Επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις το Νοσοκομείο Αμαλιάδας – Αποφασίζει αύριο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Δυναμικά… και ξανά δυναμικά!

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας σχετικά με τις κινήσεις και τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις για τα όσα συμβαίνουν με το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, θα καθορίσει το πλαίσιο της στάσης που θα κρατηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως αποφασίστηκε κατά την χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν οι αρχές και εκπρόσωποι φορέων και για πολλοστή φορά χαρακτηρίστηκε επιτακτική ανάγκη η λήψη πολιτικής βούλησης για το εάν τελικά η νοσηλευτική μονάδα θα αντιμετωπιστεί και θα λειτουργήσει ως νοσοκομείο ή θα κλείσει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βόρεια Ηλεία.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνέλευσης ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Χουζούρης γνωστοποίησε ότι έφτασε στο γραφείο του λίγα λεπτά νωρίτερα έγγραφο – πράξη από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία μετακινούνται 4 γιατροί γενικής ιατρικής στο νοσοκομείο Αμαλιάδας από τα Κέντρα Υγείας Σιμόπουλου και Γαστούνης. Βέβαια, οι συγκεκριμένοι γιατροί θα μπορούν να αντιμετωπίζουν μόνο έκτακτα περιστατικά και όχι κλινικά όπως οι παθολόγοι…

Από βδομάδα στην Αθήνα…

Πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξετάσει την οργάνωση κινητοποίησης τις επόμενες μέρες στο υπουργείο Υγείας ή το κλείσιμο  συνάντησης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων θα συμμετάσχει στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Τετάρτης στο υπουργείο, όπου σε συνεργασία με τον Σ.ΦΙ.Ν.Α. θα ναυλώσουν λεωφορεία για την δωρεάν μετάβαση εργαζομένων και πολιτών. Δεν αποκλείεται, σε συνάρτηση πάντα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυτές οι περιπτώσεις είτε να συνδυαστούν την ίδια ή σε διαφορετικές μέρες, μιας και η κλιμακούμενη απαξίωση της νοσηλευτικής μονάδας της Αμαλιάδας έχει βαρέσει «κόκκινο», μετά και την μετακίνηση – μετάθεση δύο παθολόγων στο Νοσοκομείο Πύργου.

Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε, εξάλλου, και το «κερασάκι στην τούρτα» για την σύγκλιση της χθεσινής έκτακτης συνέλευσης, στην οποία τονίστηκε ότι ουσιαστικά η Παθολογική Κλινική, νευραλγικός τομέας μιας νοσηλευτικής μονάδας, καθίσταται ανενεργή και το νοσοκομείο μετατρέπεται σε ένα ίδρυμα «φάντασμα…

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σωκράτης Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της μετακίνησης γιατρών, με αποκορύφωμα τις προ ημερών μετακινήσεις υπό την μορφή μεταθέσεων στο Νοσοκομείο Πύργου.

Ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε  ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πλέον απαιτούνται δραστικές ενέργειες με κινητοποίηση και με συνάντηση  με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία καλείται να δώσει σαφείς απαντήσεις «τι μέλλει γενέσθαι» με το νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Πάντα σε δεύτερη μοίρα η Αμαλιάδα…

Ο κ. Χουζούρης στη συνέχεια, μίλησε για την προτεραιότητα που δίνεται στο νοσοκομείο του Πύργου, συμπληρώνοντας ότι όταν καλύπτεται η μονάδα του Πύργου τότε αναζητείται λύση και για το νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Εξέφρασε την θέση του σχετικά με τις δομές Υγείας στην Ηλείας, λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργούν το νοσοκομείο Πύργου με 250 κλίνες, το νοσοκομείο Αμαλιάδας με 150 κλίνες και το νοσοκομείο Κρεστένων με 50 κλίνες.

