Πολιτισμός

Συγκίνηση και υπερηφάνεια για το «Πρόμαχος»

promaxos_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την ταινία «Πρόμαχος» προβάλλει από την περασμένη Πέμπτη, το Cineplex «Ορφέας» στον Πύργο και η πρώτη προβολή της πραγματοποιήθηκε με δωρεάν είσοδο για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ως μια προσφορά της διεύθυνσης του κινηματογράφου στις δυο κοινωνικές ομάδες.

Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων (σ.σ. ανάμεσα τους και η Προϊσταμένη Γεωργία Χατζή) παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ταινία που έχει ως θέμα της την ιστορία αγάπης δύο Ελλήνων δικηγόρων οι οποίοι αγωνίζονται για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι δύο νομικοί κινούνται δικαστικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου και φτάνουν μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε μία προσπάθεια να αποδείξουν ότι τα έγγραφα του Έλγιν ήταν πλαστά και τα Γλυπτά περιήλθαν παράνομα στο βρετανικό κράτος –δηλαδή, είναι απλά, κλεμμένα… 

Με έμπνευση το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, προστάτιδας του Παρθενώνα στην αρχαιότητα, η ταινία, συμπαραγωγή Ελλάδας – Αγγλίας – Γαλλίας, έχει διεθνή διανομή: Τζιανκάρλο Τζιανίνι – ερμηνεύει τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης – Πολ Φρίμαν, Μάικλ Μπερν και τους Έλληνες ηθοποιούς, Γιώργο Χωραφά, Γιώργο Βογιατζή, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιάννη Μόρτζο, Σπύρο Φωκά, κ.α.

Να σημειώσουμε πως το «Πρόμαχος» προβάλλεται καθημερινά στις 8 και στις 10 μ.μ.

Δηλώσεις

«Θεωρήσαμε χρέος μας να προσκαλέσουμε τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους εργαζόμενους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων να παρακολουθήσουν την ταινία. Είμαστε από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική αίθουσα στην Περιφέρεια που ξεκινήσαμε να την προβάλλουμε σε Πανελλαδική πρεμιέρα και θα την κρατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε για να την παρακολουθήσουν οι συντοπίτες μας κάθε ηλικίας.»

Γιώργος Αποστολόπουλος, υπεύθυνος λειτουργίας Cineplex «Ορφέας»

 

«Παρακολουθώντας την ταινία ένιωσα συγκίνηση και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη υπερηφάνεια που αυτή η ταινία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας. Θα έπρεπε το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν πολλοί σκηνοθέτες για ν προβάλλουμε αυτά τα ιερά κομμάτια για τα οποία αξίζει να ζούμε εμείς ως Έλληνες. Συγχαρητήρια σε όσους συνέλαβαν την ιδέα. Η επιστροφή των Ελγινείων στην Ελλάδα είναι αυτό που όλοι επιθυμούμε και ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί κάποια ημέρα. Φυσικά θα πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ στην διεύθυνση του κινηματογράφου Ορφέας που μας απεύθυνε πρόσκληση για να δούμε την ταινία.»

Γεωργία Χατζή, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας 

«Ως κλασικός φιλόλογος πιστεύω ότι- εκτός από την άρτια  επιστημονικά και νομικά τεκμηριωμένη διεκδίκηση της χώρας μας για την επιστροφή των Μαρμάρων του  Παρθενώνα- μια ταινία με αυτό το θέμα έχει ενδιαφέρον και συγκινεί. Γιατί είναι μια ευκαιρία προβολής του δίκαιου αιτήματος της χώρας μας και ένας τρόπος πίεσης προς τη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή των Μαρμάρων και την επανένωσή τους με το υπόλοιπο οικοδόμημα, του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα. Για μένα το μήνυμα της ταινίας είναι πως, η οικονομική κρίση και τα μνημόνια δεν πρέπει να μας πτοήσουν και οι Έλληνες με «πρόμαχο» την Αθηνά οφείλουμε να απαιτήσουμε δυναμικά και μεθοδικά τη δικαίωσή μας.»  

Γιώργος Αγγελόπουλος, φιλόλογος

«Ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσφορές που έχει κάνει ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης μας για τους λειτουργούς της Παιδείας η, δωρεάν για τους εκπαιδευτικούς της πόλης, προβολή της ταινίας. Συγχαρητήρια στη διεύθυνση του κινηματογράφου Ορφέα. Ο λαός μας έχει κατά καιρούς λοιδωρηθεί ως θύτης ενώ είναι αποδεδειγμένα θύμα κλεφτών και κλεπταποδόχων. Οι Έλληνες δίνουμε την Ολυμπιακή φλόγα σε όλους τους λαούς όπως κάναμε και με τους Βρετανούς το 2012 παρά το γεγονός πως αυτοί αρνούνται εδώ και χρόνια να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα και άλλους θησαυρούς δικούς μας που έχουν στην Πατρίδα τους. Η Ηλεία αν και η ίδια έχει πέσει θύμα μιας και η Ζωφόρος και τμήματα του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και όχι στην Πατρώα Γη, κάνει κάθε φορά το καθήκον της απέναντι στην ανθρωπότητα στέλνοντας με την Ολυμπιακή φλόγα μήνυμα Ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών. Οφείλουν επιτέλους και οι άλλοι λαοί και πόσο μάλλον οι Ευρωπαϊκοί να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην Ελλάδα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα μοιρασμένα, με τα περισσότερα σήμερα να βρίσκονται στο Λονδίνο, ζητούν επανένωση. Όλα τα κλεμμένα κάποτε επιστρέφουν, αν ξέρουμε που βρίσκονται κι αν ο ιδιοκτήτης τους συνεχίζει αδιάλειπτα να τα διεκδικεί.»

Αθανάσιος Κατσίμπελης, εκπαιδευτικός

Όλη η επικαιρότητα