Τεχνολογία

Συμβουλές για ασφαλείς online χριστουγεννιάτικες αγορές

symvoyles_gia_asfaleis_online_hristoygenniatikes_agores.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στον πυρετό των εορταστικών προετοιμασιών, πολλές φορές δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία στην προστασία μας κατά την πραγματοποίηση των online αγορών. Η ESET, γνωστή για τις λύσεις ψηφιακής ασφαλείας που αναπτύσσει, ετοίμασε έναν οδηγό με 12 πρακτικές συμβουλές, για να κάνουμε με περισσότερη ασφάλεια τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας μέσω Internet. 

1.Έρευνα, έρευνα, και πάλι έρευνα. Όχι μόνο γιατί διασφαλίζει ότι θα βρούμε την πιο συμφέρουσα τιμή και το προϊόν που μας ταιριάζει πραγματικά, αλλά γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα να πέσουμε σε απατεώνες με ψεύτικα websites που θα πάρουν τα λεφτά μας και θα εξαφανιστούν. 

2.Αναρωτηθείτε: Εμπιστεύεστε τον πωλητή; Αν δεν είστε σίγουροι ότι το site, το οnline κατάστημα ή ο πωλητής είναι φερέγγυα, απευθυνθείτε σε μία αξιόπιστη μηχανή αναζήτησης και χρησιμοποιήστε ψηφιακά πιστοποιητικά ή άλλα εργαλεία πιστοποίησης της αυθεντικότητας για να ελέγξετε. Σε περίπτωση που αγοράζετε από πωλητές σε Amazon και EBay, η βαθμολόγησή τους είναι ένας καλός σύμβουλος.

3.Να είστε προσεκτικοί με τις προσφορές που βλέπετε στα social media. Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δελεάζουν τα θύματα να πάρουν βιαστικές αποφάσεις, μέσα από ελκυστικές προσφορές που έχουν τη μορφή μίας συντομευμένης διεύθυνσης URL, η οποία μπορεί στη συνέχεια να ανακατευθύνει τον επισκέπτη σε ένα site με κακόβουλο λογισμικό, ή σε μία πλαστογραφημένη σελίδα που έχει σχεδιαστεί για να κλέψει τα στοιχεία του.

4.Διασφαλίστε τις πληρωμές σας. Ψάξτε πάντοτε για το σύμβολο του λουκέτου και το «s»  στο τέλος του http στη γραμμή διευθύνσεων URL. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι ενδείξεις ότι η σελίδα είναι κρυπτογραφημένη, επομένως οι πληροφορίες σας πηγαίνουν μόνο στον πάροχο και δεν μπορούν να υποκλαπούν σε μια επίθεση man-in-the-middle – ειδικά αν έχετε ξεχάσει ανοιχτό το Wi-Fi.

5.Τσεκάρετε τα στοιχεία πληρωμής που αποθηκεύονται. Μερικά web sites ρωτάνε αν θέλετε να αποθηκεύσετε τις λεπτομέρειες της πληρωμής ενώ κάποια άλλα ζητούν ενεργά να το αποφύγετε. Καθώς ο ιστότοπος μπορεί να παραβιαστεί, σκεφθείτε προσεκτικά αν θέλετε να αποθηκεύσετε στοιχεία

6.Παρακολουθείτε τις τραπεζικές σας συναλλαγές. Ελέγχετε τακτικά τις αναφορές, έχοντας το νου σας για μικρά ποσά πληρωμών, που δεν ανιχνεύονται εύκολα , ή πιθανές υπερβολικές πληρωμές που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι η πιστωτική σας κάρτα έχει παραβιαστεί. Σταματήστε αμέσως τις πληρωμές με κάρτα αν δείτε κάτι ύποπτο.

7.Ασφαλίστε το Wi-Fi σας, μία ενέργεια στην οποία δεν δίνεται συνήθως ιδιαίτερη βαρύτητα, ωστόσο το ασφαλές Wi-Fi είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά κατά τις online αγορές. Αποφύγετε δωρεάν, ανοιχτά Wi-Fi hotspots και προτιμήστε την ασφάλεια της οικιακής σας σύνδεσης.

8.Αντιμετωπίστε με επιφύλαξη τα «ευχετήρια» spam emails, τα οποία χρησιμοποιούν πολλές φορές οι κυβερνοεγκληματίες ενσωματώνοντας κακόβουλα αρχεία ή link. Αν έχετε αμφιβολίες, διαγράψτε το email ή αν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνήστε με τον αποστολέα χρησιμοποιώντας έναν πιο αξιόπιστο τρόπο (π.χ. τηλέφωνο).

9.Ελέγξτε τις λεπτομέρειες για τις εορταστικές σας διακοπές. Πολλές φορές οι προσφορές για εορταστικά πακέτα διακοπών είναι προσπάθειες εξαπάτησης από επιτήδειους, γι’ αυτό καλό είναι να ελέγχονται στοιχεία όπως ότι οι πτήσεις είναι υπαρκτές, ή επίσης ότι οι online πράκτορες διαθέτουν πιστοποιητικά ABTA/ATOL.

10.Προσοχή σε ύποπτα link. Τέτοια περίοδο είναι δημοφιλείς απάτες γνωστές ως Black Hat Search Engine Optimisation (BHSEO) οι οποίες, ανακατευθύνουν τις αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με ψώνια σε κακόβουλες ιστοσελίδες που προσπαθούν να μολύνουν τους χρήστες. 

11.Διαγράψτε τα spam «τιμολόγησης». Μία απλή αλλά ισχυρή επίθεση που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες, είναι αυτή των emails που έχουν τίτλο σχετικό με λεπτομέρειες αγοράς, shipping ή πληρωμής, αποσκοπώντας ότι ένας εξαντλημένος από τα χριστουγεννιάτικα ψώνια χρήστης θα υποκύψει. Αυτά τα μηνύματα μπορεί να περιέχουν ένα μολυσμένο αρχείο ή σύνδεσμο

12.Εγκαταστήστε λογισμικό ασφαλείας. Με εκατομμύρια δώρα παγκοσμίως να περιλαμβάνουν συσκευές τεχνολογίας – smartphones, tablets και smartwatches, ας φροντίσουμε όλοι να τα εξοπλίσουμε με λύσεις ασφαλείας, ειδικά αν προορίζονται για παιδιά.

Όλη η επικαιρότητα