Ηλειούπολη

«Συγκάτοικοι» στα προβλήματα οι κάτοικοι του Γερακίου και της Ανάληψης

geraki-4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Θετικό πρόσημο βάζουν οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Γερακίου του δήμου Ήλιδας στο χωριό τους και είναι ίσως από τους λίγους που δεν αναλώνονται στα μικρά, αλλά διεκδικούν τα μεγάλα και σημαντικά που θα βελτιώσουν τη διαβίωσή τους.

Το Γεράκι βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα, κατά συνέπεια οι κάτοικοί του δεν αισθάνονται απομονωμένοι, δεν νιώθουν να τους λείπει κάτι, ενώ έχει καταφέρει να συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες στα καφενεία και τις ταβέρνες που βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.

Είναι ένα χωριό 500 μόνιμων κατοίκων που έχει το προνόμιο να το αγαπούν οι νέοι του, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και οι υποδομές που θα τους βοηθήσουν να γίνουν περισσότερο δημιουργικοί, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν και να αναδείξουν την περιοχή, αλλά και οι ίδιοι να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Το Γεράκι έχει επίσης το προνόμιο να είναι διπλό χωριό! Και η εξήγηση είναι απλή, αφού στο Γεράκι υπάγεται και ο οικισμός της Ανάληψης (Ζερό για πολλούς), των 112 μόνιμων κατοίκων, κατά συνέπεια τα προβλήματα αντιμετωπίζονται από κοινού και το ίδιο και οι διεκδικήσεις.

Οι προτεραιότητες

Γι’ αυτό άλλωστε τόσο ο πρόεδρος του Γερακίου κ. Γιάννης Κοντόπουλος, όσο και ο τοπικός σύμβουλος της Ανάληψης κ. Βαγγέλης Παλυβός, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι, θέτουν ως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή την αποκατάσταση του ρήγματος στην Ανάληψη, που έχει χωρίσει το χωριό στα δύο και αποτελεί το μείζον πρόβλημα για την περιοχή.

«Για εμάς το ρήγμα και η αποκατάστασή του είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί» τονίζει ο κ. Κοντόπουλος.

Ένα επίσης από τα βασικότερα προβλήματα του Γερακίου, είναι ο χείμαρρος της Σοχιάς που διέρχεται στη μέση του χωριού. Το αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά και πάλι όπως λένε οι κάτοικοι δεν λύνει το πρόβλημα, αφού δεν καλύπτει όλο το χωριό και το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν παρόχθιες ιδιοκτησίες.

Στο Γεράκι και την Ανάληψη οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι και είναι λογικό ότι ένα από τα προβλήματα που αναζητούν λύση, είναι οι αγροτικοί δρόμοι για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους. Από εκεί ζουν και είναι λογικό να ζητούν το αυτονόητο.

Φυσικά, στα άμεσα προβλήματα που θέτουν και αναζητούν λύση, είναι η αντικατάσταση του τμήματος του δικτύου ύδρευσης που έχει απομείνει με αμίαντο, για να μπορούν να έχουν καθαρό νερό, ενώ στις προτεραιότητες έχει τεθεί και η ανακατασκευή του γηπέδου.

 

Ήταν καλύτερα…

Πάντως οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι με τον ‘Καποδίστρια’ και τον ‘Καλλικράτη’, όταν τα χωριά έχασαν την αυτοτέλειά τους, έχασαν και την δυνατότητα βελτίωσης της καθημερινότητας, αφού τώρα δεν διαχειρίζονται πόρους αλλά περιμένουν πόρους.

«Μετά τον ‘Καποδίστρια’ και τώρα με τον ‘Καλλικράτη’ το χωριό έχασε, όπως και τα υπόλοιπα χωριά, τη δυνατότητα να για άμεση πρόσβαση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Μπορεί τα χωριά τώρα να είναι καλύτερα σε έργα υποδομής, αλλά όχι και στα μικρά καθημερινά. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι το χωριό είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του. Η ζωή των κατοίκων παρά την οικονομική κρίση είναι ανεκτή και εάν οι νέοι έχουν κέρδη από την αγροτική δραστηριότητα θα μείνουν στο χωριό. Ελπίζουμε ότι θα ευοδωθούν και οι προσπάθειες που καταβάλει προσωπικά ο Δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος για την αποκατάσταση του ρήγματος στην Ανάληψη, έτσι ώστε να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στο Γεράκι και την Ανάληψη κοσμεί την περιοχή η Ιερά Μονή Αναλήψεως, η οποία είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό του 2008, ωστόσο αποκαταστάθηκαν και αποτελεί προορισμό για τους προσκυνητές.


Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα