Ελλάδα

Συμβόλαιο από το εξωτερικό η δολοφονία Στεφανάκου

Ακούστε το άρθρο

Μισθωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. για την εκτέλεση του 58χρονου Βασίλη Στεφανάκου στο Χαϊδάρι.

Το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, η εκτελεστική δεινότητα και η ψυχραιμία των δολοφόνων με το Καλάσνικοφ, οι οποίοι χτύπησαν το «βασιλιά» της νύχτας στη γειτονιά που θεωρεί για δεκαετίες «σπίτι» του, κάνει τους αξιωματικούς των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών να μη μπορούν να αποκλείσουν την εκδοχή «ενοικιαζόμενοι» δολοφόνοι να έφτασαν στην Αθήνα.

Το «στρατηγείο» του Στεφανάκου στη λεωφόρο Αθηνών 304 χαρακτηρίζεται ως «άριστα φυλασσόμενο». Δεν υπήρχαν απλώς κάμερες αλλά και «ψημένοι» άνδρες που θα μπορούσαν να απαντήσουν σε περίπτωση απειλής.

Στο χώρο αυτό διατηρούσε ο πρώην βαρυποινίτης το γραφείο, από όπου συντόνιζε τις επιχειρήσεις του. Εκεί αισθανόταν πιο ασφαλής από οπουδήποτε αλλού, αφού σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο βρίσκονται δικοί του άνθρωποι και καταστήματα που συνδέονταν με τον έναν ή άλλον τρόπο με εκείνον.

Οι εκτελεστές βρέθηκαν στην «πόρτα» του αδειάζοντας έναν γεμιστήρα με χαρακτηριστική ψυχραιμία. Απέναντί τους είχαν έναν άνθρωπο που πρόσεχε και τη σκιά του, ενώ πάντα οπλοφορούσε. Η ταχύτητα των δολοφόνων ήταν τέτοια που ο Στεφανάκος δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το 38αρι περίστροφό του, το οποίο βρέθηκε δίπλα του.

Η Αστυνομία θα ερευνήσει την εκδοχή των «μισθωμένων» εκτελεστών με «πυξίδα» τις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, στις οποίες έχουν πρόσβαση οι αρμόδιοι Έλληνες αξιωματικοί. Στις ευρωπαϊκές «τράπεζες δεδομένων» οι καταχωρημένοι ύποπτοι είναι χιλιάδες και έτσι κατά την έρευνα γίνεται «σταχυολόγηση» βάζοντας στην αναζήτηση κριτήρια (όπως ηλικία, χρώμα δέρματος, ύψος), ανάλογα με το προφίλ των δραστών.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «ενοικιαζόμενοι δολοφόνοι υπάρχουν και στην Ελλάδα με συνέπεια να μη μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. Ωστόσο, οι πιο ακριβοπληρωμένοι εκτελεστές βρίσκονται σε χώρες όπως η Αλβανία, η Ρωσία και η Γεωργία. Ετσι, το πρώτο πράγμα που εξετάζεται είναι οι είσοδοι υπόπτων στην Ελλάδα από τις τρεις αυτές χώρες, τα 24ωρα που προηγήθηκαν του συμβάντος. Σε κάθε περίπτωση, είτε μιλάμε για Ελληνες είτε για αλλοδαπούς δράστες, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι ίσως το πιο ακριβό που έχει υπογραφεί ποτέ στη χώρα μας, δεδομένου του ρίσκου, της επιχειρησιακής δυσκολίας και του συμβολισμού του ονόματος που έγινε στόχος. Δεν πας εύκολα να χτυπήσεις το Στεφανάκο στο σπίτι του…».

Από την αποφυλάκιση του, τον Αύγουστο του 2016, και μετά ο «Βασίλης», όπως τον ήξεραν όλοι στο Χαϊδάρι, προσπάθησε να δώσει έμφαση σε νόμιμες επιχειρήσεις. Μία από τις βασικές του δραστηριότητες ήταν η εταιρία «Ionion Gas A.E.» με έδρα το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας, όπου ταξίδευε αρκετές φορές. Στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας αναφέρεται ότι πρόκειται για «μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο εμπορίας και διακίνησης υγραερίου σε πρατήρια, βιομηχανίες και λοιπούς καταναλωτές. Τα γραφεία της εταιρείας μας στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτίριο επί της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι, ενώ στο Μεσολόγγι βρίσκονται οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας, σε μια έκταση 10.000 τ.μ.».

Η προσπάθεια να εδραιωθεί επιχειρηματικά δίνοντας έμφαση στις εταιρίες του, ενδεχομένως να ανάγκασε το Στεφανάκο να χάσει σε έναν βαθμό τα αντανακλαστικά του. Οι εχθροί του, όπως αποδείχθηκε, περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να του στήσουν ενέδρα θανάτου, η οποία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ανακατατάξεις στο χώρο της νύχτας.

Κατά την έρευνα για τον εντοπισμό των εντολέων της εκτέλεσης, στο μικροσκόπιο μπαίνουν σκληροί «νονοί» που ελέγχουν μεγάλα κομμάτια της Αττικής. Δύο πρόσωπα που ηγούνται τέτοιων ομάδων ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άτομα που βολιδοσκοπούνται από την Αστυνομία, με τους πιο έμπειρους αστυνομικούς να εκφράζουν τη γνώμη ότι «η ομερτά και οι νόμοι της νύχτας -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- θα κυριαρχήσουν εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος».

Εφεξής δύο πράγματα φοβούνται οι Αρχές στο συγκεκριμένο μέτωπο. Το πρώτο είναι τι θα γίνει εάν κάποιοι θελήσουν να εκμεταλλευτούν την απουσία του Στεφανάκου και πως θα αντιδράσουν απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι άνθρωποι του εκλιπόντος. Ο 58χρονος είχε πιστούς φίλους με βαρύ «βιογραφικό» στη νύχτα, οι οποίοι ενδεχομένως δε μείνουν άπραγοι το επόμενο διάστημα.

Ο δεύτερος φόβος είναι ότι ο εντολέας της εκτέλεσης μπορεί να θεωρήσει πλέον τον εαυτό του ως το απόλυτο «αφεντικό» με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι «εκκαθαρίσεις» των αντιπάλων του. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σχεδόν δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρχουν ανάλογες αιματηρές «απαντήσεις» σε βάρος του.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα