Υγεία

Συμπληρώματα διατροφής: Κατά πόσο τα χρειαζόμαστε;

should-supplements.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο διάστημα κατακλυζόμαστε από ένα σωρό διαφημίσεις, που προωθούν τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Διάφορα σλόγκαν χρησιμοποιούνται για να μας κινήσουν το ενδιαφέρον και να μας αποσπάσουν την προσοχή. Πόσο αληθινοί είναι όμως όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί; Ποιος πραγματικά τα έχει ανάγκη;

Ένας οργανισμός σε φυσιολογικές συνθήκες που τρέφεται με ποικιλία τροφίμων, καλύπτει όλες τις θερμιδικές του ανάγκες, όπως επίσης και την ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά κι έτσι δεν χρειάζεται κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα. Η κάλυψη των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών γίνεται αποκλειστικά από την διατροφή του. Όμως ένας άνθρωπος που δεν τρέφεται επαρκώς, ή δεν τρέφεται ποιοτικά, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας του, όταν αυτό γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ίσως να έχει κάποιες διατροφικές ελλείψεις. Το αν θα πρέπει να λάβει κάποιο σκεύασμα, αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από κάποιον ειδικό.

Επειδή ο αιματολογικός έλεγχος των επιπέδων των βιταμινών είναι ακριβός και ίσως αναξιόπιστος σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός θα δώσει βάση στον έλεγχο μόνο ορισμένων βιταμινών, όπως είναι η Β12. Θα μπορούσε όμως προληπτικά να συστηθεί κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E και Κ) σε δόσεις που υπερβαίνουν των επιθυμητών ορίων είναι τοξικές για τον οργανισμό σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές, οι οποίες αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Καταστάσεις που χορηγούνται διατροφικά σκευάσματα είναι οι αναιμίες, που αναλόγως τον τύπο της ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει σίδηρο, φολλικό οξύ ή/και Β12. Μην ξεχνάμε ότι σε περίπτωση λήψης συμπληρωμάτων σιδήρου, πρέπει πάντα να λαμβάνεται βιταμίνη C, είτε με μια πορτοκαλάδα, είτε με χυμό από λεμόνι, ή ακόμη και κάψουλες. Σε άλλες περιπτώσεις που πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα, είναι κατά την εγκυμοσύνη και πιο συγκεκριμένα ανάλογα με το στάδιο της, θα πρέπει να λαμβάνεται προληπτικά σίδηρος και φολλικό οξύ. Μεγάλη προσοχή στην βιταμίνη Α, που θα πρέπει να αποφεύγεται σε υψηλές δόσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι τοξική και μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Επιπρόσθετα, ορισμένες γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, οι οποίες έχουν διαγνωστεί με οστεοπόρωση, ή κάποιες με οστικά προβλήματα, προληπτικά θα πρέπει να λαμβάνουν σκευάσματα ασβεστίου που συνοδεύονται με βιταμίνη D, καθώς απορροφάται καλύτερα. Η έκθεση στον ήλιο αντικαθιστά τις ανάγκες σε βιταμίνη D, καθώς καλύπτονται μέσω της σύνθεσης της στην επιδερμίδα με την βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τέλος, οι αθλητές και τα άτομα που γυμνάζονται με σκοπό να αυξήσουν τον μυικό τους ιστό, είναι μια κατηγορία που λαμβάνει πολύ συχνά συμπληρώματα. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη στα άτομα που θέλουν να πετύχουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν μέσω της διατροφής γι’ αυτό και καταφεύγουν σε διάφορα σκευάσματα. Πολλές όμως από τις ουσίες που λαμβάνουν μακροχρόνια σε υψηλές δόσεις, όπως είναι για παράδειγμα η κρεατίνη, μπορεί στο μέλλον να τους δημιουργήσει προβλήματα με την λειτουργία των νεφρών, καθώς δεν θα μπορούν να μεταβολίσουν επαρκώς τις ουσίες. Έπειτα, πολλά από τα σκευάσματα δεν είναι γνωστό αν έχουνε κάποιες αντενδείξεις, καθώς είναι καινούρια στην αγορά και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές έρευνες.

Συνοψίζοντας, ο μέσος καταναλωτής οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός πριν την αγορά κάποιου διατροφικού σκευάσματος και να μην γίνεται θύμα του μάρκετινκ μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, που πασχίζουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Συνίσταται να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό και έπειτα να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Εφόσον αποφασιστεί ότι χρειάζεται μια τέτοια αγορά, καλό θα ήταν να αγοράζει κυρίως φυτικά σκευάσματα. Τέλος, ακολουθώντας μια σωστή διατροφή, η οποία θα περικλύει όλες τις ομάδες τροφίμων, καθώς επίσης 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών,ένας υγιής ενήλικας με μέση φυσική δραστηριότητα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.


my-Fitness.gr,
ΜSc Λυσιστράτη Παναγιωτίδου.

Όλη η επικαιρότητα