Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συμβασιοποίηση του Πάτρα-Πύργος τον Μάιο προανήγγειλε ο Σπίρτζης: Αιχμηρή επιστολή Κατσιφάρα

Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσαρέσκειά του προς τον υπουργό Υποδομών, Χρ.Σπίρτζη, για τη συνεχιζόμενη προκλητική αδιαφορία του προς τον θεσμό της Περιφέρειας, εξέφρασε με επιστολή του ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

«Ο σεβασμός στους θεσμούς είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας, Παιδείας και προσωπικής στάσης ζωής που χαρακτηρίζει όλους μας. Δεν το προσπερνώ, δεν το προσπερνούν οι δημοκρατικοί πολίτες που έδωσαν αγώνες για τη θεσμική Δημοκρατία» αναφέρει στην επιστολή του και προσθέτει: «αφού δεν κάνετε τον κόπο να συναντήσετε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, για δεύτερη φορά που επισκέπτεστε την Περιφέρειά μας – προφανώς χωρίς σκοπιμότητα – για έργα που θα καθορίσουν το αναπτυξιακό μέλλον της, διατυπώνω – ανοιχτά και δημόσια – τα απλά και σαφή ερωτήματα, που εκφράζουν όλους τους πολίτες που μου έχουν δώσει λαϊκή εντολή και ζητούμε ξεκάθαρες απαντήσεις:

1) Ολυμπία Οδός, Τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα

  • Γιατί δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνιστικών διαδικασιών που εσείς θέσατε, επανειλημμένα, από το Μάρτιο του 2015;
  • Γιατί δεν έχει υποβληθεί ο φάκελος για έγκριση από την ΕΕ, που είναι προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στην προγραμματική περίοδο 2014-2020;
  • Πότε θα ενταχθεί το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο;
  • Ποια τα τελικά χρονοδιαγράμματα για τα τρία εναπομείναντα τμήματα της Ολυμπίας Οδού: Πάτρα-Πύργος, Πύργος-Καλό Νερό και Καλό Νερό Τσακώνα;»

Παράλληλα, ο κ.Κατσιφάρας ζήτησε προτάσεις ολοκληρωμένης αξιοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, κατά τα πρότυπα των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων και κατέληξε λέγοντας ότι  «ο διάλογος και η συνεργασία είναι αρχές αξιακές. Ως Περιφερειακή Αρχή θα αγωνιστούμε σταθερά και υπεύθυνα μέχρι την τελική δικαίωση».

Η ανοικτή πολιτική θέση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και έτυχε της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρατάξεων.

Aντίδραση και από Κατσανιώτη

Δηλώσεις εναντίον του υπουργού Υποδομών έκανε και ο βουλευτής Αχαΐας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δυτ. Ελλάδας, Ανδρ. Κατσανιώτης.

«Ο κ. Σπίρτζης επιλέγει τη γνώριμη κυβερνητική τακτική των… μονόπρακτων παραστάσεων χωρίς διάλογο και αντίλογο, αγνοεί την Περιφέρεια και παραμένει άφαντος και άλαλος, προσβάλλοντας τον θεσμό της Περιφέρειας, αλλά και το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως, της Αχαΐας και της Ηλείας που ακόμα περιμένουν την υλοποίηση της Πατρών – Πύργου. Με τη στάση του, αποδεικνύει ότι δεν σέβεται ούτε το… άδικο αίμα που διαρκώς χύνεται στον δρόμο καρμανιόλα, που με απόλυτα δική του ευθύνη παραμένει χωρίς να έχει πέσει ούτε ένα κυβικό τσιμέντου, είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις Σπίρτζη για το Πάτρα-Πύργος

Ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, κατά την επιθεώρηση των έργων στις σήραγγες της Παναγοπούλας, αναφέρθηκε και στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, τονίζοντας ότι η 4η εργολαβία βγήξε καθυστερημένα λόγω «καθυστέρησης στη συγκρότηση της επιτροπής, για την οποία «δεν έφερε ευθύνη το υπουργείο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα προκηρυχθεί και η πέμπτη εργολαβία, ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη και η μελέτη κόστους – οφέλους για να κατατεθεί στη διαχειριστική αρχή. Όπως ανέφερε, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου, τον Μάιο θα γίνει ομαδική υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους των εργολαβιών.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής χάραξης στη Δυτική Αχαΐα, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι είναι θέμα που θα συζητηθεί στην Πάτρα και θα συνεκτιμηθούν τα υπέρ και τα κατά. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν έχουμε να κάνουμε συζήτηση για περιφερειακά θέματα… με τους περιφερειάρχες δεν συναντιέσαι για να πιεις καφέ… όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε θέματα περιφερειακά με χαρά να συναντηθώ με τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο».

Επιμ.: Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Όλη η επικαιρότητα