Life Κόσμος

Συμβουλές μακροζωίας από τους ειδικούς

Ακούστε το άρθρο

Αν βαριέσαι να το διαβάσεις ολόκληρο, το ρεζουμέ βασικά είναι «να είσαι χαρούμενος». Κανένας 100χρονος που ρωτήθηκε πώς κατάφερε να ζήσει τόσο πολλά χρόνια δεν απάντησε ότι έπινε πολύ νερό ή ότι έτρωγε πολλά φρούτα. Μπορεί, βέβαια, να τα έκανε κι αυτά, απλώς να μην τα θεωρούσε σημαντικά.

Η ιταλίδα Emma Morano που πέθανε στα 117 της το 2017, είχε δηλώσει πως το μυστικό της ήταν ότι χώρισε με τον σύζυγό της, που την κακοποιούσε. Επίσης, έτρωγε δύο ωμά αυγά και πολλά μπισκότα κάθε μέρα.

Η Agnes Fenton από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ είπε πως έφτασε 111 ετών πίνοντας ένα ποτηράκι ουίσκι και τρεις μπύρες Miller High Life κάθε μέρα.

Η αμερικανίδα Gertrude Weaver που πέθανε στα 116 της το 2015 είχε δηλώσει πως το μυστικό της μακροζωίας είναι απλά να είσαι ευγενικός, και να φέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται. Ήταν μία από τους λίγους 100χρονους που δήλωσαν επίσης πως δεν έπιναν, δεν κάπνιζαν, και κοιμούνταν καλά.

Η κυρία Jessie Gallan από τη Σκωτία δήλωσε στα 105 της, λίγους μήνες πριν πεθάνει, πως το μυστικό της μακροζωίας είναι να μην μπλέξεις με άντρες. «Περισσότερος κόπος απ’ όσο αξίζουν» εκμυστηρεύτηκε στην Daily Mail. Αντ’ αυτού, πέρασε τη ζωή της με γυμναστική, ενδιαφέροντες ανθρώπους και σκληρή δουλειά από τα 13 της.

Α, να κι άλλος ένας οπαδός της υγιεινής ζωής: Ο Alexander Imich που πέθανε στη Νέα Υόρκη στα 111 του, δήλωσε ότι έτρωγε βασικά κοτόπουλο και ψάρι και απέφευγε το ποτό όλη του τη ζωή. Επίσης, κολυμπούσε πολύ και έκανε τακτικά γυμναστική.

Η Ruth Coben, επίσης από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε στα 103 της πως το μυστικό της μακροζωίας είναι να γιορτάζεις την κάθε ημέρα, και να μην κοιτάς ποτέ το ημερολόγιο.

Η Susannah Mushatt Jones που έφτασε 116 ετών, από την άλλη, πίστευε πως το μυστικό είναι ο ύπνος και τα αυγά με μπέικον για πρωινό. Οι δικοί της, πάλι, λένε πως μάλλον το μυστικό ήταν η καλοσύνη της και η γενναιοδωρία της.

Πηγή: in2life

Όλη η επικαιρότητα