Περιβάλλον

Σύναψη σύμβασης για τη μεταφορά απορριμάτων αποφάσισε ο δήμος Ηλιδας

simvoulio-2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης θα προχωρήσει ο δήμος Ήλιδας, προκειμένου να υποδέχεται και να κάνει τη δεματοποίηση των απορριμμάτων των παραπάνω δήμων στον ΧΑΔΑ στη θέση «Κονιδέικα». Αυτό αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινοβραδινή (15/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας.


Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης εξήγησε στο Σώμα ότι στη σύσκεψη που έγινε πριν από τρεις μήνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε οι δύο μεγάλες πόλεις του Νομού, Πύργος και Αμαλιάδα, να προχωρήσουν στην προμήθεια δεματοποιητών και να αναλάβουν ο μεν δήμος Πύργου τη δεματοποίηση των απορριμμάτων των δήμων της νότιας Ηλείας και ο μεν δήμος Ήλιδας τη δεματοποίηση των απορριμμάτων της βόρειας Ηλείας, αφού δεν είναι εφικτό να γίνει προμήθεια δεματοποιητών για όλους τους δήμους.

Αντίθετη η αντιπολίτευση

Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει ότι ο κάθε δήμος θα προχωρήσει τις διαδικασίες εξασφάλισης χώρου, που θα έχει τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις, για την αποθήκευση των δεμάτων. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Νομό Ηλείας.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σάκης Κότσιφας διατύπωσε την αντίθεσή του και δήλωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του δεν δίνουν ψήφο για να γίνει η Αμαλιάδα σκουπιδότοπος. Την αντίθεσή του στην προμήθεια δεματοποιητή, και πολύ περισσότερο για να καλύπτει και τις ανάγκες των δήμων του κάμπου, εξέφρασε και ο επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ κ. Άγγελος Κολόσακας, ενώ ενστάσεις διατυπώθηκαν και από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργο Νικολόπουλο.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και τα θέματα που αφορούν στην υπηρεσία νομικού συμβούλου, συμβούλου διαχείρισης και χρηματοοικονομικού συμβούλου, στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης του έργου ΣΔΙΤ «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας», με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να διατυπώνουν τις ίδιες θέσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν στην υποβολή πρότασης στην ΜΟΔ Α.Ε. για ένταξη της πράξης «Τεχνική βοήθεια του δήμου Ήλιδας για την ωρίμανση συγχρηματοδοτούμενων έργων» στα πλαίσια του Ε.Π. «Τεχνική υποστήριξη εφαρμογής 2007-2013», στον Άξονα προτεραιότητας «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων», για να καλυφθούν μέσω αυτής της διαδικασίας όπως είπε ο κ. Λυμπέρης τα κενά σε μελέτες, ώστε να ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου, καθώς επίσης και η υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, που θα υποβληθεί για δεύτερη χρονιά.

 

Πρόταση για το κτίριο Ανόβερο

Το Συμβούλιο συζήτησε και την υποβολή πρότασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για χρηματοδότηση της αγοράς οικοπέδου για την αξιοποίηση του περιπτέρου EXPO 2000- το κτίριο Ανόβερο και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να ζητηθεί το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ για την αγορά οικοπέδου στο χώρο πίσω από το κολυμβητήριο, προκειμένου να τοποθετηθεί το κτίριο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το κτίριο είναι ακέραιο και μπορεί να εγκατασταθεί κανονικά.

Εντάσεις δημιουργήθηκαν κατά την συζήτηση του θέματος που αφορούσε στην  οριστική ανάκληση 40 επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών Νομού Ηλείας, που δεν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους. Τελικά, η συγκεκριμένη εισήγηση καταψηφίστηκε από το Σώμα.

Στη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος μετέφερε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την αναφορά παιδιάτρου του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, σχετικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν, καταρχήν για τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων σκύλων στην πόλη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, ενώ κινδυνεύουν οι πολίτες με την επιθετικότητά τους, ενώ επισημάνθηκε και το θέμα της κατασκευής της παιδικής χαράς στο χώρο του δημοτικού σταδίου, όπου είναι σε εξέλιξη οι εργασίες δεν έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας.

Ο κ. Λυμπέρης απαντώντας ανέφερε ότι για τη μεν παιδική χαρά θα τοποθετηθεί σήμανση, ενώ σε ό,τι αφορά τους αδέσποτους σκύλους ενημέρωσε το Σώμα ότι υπάρχει συνεργασία με τον Φιλοζωϊκό του Πύργου, για να φιλοξενηθούν εκεί κάποια σκυλιά και να προχωρήσει και ο εμβολιασμός τους.

Όλη η επικαιρότητα