτηση χαβαλετζίδικη εντελώς.

Θα είχε ενδιαφέρον επίσης ο Σάκης να ζητήσει από τον Μπο να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε για τη συμμετοχή του, καθώς άλλοι πληρώνουν διπλά και τριπλά για να γίνουν στιλάκια σαν αυτόν! Θα μπορούσε ακόμα και να βάλει τα γέλια, (αν ήταν αρκετά σοβαρός όμως), όταν άκουγε τον Πάνο Αργιανίδη να λέει ότι οι παίκτες του Survivor είναι… πρότυπα πολιτισμού και έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά – σιγά μην είναι και οι συνεχιστές του Μικρού Ήρωα. Αν λέει τέτοια στις κατασκηνώσεις που πάει και δίνει συμβουλές και διαλέξεις, θα τον καλούν στο τέλος για τις χιουμοριστικές παραστάσεις, όχι για το (δήθεν) αθλητικό μέρος των δραστηριοτήτων.

Λογικό και αναμενόμενο το αποτέλεσμα

Περισσότερο ενδιαφέρον είχε κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την τρίωρη ψηφοφορία, η σειρά των ονομάτων που ανάφερε ο Τανιμανίδης, παρά τα ονόματα που είπε. Τώρα έκανε τους πάντες να αναρωτιούνται εάν η αναφορά του Μάριο ως «πρώτου παίκτη», που περνά στον τελικό σημαίνει και ότι ο Κύπριος ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού χθες βράδυ. Ο Σάκης βέβαια έσπευσε να διευκρινίσει αμέσως ότι η αναφορά των ονομάτων είναι τυχαία, αλλά είναι σίγουρο ότι οι σχετικές συζητήσεις τροφοδοτούνται από την επιλογή του αυτή.

Την ώρα της ανακοίνωσης η αγωνία ήταν φυσικά μεγάλη. Όσο και να περιμένεις ένα αποτέλεσμα, τίποτε δεν είναι τελειωμένο εάν δεν τελειώσει! Εάν δεν υπάρξει δηλαδή η επίσημη ανακοίνωση, καθότι η κάλπη είναι γκαστρωμένη, όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης και το υπερηχογράφημα δεν έχει πάντα αξιοπιστία!

Μόλις ανακοινώθηκε ότι ο Μάριος περνά στον τελικό, τρία τινά συνέβησαν: Ο Κύπριος ξέσπασε, τον Ντάνο τον έζωσαν τα φίδια, ενώ ο Βασάλος άρχισε να καταλαβαίνει ότι το όνειρο του τελικού έγινε θολό. Μάλιστα κατά την αναμονή του δεύτερου ονόματος έκανε συνέχεια νοήματα στον Σάκη, καλώντας τον να πει γρήγορα την επιλογή του κοινού, ώστε να τελειώσει το μαρτύριο, δείχνοντας ότι μάλλον συμβιβάζεται με την αποχώρηση. Ο δε Ντάνος κοίταζε με βλέμμα που γυαλίζει. Στην αρχή είχε μία σιγουριά, αλλά μετά μπήκαν κάτι αναμμένα κάρβουνα εκεί που καθόταν και τον τσουρούφλιζαν. Με το πού ο Σάκης είπε ότι περνά στον τελικό, ο Ντάνος άρχισε τρελούς πανηγυρισμούς, μοιράζοντας φιλιά και χειραψίες με το κοινό και δεν έλεγε να επιστρέψει στη θέση του για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Σημειωτέον ότι οι εκδηλώσεις των θεατών που ήταν στο Γαλάτσι, καθόλη τη χθεσινή μετάδοση, ήταν ελαφρώς (τουλάχιστον) υπέρ του Ντάνου. Ήταν ο μοναδικός που άκουσε να φωνάζουν το όνομά του ρυθμικά – αν λέει κάτι αυτό!

Μάριος και Ντάνος αποθέωσαν μαζί τον αποκλεισμένο Βασάλο, ο οποίος ήθελε πολύ τον τελικό, αλλά… άργησε. Ο Κωνσταντίνος ανέβηκε ως παίκτης από τη μέση του Survivor και έκανε δυνατό φίνις. Εάν ξεκινούσε έτσι το παιχνίδι, ίσως να ήταν σήμερα στον τελικό. Όμως είχε χάσει έδαφος, αφήνοντας τους άλλους δύο παίκτες να φτιάξουν κοινό και να έχουν ισχυρό αποτύπωμα

Στον τελικό πέρασαν δύο παίκτες που σίγουρα ήταν από τους πιο δυνατούς αγωνιστικά, αν όχι οι καλύτεροι όλων και οι πιο σταθεροί σε όλη τη διάρκεια του πενταμήνου. Επίσης είναι δύο παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα, αν και με διαφορετικό προφίλ. Ο Ντάνος λαϊκός και με έντονο χαρακτήρα, δεν δίστασε να συγκρουστεί με τον οποιονδήποτε, προκειμένου να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Οι συγκρούσεις αυτές, ιδίως στο βαθμό που τον θυματοποίησαν, τον έκαναν να αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές (και υποστηρίκτριες…), αλλά και εξίσου «ορκισμένους» εχθρούς. Κυρίως όμως του έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει σημείο αναφοράς και το πρόσωπο εκείνο που συζητούσαν οι περισσότεροι όταν ασχολούνταν με το Survivor. Αυτό τον ταύτισε με το παιχνίδι στη συνείδηση του κόσμου.

Από την άλλη ο Μάριος ήταν πιο ευέλικτος και διπλωματικός, κοντραριζόταν μεν, αλλά ποτέ δεν ξεπερνούσε τα όρια και ήταν άριστος στις κινήσεις του στο παρασκήνιο, καταφέρνοντας να μην προταθεί ούτε μία φορά από τους συμπαίκτες του για αποχώρηση! Είχε τις απόψεις του, αλλά δεν τις έφτανε μέχρι του σημείου να του προκαλέσουν έχθρες και αντιπαλότητες. Σε συνδυασμό με την αγωνιστική του ικανότητα, είχε το «πακέτο» να φτάσει ως το τέλος!

Αυτοί οι δύο θα είχαν ανταγωνισμό αν κάποιοι άλλοι παίκτες που εμφάνισαν αρχικά μία δυναμική και ήταν πολύ καλοί αγωνιστικά, δεν έκαναν στρατηγικά λάθη στη συνέχεια. Ένας από αυτούς ήταν ο Χανταμπάκης για παράδειγμα. Ακολούθησε λάθος τακτική, είχε μετωπικές συγκρούσεις, φόρτισε αρνητικά τον κόσμο και έφυγε νωρίς, παρότι αγωνιστικά ήταν σχεδόν εφάμιλλος των δύο φιναλίστ. Αλλά και η Παπαδοπούλου θα μπορούσε να διεκδικήσει μέχρι τέλους τη διάκριση, εάν άντεχε στις σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Η Κολιδά επίσης ήταν παίκτρια ικανή για την τελική φάση, αλλά της έλαχε το τροχαίο. Ίσως κι άλλοι να ήταν υπό προϋποθέσεις υποψήφιοι για τα τελικά. Η όλη πορεία όμως, συνυπολογίζοντας τα πάντα που συνέβησαν στο παιχνίδι, δείχνει ότι δίκαια προέκυψε στον τελικό το συγκεκριμένο ζευγάρι.

Πηγή: protothema.gr 

Όλη η επικαιρότητα