Πολιτική

Σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις

sygklisi_toy_kyvernitikoy_symvoylioy_gia_tis_diapragmateyseis.jpg
Ακούστε το άρθρο
Για την αποτίμηση της πορείας της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Μετά την πεντάωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη καθώς και του επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «παραμένουν τρία-τέσσερα ζητήματα ανοιχτά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων». 

Με την κυβέρνηση να επιδιώκει το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου, συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου.

Αύριο, Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας έχουν νέα συνάντηση με τους θεσμούς, με τις πληροφορίες να θέλουν στα ανοιχτά θέματα να περιλαμβάνονται τα «κόκκινα δάνεια». 

Αναφερθείς στο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, που χθες (Τετάρτη) παρουσίασε στους θεσμούς την ελληνική πρόταση, δήλωσε ότι δεν τέθηκε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και το οποίο συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αγκάθια εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μετά και την παρουσίαση της ελληνικής πρότασης για ένα νέο φορέα που θα λειτουργεί στα πρότυπα των wealth funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης, η οποία αιφνιδίασε και προβλημάτισε τους δανειστές.

Όπως είπε ο Ευκ.Τσακαλώτος επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, το πώς θα γίνει η μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο, πώς το τελευταίο θα λειτουργεί, ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε αυτό και το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι μεταξύ των θεμάτων που χρειάζονται ακόμη συζήτηση. 

Αντίθετα, μεγαλύτερη σύγκληση απόψεων φαίνεται να σημειώνεται στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον Ευ.Τσακαλώτο να σημειώνει ότι «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου. Έχουν το ίδιο άγχος που έχουμε και εμείς να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους». 

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο». Καμία πλευρά δεν έθεσε στο τραπέζι ούτε κατά διάνοια θέμα ενδεχόμενου κουρέματος στις καταθέσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων μένει να υπάρξει, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, και σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και πώς θα κατανεμηθούν τα μέτρα στην τριετία. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «πρέπει να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το θέμα των αγροτών, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των εργασιακών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του νόμου για τη συνδικαλιστική δράση συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο με ανεξάρτητους φορείς και τον ILO. Στην παρούσα φάση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες διαβούλευσης.

Αντίθετα, για το Ασφαλιστικό οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να πιέζουν για άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα