Πολιτική

Συμφωνία με την τρόικα πριν τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιδιώκουν Σαμαράς – Βενιζέλος

symfonia_me_tin_troika_prin_tis_ekloges_gia_proedro_tis_dimokratias_epidiokoyn_samaras_-_venizelos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα…πατήματά της προσπαθεί να ξαναβρεί η κυβέρνηση σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επιχειρείται να εξουδετερωθεί ο ιός της εσωστρέφειας που εμφανίστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Ανάπτυξης και την κατάθεση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚΕυάγγελος Βενιζέλος αντιπαρέρχονται την εσωστρεφή συζήτηση διαφόρων εντός του κυβερνητικού σχήματος και εστιάζουν στην επίτευξη του κεντρικού στόχου, δηλ. της επιτυχούς ολοκλήρωσης του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Και οι δυο δεν διανοούνται να σκεφθούν το ενδεχόμενο να υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα ανατρεπόταν ο πολιτικός τους σχεδιασμός με αρνητικές συνέπειες, όπως οι ίδιοι πιστεύουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία επιμένουν μονότονα πως καθημερινά γίνονται μεγάλα και μικρά βήματα απεμπλοκής από το μνημόνιο. Υποστηρικτική και ιδιαίτερα σημαντική κρίνουν στα επιτελεία των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου τη χθεσινή δημόσια τοποθέτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία μιλώντας στην Ενωση Γερμανών Εργοδοτών, εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα.

Για να γίνει αυτό όμως, προέχει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή συνάντηση που ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με τον οποίο συζητούν και για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το κρίσιμο όμως Εurogroup είναι αυτό της 8ης Δεκεμβρίου, οπότε η Αθήνα αναμένει, και αφού έχει προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας, να εκταμιευθούν οι τελευταίες δόσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, να υπάρξει μια δήλωση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να δρομολογηθεί η υλοποίησης (το έχουν επαναλάβει πολλάκις οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος) της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνσή του μέσω επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων.

Η βασική επιδίωξη των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου, όπως έχουν συμφωνήσει σε προηγούμενη σύσκεψη, είναι να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις και εάν γίνουν κάποιες αλλαγές αυτές να είναι ήσσονος σημασίας. Και αυτό, διότι τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠαΣοΚ δεν θέλουν να ανοίξουν αυτά τα δυο θέματα που έχουν υψηλό πολιτικό κόστος και αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω κοινωνική ένταση και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπό τη σκιά του χάσματος με το ΣΥΡΙΖΑ και της αδυναμίας συνεννόησης Μαξίμου-Κουμουνδούρου, οι δυο αρχηγοί θέλουν εκτός από την ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, να υπάρξει συμφωνία, το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Ιανουάριος είναι ένας από τους δυο βασικούς σταθμούς, καθώς τότε υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Παράλληλα θα έχει δημιουργηθεί η προληπτικής γραμμή πίστωσης οριστικοποιηθεί και θα έχει συμφωνηθεί η λύση για τη διευθέτηση του χρέους.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιθυμούν η περίφημη λύση για το χρέος να υπάρξει πριν ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα, ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε το προϊον της συμφωνίας με τους εταίρους να λειτουργήσει ως καταλύτης, όπως λένε, για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας. Σε αντίθετη περίπτωση εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει, το κεντρικό διακύβευμα στην εκλογική αναμέτρηση.

Πηγή: tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα