Ηλεία Οικονομία

Σύγχυση με… δόσεις – Ανεπαρκής η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη πλημμυρόπληκτων δήμων της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Ως ανεπαρκής αξιολογείται η ρύθμιση των 24 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πλημμυρόπληκτων δήμων από φορείς της Ηλείας, καθώς η ροή στις ΔΟΥ του νομού είναι μεν σημαντική αλλά όχι ικανοποιητική, εξαιτίας της σύγχυσης μεταξύ των ιδιωτών και των επαγγελματιών για το τι ακριβώς ισχύει με τον διακανονισμό των οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», καθημερινά προσέρχονται περίπου 20 με 25 πολίτες στις Εφορίες με στόχο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ωστόσο η εικόνα δεν ανάλογη του… ντόρου που είχε προκληθεί μέχρι να υπογραφεί η σχετική απόφαση από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, η αναστολή πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων το εξάμηνο Σεπτεμβρίου 2016-Μαρτίου 2017 δημιούργησε την εντύπωση ότι θα υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση και για την αντιμετώπιση των οφειλών που συγκεντρώθηκαν κατά το εξάμηνο αναστολής των πληρωμών και όχι μόνο όσων είχαν βεβαιωθεί ως τις 6 Σεπτεμβρίου.

nikoloutsos.jpg

«Η μη ολοκλήρωση της απόφασης των 24 δόσεων, με το να συμπεριλάβει και τις εισφορές που συγκεντρώθηκαν κατά το εξάμηνο της αναστολής των πληρωμών, έχει δημιουργήσει πρωτοφανή σύγχυση σε ιδιώτες και επιχειρηματίες. Οι συμπατριώτες ανέμεναν ότι θα υπάρξει ρύθμιση των 24 δόσεων, η οποία επιφέρει και μείωση των προσαυξήσεων, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χρησιμοποιώντας τη δωδεκάμηνη πάγια διευκόλυνση», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Νικολούτσος, προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο Ηλείας θα επιμείνει στην έκδοση νέας απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα συμπεριλάβει και τα νέα χρέη.

Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της τακτοποίησης και των υπόλοιπων φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια θετική ενέργεια. Πρέπει η κα Παπανάτσιου να δει με το ίδιο πνεύμα την αντιμετώπιση των οφειλών που συγκεντρώθηκαν κατά το εξάμηνο αναστολής των πληρωμών. Θεωρώ ότι θα ωφελήσει και την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων και θα άρει στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς αρκετές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα», συμπλήρωσε ο κ.Νικολούτσος λέγοντας ότι τελικά η αναστολή δημιούργησε προσδοκίες ευνοϊκής αποπληρωμής, οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν αλλά επέφεραν συσσώρευση οφειλών.

«Καλό θα ήταν να συμπεριληφθούν όλα τα χρέη»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, τόνισε η ροή και η προσέλευση φορολογούμενων στις Εφορίες είναι ικανοποιητική, ωστόσο δεν υφίσταται η αναγκαία ρευστότητα για να ωφεληθούν από το πλεονέκτημα των 24 δόσεων χωρίς προσαυξήσεις.

«Πολλοί συμπολίτες μας περίμεναν ότι θα ρυθμίζονται και τα χρέη που ήταν βεβαιωμένα αλλά έληγαν μετά τις 6 Σεπτεμβρίου του 2016, κάτι που δεν ισχύει, καθώς μόνο όσα είναι βεβαιωμένα έως αυτήν την ημερομηνία, ρυθμίζονται με 24 δόσεις. Για τα άλλα πρέπει να γίνει ρύθμιση μόνο με την πάγια δωδεκάμηνη. Έχουμε έτσι ένα πρωθύστερο σχήμα. Καλό θα ήταν, αφού έγινε που έγινε η ρύθμιση, να συμπεριληφθούν όλα τα χρέη μέχρι και τις 6 Μαρτίου του 2017, ώστε να ρυθμιστούν σωρευτικά όλες οι οφειλές. Έστω και έτσι πάντως, η 24μηνη ρύθμιση είναι ευνοϊκή και μπορούν οι πολίτες, κυρίως όσοι έχουν σταθερά εισοδήματα, να αλαφρωθούν από τα βάρη της εφορίας», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Χαμεζόπουλος, εξηγώντας ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία διαπιστώνεται ενδιαφέρον κυρίως από μισθωτούς και συνταξιούχους για τη ρύθμιση.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, διότι δεν βλέπουμε αναπτυξιακά μέτρα. Αν δεν υπάρχουν νέα εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, δεν θα μπει νέο χρήμα στην αγορά και δεν θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, όσες ρυθμίσεις κι αν κάνουμε. Αυτή τη στιγμή ανακυκλώνουμε τα ήδη γνωστά εισοδήματα, τα οποία βαίνουν μειούμενα με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο κ.Χαμεζόπουλος.

Από τους δήμους του κάμπου οι αιτήσεις είναι περίπου 200, ίσως και λιγότερες, ενώ λίγες περισσότερες υπολογίζονται από τον δήμο Ήλιδας, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι για τον δήμο Πύργου η προθεσμία λήγει στις 28 Απριλίου, όμως στελέχη της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι αν δεν γίνει αίτηση για  τη ρύθμιση, τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών ή ακινήτων, «τρέχουν» κανονικά. Από την Εφορία επισημαίνεται για μία ακόμα φορά ότι για να μπει κάποιος στη ρύθμιση των 24 δόσεων, πρέπει να είναι ενήμερος για όλες ανεξαιρέτως τις οφειλές του, ειδάλλως βγαίνει εκτός.

Όλη η επικαιρότητα