Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας: Με τρίπτυχο για δρόμο – σχολές και μετανάστες

Όλα τα βλέμματα αναμένεται να κεντρίσει η σύσκεψη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στις 18:00, καθώς η «καυτή» θεματολογία του τελευταίου διαστήματος δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό που μπορεί να οδηγήσει ακόμα πιο χαμηλά το νομό..

 

Το 2ο Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας είναι πλέον γεγονός και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον Πύργο, αλλά και για την Ηλεία γενικότερα. Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος και οι εξελίξεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την παραχώρηση του έργου στην εταιρεία «Ολυμπία Οδός», καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στο συμβούλιο. Μπορεί από τη μια η σκέψη να γίνει το έργο με μια εργολαβία να είναι θετική, αλλά από την άλλη η ανακοίνωση του Υπουργού Υποδομών Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή κρύβει πολλά «αν», τα οποία σίγουρα θα συζητηθούν στη σύσκεψη και θα καθοριστούν οι ενέργειες και οι πιέσεις που αναμένεται να γίνουν προκειμένου αυτά τα «αν» να μην εμποδίσουν ούτε μια στιγμή το έργο.

Ωστόσο, όσο και αν ο δρόμος αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί και κινδυνεύουν να οδηγήσουν την Ηλεία στον «μαρασμό». Οι σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν χαθεί από τον Πύργο, ενώ και η Αμαλιάδα δεν μπορεί να νιώθει καμία ασφάλεια. Με το τμήμα Μουσειολογίας που ήταν το μοναδικό που είχε παραμείνει στην πόλη του Πύργου να αποχωρεί και σε συνδυασμό με την απόφαση της Βουλής για ανάκληση της δημιουργίας της σχολής ΤΕΦΑΑ, η πόλη μένει μετά από πολλά χρόνια χωρίς σχολή. Οι αγώνες που είχαν γίνει για να έρθει κάποιο τμήμα σχολής στην πόλη φαίνεται πως σε βάθος χρόνου ήταν μάταιοι, με τους τοπικούς φορείς πλέον να καλούνται να δώσουν έναν «αγώνα δίχως αύριο» και «άνευ όρων» προκειμένου να μη σβηστεί η Ηλεία από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εξίσου σημαντικό θέμα συζήτησης αναμένεται να προκαλέσει και η δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων-Hot Spot στη περιοχή του Επιταλίου, είδηση η οποία από τη «γέννησή» της έχει προκαλέσει αναβρασμό στην τοπική κοινωνία που δεν επιθυμεί στην περιοχή να μεταφερθούν μετανάστες, τονίζοντας πως θα κάνουν ότι χρειαστεί προκειμένου να εμποδίσουν οποιαδήποτε σχέδια έχουν οι κυβερνόντες.

Στόχος συμβουλίου

Το Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας, που αποτελούν αιρετοί από κάθε αυτοδιοικητικό βαθμό, όπως περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και το Επιμελητήριο, τα Εργατικά Κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας, Επιστημονικοί Φορείς και άλλα πολλά σωματεία, έχει ως στόχο του τις συλλογικές αποφάσεις και τις κοινωνικές κινητοποιήσεις, στοιχεία απαραίτητα για να αποτυπωθεί η ενότητα και η σύμπνοια για τα θέματα που θα απασχολήσουν την σύσκεψη.

Διαμαρτυρία στο Επιτάλιο

Ήδη για το ζήτημα της δημιουργίας κλειστής δομής, είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση του κόσμου για σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους με τα όποια κυβερνητικά σχέδια. Ωστόσο, η αναπάντεχη απώλεια του συγχωριανού τους Διονύση Καράμπελα σε ηλικία μόλις 60 ετών, βύθισε στο πένθος την κοινότητα που αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη κινητοποίηση και να τη μεταθέσει για το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 3μμ., ύστερα από συνεργασία του τοπικού συμβουλίου με το δήμο Πύργου και το δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο.