Πολιτισμός

Συγκινητικός «Ο κατάδικός μου» στο Θέατρο «Ολυμπία»

001.jpg
Ακούστε το άρθρο

Δεν πατάμε ανθρώπους μίστερ…». Μια φράση που εμπεριέχει ίσως όλο το νόημα της καταπληκτικής παράστασης «Ο κατάδικός μου» που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο Θέατρο «Ολυμπία» το βράδυ του Σαββάτου.

Μια ρομαντική κωμωδία, με πολλές ανατροπές, εναλλαγές συναισθημάτων και πολλά μηνύματα, βασισμένη στο κείμενο των Ελένης Ράντου, Σάρας Γανωτή και Νίκου Σταυρακούδη που είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Παλούμπη.

   Η παράσταση ξεκίνησε μετά τις 9:30 το βράδυ με την Ελένη Ράντου να ανεβαίνει στη σκηνή καταχειροκροτούμενη από το κοινό, υποδυόμενη μια προσφάτως χωρισμένη φιλόλογο που με την εμμονή της με την γραμματική, και όχι μόνο, αποδεικνύει τι μπορεί να σου στερήσει ένα άλφα στερητικό. Μαζί της ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Δημήτρης Καπετανάκος και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος σε μια παράσταση βαθιά ανθρώπινη.

   Δυο και πλέον ώρες γέλιου, σκέψης, προβληματισμού, συγκίνησης και… ταύτισης με τους ηθοποιούς που όχι μόνο ζωντάνευαν τους χαρακτήρες που υποδύονταν, αλλά σε έκαναν να ξεχάσεις ότι πρόκειται για χαρακτήρες ενός έργου και έβλεπες κάποιο γνώριμο πρόσωπο, ίσως, σε κάποιες σκηνές, αυτό που αντικρίζεις στον καθρέφτη.

   Μια παράσταση με άμεση αναφορά στις ψυχές μας, στις σκοτεινές μεριές μας, στην ανάγκη μας για αποκλειστικότητα και στην επιθυμία να μη μείνουμε μόνοι, ή μάλλον, στον φόβο, κάτι που εξέφρασαν με όλους τους τρόπους, άμεσα και έμμεσα, οι ήρωες, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ο εγωισμός, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και πίστης στον εαυτό μας, οι αυταπάτες και το σημείο στο οποίο μπορεί να σε φτάσει ο φόβος της μοναξιάς και ο ρόλος της αγάπης… «γιατί αγάπη είναι ο φόβος που μας κρατά ενωμένους», ή μήπως όχι;

   Το κοινό, που λίγο νωρίτερα είχε το δικό του «ρόλο» στην εξέλιξη της υπόθεσης, ως «σχολιαστής», με την παραίνεση των ίδιων των ηθοποιών, χειροκρότησε όρθιο τους πρωταγωνιστές στο τέλος της παράστασης. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν έξω από τα καμαρίνια να συγχαρούν από κοντά τους ηθοποιούς, να τους αγκαλιάσουν, να πάρουν αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν μαζί τους, κάτι που και οι ίδιοι έκαναν με χαρά.

Επιμέλεια Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα