Ηλεία

«Συναγερμός» (και) στην Ηλεία για τη γρίπη των πτηνών!

Ακούστε το άρθρο

Άμεσους ελέγχους στα πτηνοτροφεία της Ηλείας ξεκινά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρούσματος της γρίπης των πτηνών σε εκτροφή της Αρκαδίας, στην περιοχή της Μηλιάς του δήμου Τριπόλεως.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», ο ιός H5N8 της γρίπης των πτηνών που ανιχνεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στην εκτροφή, προκάλεσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τον θάνατο σε 28.000 όρνιθες αυγοπαραγωγής!

Όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων επιστημόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόκειται για ιό υψηλής παθογονικότητας, κάτι που συνεπάγεται σοβαρή οικονομική ζημιά.  Ήδη από τις 9 Ιανουαρίου η μονάδα έχει τεθεί σε καθεστώς «επίσημης υποψίας» και εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου προστασίας.

«Η υπηρεσία θα προβεί σε άμεσες επιθεωρήσεις σε συστηματικά πτηνοτροφεία για τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση κρούσματος στην Ηλεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάτι ανησυχητικό, ωστόσο η γειτνίαση με την Αρκαδία επιβάλλει τον αυξημένο βαθμό εγρήγορσης», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, Μπέκι Σπυροπούλου, επισημαίνοντας ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η γρίπη των πτηνών δεν είναι ζωοανθρωπονόσος.

«Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου παρόλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχει εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά», ανέφερε η κα Σπυροπούλου, προσθέτοντας ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις υποδείξεις της υπηρεσίας, και ζήτησε από τους πτηνοτρόφους να ενημερώσουν την υπηρεσία για οτιδήποτε ασυνήθιστο διαπιστώσουν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΕ Αρκαδίας και πρόσθεσε ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για άλλη μονάδα στην περιοχή, ζητώντας από τους πτηνοτρόφους να τηρήσουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα βιοασφάλειας.

«Οι υπηρεσίες μας κινήθηκαν άμεσα και λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα. Ενταφιάστηκαν τα νεκρά πουλιά, καθώς και τα αβγά και οι τροφές, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του υπουργείου. Σε καμία άλλη μονάδα δεν υπάρχει κρούσμα, όμως για λόγους προστασίας των άλλων μονάδων απαγορεύεται να μετακινήσουν προϊόντα πέρα από 10 χλμ. Η απαγόρευση θα αρθεί ύστερα από έναν μήνα», σημείωσε ο κ.Γιαννακούρας.

Όλη η επικαιρότητα