«Αυτό το όραμα υπηρετώ και αυτό το σχέδιο θα υπηρετώ όσο είμαι εδώ. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει. Δηλαδή να κλείσουν το νοσοκομείο Αμαλιάδας για να λειτουργήσει το νοσοκομείο Πύργου…», δηλώνοντας απογοητευμένος και ότι η παραίτησή του είναι στο «τραπέζι»…

Προτάσεις, τροπολογία και… κατάληψη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αμαλιάδας Νίκος Σδούγας μίλησε για το χρόνιο αυτό πρόβλημα των μετακινήσεων και την ανάλωση σε συσκέψεις και συνελεύσεις, χωρίς ουσιαστικά να λύνεται το πρόβλημα. Μίλησε για απουσία συγκεκριμένων και αιτιολογημένων προτάσεων προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου, προτρέποντας αυτό να γίνει στην παρούσα φάση.

Ότι υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να φέρουν λύσεις είπε ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Βασίλης Μιχαλόπουλος, προτείνοντας να καταθέσουν τροπολογία οι Ηλείοι βουλευτές να γυρίσουν στο νοσοκομείο Αμαλιάδας όσοι μετακινήθηκαν σε αυτό του Πύργου, όπως συνέβη και με το νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Δυναμική αντιμετώπιση του ζητήματος πρότεινε ο χειρουργός και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μπακέλας. Ζήτησε να γίνει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, από τον οποίο να εκμαιευθεί ότι δεν θα συνεχιστεί η πολιτική στον τομέα της Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση πρότεινε την παραίτηση των αιρετών και την μη αποδοχή διοικητή, ο οποίος δεν θα εκφράσει ως στόχο την πραγματική και εύρυθμη λειτουργίας της μονάδας. Επίσης, πρότεινε και την κατάληψη της νοσηλευτικής μονάδας.

Τσακωμός για… το κλειστό

Για «ώρα κυβερνητικής ευθύνης» μίλησε στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Κράλλης. Είπε ότι με τις συνελεύσεις δεν πρόκειται να επιτευχθεί κάτι. Πρόσθεσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την αυριανή του συνεδρίαση θα πρέπει και θα πάρει θέση, προτείνοντας συγκροτημένη παρέμβαση στον υπουργό Υγείας.

«Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι κλειστό», είπε χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος. «Και τσακωνόμαστε πως δεν θα κλείσει…», ανέφερε συνεχίζοντας. Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα μόνο υποσχέσεις δίνονται και ουσιαστικά έχει αποφασιστεί στο νοσοκομείο να μπει «λουκέτο», άσχετα από την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και κάποιων άλλων παρεμβάσεων.

Ότι απαιτείται διεκδικητικό πλαίσιο αμφισβήτησης της πολιτικής που εφαρμόζεται για να έχει αντίκρισμα και η οποία κινητοποίηση, είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας.

«Η τύχη του νοσοκομείου είναι στα χέρια μας, όταν σηκωθούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν», τόνισε.

Δεν θα κλείσει και «απαντήστε κύριε υπουργέ»…

Το λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος Ήλιδας και δωρητής Ανδρέας Παπαδάκος. Ο κ. Παπαδάκος επεσήμανε ότι ο λόγος που ίδρυσε τον Σ.ΦΙ.Ν.Α. είναι για δυναμική διεκδίκηση και αυτό ξεκινά άμεσα. Οι πολίτες, είπε έχουν απαιτήσεις, γιατί ψηφίζουν και φορολογούνται, συμπληρώνοντας ότι το νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν πρόκειται να κλείσει.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Χριστοδουλόπουλος πρότεινε άμεσα να κλειστεί ραντεβού με τον υπουργό Υγείας για να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το παρόν και το μέλλον της νοσηλευτικής μονάδας.

Στην συνέλευση, μεταξύ άλλων, μίλησε και ο αντιδήμαρχος Μάκης Μπούρας, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη, που βρίσκονταν στην Αθήνα. Ο κ. Μπούρας είπε ότι άμεσος στόχος είναι να κλειστεί ραντεβού με τον υπουργό Υγείας, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διαμορφωθεί η πρόταση, που αναμένεται να περιλαμβάνει και κινητοποίηση εάν η συνάντηση δεν φέρει θετικό αποτέλεσμα.