Ηλεία

Συγκίνηση για τους πεσόντες προσκόπους – Εκδήλωση προς τιμήν των προσκόπων της Κ. Παναγιάς, του Αϊδινίου και των Σωκίων

Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση προς τιμήν των προσκόπων της Κ. Παναγιάς, του Αϊδινίου και των Σωκίων που θυσίασαν τη ζωή τους κρατώντας τον προσκοπικό τους όρκο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Η παρουσία του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη. Το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκειά της ήταν έντονα φορτισμένο, με τους υπεύθυνους να μεταφέρουν παραστατικά στον κόσμο όσα γεγονότα πραγματοποιήθηκαν εκείνη την εποχή, προκειμένου να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεώτερες γενεές και να μην σβήσουν οι Αξίες της Θρησκείας, της Πατρίδας και της Ελευθερίας, για τις οποίες οι ήρωες Πρόσκοποι θυσιάστηκαν.

Ο αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, εστίασε στην υπέρτατη θυσία που έκαναν οι πρόσκοποι, στο έργο τους αλλά και το σκοπό της εκδήλωσης, αναφέροντας: «Για 5η συνεχή χρονιά κάνουμε το αφιέρωμα «Θυσίας Μνήμη» για τους προσκόπους της Μ. Ασίας που θυσιάστηκαν κατά τα διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής. Χωρίς να κάνουν διακρίσεις, βοηθούσαν Έλληνες και άλλους κατοίκους της περιοχής και παρέμειναν τελευταίοι, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να θυσιαστούν για την ελληνική τους ταυτότητα, την πίστη και κυρίως για την ελευθερία τους. Κάθε χρόνο κάνουμε αυτή την εκδήλωση και καλούμε εξαιρετικούς ομιλητές, ώστε να αναπτύξουν το θέμα και να γίνει γνωστό, αφού αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για τη νεολαία που σήμερα δέχεται διάφορα ύποπτα μηνύματα. Αύριο έχουμε θρησκευτικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, για τους πεσόντες προσκόπους της Μ. Ασίας και όλους τους άλλους Μικρασιάτες».

Από την πλευρά του, ο Ηλείος γιατρός Άγγελος Καραμάνης, πρώην αρχηγός των Προσκόπων Πύργου και πλέον Βοηθός Γενικού Εφόρου για θέματα Πελοποννήσου, ως κεντρικός ομιλητής ανέλυσε τα δραματικά γεγονότα της εποχής και την θυσία των προσκόπων: «Συμμετέχοντας στην εκδήλωση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ν. Ηλείας για τη μνήμη των προσκόπων της Μ. Ασίας που θυσιάστηκαν στο καθήκον εκτελώντας την προσκοπική τους υπόσχεση, θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα μέσα από την αλληλογραφία του τότε γενικού εφόρου του σώματος Ελλήνων προσκόπων, Κωνσταντίνου Μελά, με τον αρχιπρόσκοπο Λόρδο Μπέιντεν Πάουελ και μέσα από αυτή θα δείξουμε την προσπάθεια που έγινε να προβληθεί στον παγκόσμιο προσκοπισμό αυτή η θυσία και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η τήρηση της υπόσχεσης του προσκόπου στο να τηρεί το καθήκον του προς το Θεό, την πατρίδα και τον συνάνθρωπο».

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπαρχηγός κ. Ανδρ. Γιατράς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυνε  ο κ. Τριανταφυλλόπουλος κατά την έναρξη της εκδήλωσης προς τους επισήμους που βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Δημήτρης Μεσσαλάς, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα» Τάκης Αντωνακόπουλος, η Στρατιωτικός του Νομικού Σώματος του ΓΕΕΘΑ και εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ Ευγενία Χριστοπούλου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Σεϊντής, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Παναγόπουλος και η πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου Χρύσα Ζούπη, ο εκπρόσωπος του Σεβ/του Μητροπολίτη Ηλείας πατήρ Παναγ. Δημητρακόπουλος, ο πατήρ Νικ. Κατσιδήμας, πρώην αντιδήμαρχοι , περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, κομμάτων φιλοπρόσκοποι, εκπρόσωποι Μικρασιατικών οργανώσεων από όλη την Ηλεία [το ΔΣ του συλλόγου Γλύφας, Ζαχάρως, Αμαλιάδας].

Στη συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν προβολές βίντεο για τους προσκόπους που θυσιάστηκαν, ενώ ακολούθησαν ποιήματα γραμμένα από μεγάλους Έλληνες ποιητές, τα οποία απήγγειλαν η κ. Νάνσυ Πετροπούλου και κ. Μαρία Μπίρμπα. Στο τέλος, το κέφι των παρευρισκομένων ανέβασε ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Πύργου «Οι Μωραΐτες» του Θέμη Μπατουδάκη, που τους μετέφερε στις αλησμόνητες Πατρίδες με το τραγούδι και το χορό. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο «Πιπερίτσα».

Την Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πύργου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των μαρτυρησάντων Μικρασιατών Προσκόπων. Ο εφημέριος π. Π. Δημητρακόπουλος, με ομιλία του εξήρε τη θυσία των Προσκόπων για τη θρησκεία και την πατρίδα και τόνισε το φωτεινό παράδειγμά τους σαν το πρότυπο της σημερινής Νεολαίας. Την επιμνημόσυνη δέηση  παρακολούθησαν εκπρόσωποι της ΣΕΤΤΗΛ και 117ΠΜ, τα μέλη της Ένωσης, παλαιοί πρόσκοποι, οι βαθμοφόροι Πύργου, εκπρόσωποι συλλόγων, οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Όλη η επικαιρότητα